Hem » Vin Tester » Jules Muller Gewurztraminer Reserve (nr 6702)

Jules Muller Gewurztraminer Reserve (nr 6702)

Smak: Ett kryddigt, aromatiskt och torrt vin med inslag av rosor och honung, litchi, mandel och gråpäron. Stor parfymerad doft.

Framställning: Gewurztraminern är omisskännlig, med sin kryddiga och blommiga doft, med inslag av persika och muskot. Skalet på denna druva har röda pigment och måste avlägsnas vid framställningen. Vid produktion av vissa exklusiva viner ger man Gewurztraminern ytterligare raffinemang genom att uppmuntra ädelröta. Alsace-viner buteljeras i typiska attraktiva, höga och smala, så kallade ”flûtes d’Alsace”. Gewurztraminern utvecklas ytterligare om den lagras något år på flaska.

Alsace: Alsace var länge omtvistat som gränsland mellan Frankrike och Tyskland. Att det är ett område med intressanta viner råder det däremot ingen tvekan om, kanske för att här blandas franska och tyska vintraditioner och resulterar i något alldeles unikt. Härifrån kommer utmärkta torra Riesling-viner och aromatisk Gewurstraminer, men man odlar även Pinot Gris/Noir/Blanc, Muscat och andra druvor. Det avlånga området avgränsas till väster av bergen, Les Vosges, som reser en mur som skyddar området från nederbörd från Atlanten. Det skapar ett förhållandevis torrt klimat på de öst- och sydsluttningar där vinet odlas. Rhen avgränsar området i öster. Utöver den vanliga ursprungsbeteckningen, AOC (Appelation d’Origine Côntrolée) Alsace, för vita, rosé och röda viner, finner man här en för de mer exklusiva vita, ”Alsace Grand Cru AOC”, samt ”Crémant d’Alsace” för mousserande. Alsace producerar omkring 1,2 miljoner hl vin årligen.

Jules Muller & Fils: Det prestigefyllda vinhuset Jules Muller grundades 1836 men skapade uppmärksammade viner redan innan dess och gör det fortsatt idag, inte minst under sin Grand-Cru-ursprungsbemärkning, Altenberg de Bergheim. De egna odlingarna om 20 hektar finner man längs den alsaciska vinvägen vid medeltidsstaden Bergheim, från vars omnejd man även köper upp från ytterligare 120 hektar. Som i övrigt i Alsace är det vita viner som gäller. Utöver Gewurztraminer framställer man vin av t.ex. Sylvaner, Muscat och Riesling, men faktiskt även rött (Pinot Noir) samt mousserande Crémant d’Alsace.

Frågor och svar:

Vilken smakprofil har Jules Muller Gewurztraminer Reserve?

Jules Muller Gewurztraminer Reserve har en kryddig, aromatisk och torr smak med inslag av rosor, honung, litchi, mandel och gråpäron.

Hur framställs Gewurztraminer-viner?

Gewurztraminer-viner framställs genom att avlägsna det röda pigmentet i druvans skal. Vissa exklusiva viner kan även uppmuntra ädelröta för att ge ytterligare raffinemang. Alsace-viner buteljeras i höga och smala flaskor.

Vilka andra druvor odlas i Alsace?

Förutom Gewurztraminer odlas även Pinot Gris/Noir/Blanc, Muscat och Riesling i Alsace.

Vilken betydelse har Jules Muller & Fils i Alsace-vinindustrin?

Jules Muller & Fils är ett prestigefyllt vinhus som grundades redan 1836 och fortsätter att skapa uppmärksammade viner idag. De har egna odlingar på 20 hektar och köper även upp från ytterligare 120 hektar.

Vilken ursprungsbeteckning har de mer exklusiva vita vinerna från Alsace?

De mer exklusiva vita vinerna från Alsace har ursprungsbeteckningen ”Alsace Grand Cru AOC”.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.