Smak: Ett kryddigt, aromatiskt och torrt vin med inslag av rosor och honung, litchi, mandel och gråpäron. Stor parfymerad doft.

Framställning: Gewurztraminern är omisskännlig, med sin kryddiga och blommiga doft, med inslag av persika och muskot. Skalet på denna druva har röda pigment och måste avlägsnas vid framställningen. Vid produktion av vissa exklusiva viner ger man Gewurztraminern ytterligare raffinemang genom att uppmuntra ädelröta. Alsace-viner buteljeras i typiska attraktiva, höga och smala, så kallade ”flûtes d’Alsace”. Gewurztraminern utvecklas ytterligare om den lagras något år på flaska.

Alsace: Alsace var länge omtvistat som gränsland mellan Frankrike och Tyskland. Att det är ett område med intressanta viner råder det däremot ingen tvekan om, kanske för att här blandas franska och tyska vintraditioner och resulterar i något alldeles unikt. Härifrån kommer utmärkta torra Riesling-viner och aromatisk Gewurstraminer, men man odlar även Pinot Gris/Noir/Blanc, Muscat och andra druvor. Det avlånga området avgränsas till väster av bergen, Les Vosges, som reser en mur som skyddar området från nederbörd från Atlanten. Det skapar ett förhållandevis torrt klimat på de öst- och sydsluttningar där vinet odlas. Rhen avgränsar området i öster. Utöver den vanliga ursprungsbeteckningen, AOC (Appelation d’Origine Côntrolée) Alsace, för vita, rosé och röda viner, finner man här en för de mer exklusiva vita, ”Alsace Grand Cru AOC”, samt ”Crémant d’Alsace” för mousserande. Alsace producerar omkring 1,2 miljoner hl vin årligen.

Jules Muller & Fils: Det prestigefyllda vinhuset Jules Muller grundades 1836 men skapade uppmärksammade viner redan innan dess och gör det fortsatt idag, inte minst under sin Grand-Cru-ursprungsbemärkning, Altenberg de Bergheim. De egna odlingarna om 20 hektar finner man längs den alsaciska vinvägen vid medeltidsstaden Bergheim, från vars omnejd man även köper upp från ytterligare 120 hektar. Som i övrigt i Alsace är det vita viner som gäller. Utöver Gewurztraminer framställer man vin av t.ex. Sylvaner, Muscat och Riesling, men faktiskt även rött (Pinot Noir) samt mousserande Crémant d’Alsace.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy