Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda (2305)

Smak:Vinet känns fylligt i munnen och bjuder på en bra syra med starka smaker. Smakerna för tankarna till bland annat kärnor, torkad frukt, tobak, läder och fat. Även körsbär, korinter, kakao rosor och nypon kan identifieras i detta kryddiga vin.

Framställning:Nebbiolo-druvorna som utgör råvaran för detta vin skördas vid full mognad och jäses i cementtankar. Vinet får därefter mogna i två års tid: detta sker i stora slovenska fat. Sista steget är ett års lagring på flaska.

Barolo: produceras i Piemonte i norra Italien. Vingårdarna som tillhör Barolodistriktet ligger på ett sluttande område i Langhebergen där jorden består av kalkhaltig märgel. Magnesium, järn och mangan är viktiga ämnen i denna jordtyp. Viner från Barolo måste enligt reglerna bestå av 100 % nebbiolo-druvor och alkoholhalten måste vara minst 13 %. För att traditionellt få kallas ”riserva” måste vinet lagras i först 3 sedan 5 år. Det finns dock också en modern kategori som skiljer sig från den traditionella genom att lagringstiden är kortare. I detta fall måste druvan mogna längre innan den skördas.

Fontanafredda:Vinproducenten Fontanafredda inledde sin historia i hjärtat av Piemonte år 1858. Ungefär 54 hektar land registrerades då i den dåvarande kungen av Sardiniens namn. Denna kung, Vittorio Emanuele II, blev förälskad i en viss Rosa Varcellana som var dotter till en av hans undersåtar. Kungen gav bort de 54 hektaren till Rosa som då titulerades grevinna av Mirafiori och Fontanafredda. Så inleds företagets historia, men det var inte förrän tjugo år senare som företaget satte igång på riktigt av grevinnan och kungens son.

Frågor och svar:

Vilka smaker kan man identifiera i Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda?

Man kan identifiera smaker av kärnor, torkad frukt, tobak, läder, fat, körsbär, korinter, kakao, rosor och nypon.

Hur framställs Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda?

Vinet framställs av nebbiolo-druvor som skördas vid full mognad och jäses i cementtankar. Vinet får sedan mogna i två år i stora slovenska fat och lagras sedan på flaska i ett år.

Var produceras Barolo-viner?

Barolo-viner produceras i Piemonte i norra Italien.

Vilka krav ställs på Barolo-viner enligt reglerna?

Viner från Barolo måste bestå av 100 % nebbiolo-druvor och alkoholhalten måste vara minst 13 %. För att traditionellt få kallas ”riserva” måste vinet lagras i först 3 sedan 5 år.

Vad är historien bakom vinproducenten Fontanafredda?

Vinproducenten Fontanafredda inledde sin historia år 1858 när den dåvarande kungen av Sardiniens gav bort 54 hektar land till en kvinna vid namn Rosa Varcellana. Hon titulerades grevinna av Mirafiori och Fontanafredda och tjugo år senare satte företaget igång på riktigt av grevinnans son.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.