Hem » Vin Tester » Asti Martini (7706)

Asti Martini (7706)

Smak:Huvudsmakerna i detta vin går mot citrus och fläder med tendenser som går mot päron, vanilj, honung och apelsin. Trots den tydliga sötman är denna inte alltför överväldigande.

Framställning: Asti är ett naturligt sött vin och produceras helt utan tillsatt socker. Druvan som används är vit muscat, som sedan 1600-talet är varit känd för sin sötma. Jäsningen stannas upp när alkoholhalten nått 7 % för att inga bittra smakämnen ska hinna utvecklas. Detta är acceptabelt i torra mousserande viner, men undviks helst i söta.

Asti:Asti ligger i vindistriktet Piedmont i nordvästra Italien. Piedmont är hem för några av världens finaste röda viner och även en del vita såsom Astis mousserande vin. Distriktet blev dock världskänt på grund av drycker som Martini och Rosso, Gancia och Riccadonna. Klimatet i området är kontinentalt, men närheten till Medelhavet gör att somrarna runt Asti är svarare än i den närliggande staden Turin, medan vintrarna är mildare. På så sätt har området ett optimalt klimat för odling av exempelvis muscatdruvan.

Martini Rossi:Varumärket Asti ägs av Martini & Rossi som även poducerar deras egen Vermouth under varumärket Martini, en fransk vermouth under varumärket Noilly Prat samt andra mousserande viner utöver Asti. Martini Rossi grundades i mitten av 1800-talet och fokus låg då på vermouth. Det var affärsmannen Alessandro Martini, vinmakaren Luigi Rossi och revisorn Teofili Sola som startade upp företaget, men Sola köptes senare ut och varumärket blev Martini & Rossi. Idag är företaget en internationell jätte som gått ihop med sprittillverkaren Bacardi.

Frågor och svar:

Vilka smaker kan man förvänta sig av Asti Martini?

Huvudsmakerna i Asti Martini går mot citrus och fläder med tendenser som går mot päron, vanilj, honung och apelsin.

Hur framställs Asti Martini?

Asti Martini är ett naturligt sött vin som produceras helt utan tillsatt socker. Druvan som används är vit muscat och jäsningen stannas upp när alkoholhalten nått 7 % för att undvika bittra smakämnen.

Var ligger Asti och vad är klimatet där?

Asti ligger i vindistriktet Piedmont i nordvästra Italien. Klimatet i området är kontinentalt, men närheten till Medelhavet gör att somrarna runt Asti är svarare än i den närliggande staden Turin, medan vintrarna är mildare.

Vilket företag äger varumärket Asti Martini?

Varumärket Asti ägs av Martini & Rossi, som även producerar andra mousserande viner, Vermouth och fransk vermouth under varumärket Noilly Prat.

Vad är historien bakom Martini & Rossi?

Martini & Rossi grundades i mitten av 1800-talet av affärsmannen Alessandro Martini, vinmakaren Luigi Rossi och revisorn Teofili Sola. Idag är företaget en internationell jätte som gått ihop med sprittillverkaren Bacardi.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.