Smak: Torrt, betonat friskt och smakrikt. Inslag av vinteräpplen, mineral, brödighet och citrus.

Framställning: Istället för att som i de flesta champagner blanda med Chardonnay och Pinot Meunier, framställs André Clouets Grand Resérve till 100% av den blå Pinot Noir. Ett annat förhållande som skänker denna champagne speciell karaktär är att man är restriktiv i användningen av så kallad dosage (tillsats av söt vätska efter att jästfällningen avlägsnats från flaskan). De reservviner som används för att skänka kontinuitet i stilen hos André Clouet har lagrat på ekfat använda i Sauterne.

Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.

André Clouet: André Clouet hör till de odlare i Champagne som producerar eget vin istället för att sälja skörden till något av de berömda vinhusen. Egendomarna ligger i grand cru-byn Bouzy, där man finner utmärkta förhållande för den Pinot Noir som är grunden i André Clouets viner. Vinhuset, som idag leds av Jean-François Clouet, har både standardchampagne, och en prestigechampagne (André Clouet 1911) samt specialvarianter i sortimentet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy