Det är alltid något som fascinerar oss med goda vita viner från Nya Zeeland och i synnerhet Marlborough och Wairau Valley där dessa viner kommer ifrån. Trevliga Stoneleigh är alltid ett populärt inslag till middagen eller som buffévin eftersom detta är så fruktiga och lätta viner om man nästan kan dricka till vad som helst!

Denna gång så kom den här läckra, nya designen, så vi kunde inte undvika att prova fyra flaskor vitt tillsammans med lite god mat som vi försökt para ihop med varje vin.

Beträffande den nya designen så är det ju precis den typen av design som tilltalar unga vinentusiaster och som vi skrivit om i vår artikel här!

Fräscha etiketter som går ihop med dessa vita viner och vinprofilen: naturligt, färgglatt, snygg logotyp och ett träffande namn. Tanken med designförändringen är att framhäva Nya Zeelands natur i allmänhet, och Marlborough-området i synnerhet. Området är mycket vackert och dessutom starkt förknippat med dessa viners smakprofil.

Vinerna är provade av Jeanette Gardner.

4 flaskor vitt vin Stoneleigh

Stoneleigh Riesling | SB 6498 | 99 kr   

Typisk Riesling från nya världen och möjligtvis lite för syrlig och livlig men samtidigt lite söt i smaken för oss som älskar och föredrar en knastertorr fransk/tysk Riesling. Därför lite besviken vid första klunken. Här finns gröna och vita stenfrukter uppblandat med citrus och söt honungsmelon så visst finns det även utrymme för detta fruktiga vin som förresten blir ett perfekt vin till en sashimi eller sushi … Tack för den fina mineraliteten!             

poäng 3

Sashimi på tonfisk med quinopuffar

  • tonfiskfiléer
  • färska dillkvistar
  • cocktailtomater
  • några inlagda feferoni
  • 2 citron

Perfekt till vita viner! Beräkna 1 tonfiskfilé per man frys den i 4 dagar. Ta sedan ut den ur frysen, strö över lite havssalt, pressa citron över och tina i rumstemperatur några timmar.

2 dl ekologiska hela och ljusa quinoapuffar rostas mycket lätt i stekpanna utan olja. OBS att de lan poppa lite som popcorn så håll ett ock över för den korta stunden.  

Lägg upp tonfisken och garnera med quinoapuffar och dill. Dela tomater och skiva feferonin över sashimi.

.

.

Stoneleigh Latitude Chardonnay | SB 6360 | 129 kr   

Ingen dum Chardonnay alls! Härlig fruktprofil av röda äpplen, ananas och apelsin. Detta syrliga bryts genom smöriga och nötiga inslag samt lite kardemumma. Det här vinet är gott och kanske mer ett matvin som passar till både fisk och ljust kött eller varför inte en lammkotlett? Ganska komplext, moget och fylligt vin som man rullar runt i gommen ett bra tag för att man vill uppleva smaken. Välbalanserat vin!                           

poäng 4

Grillade kronärtskockor med piemento

Inga Vita vinEr utan kronärtskockor! Dela kronärtskockorna på längden och gröp försiktigt ur de grova trådarna och de beska lila bladen i mitten med en sked. Lägg kockorna i en smörad ugnsfast form. Pensla kockorna med rapsolja och strö över lite extra flingsalt samt kryddblandningen Ras-el-Hanout.  Lägg på några några citronskivor här och där och sedan in i ugnen på 200° ca 45 minuter. 

kronärtskockor grillade


Under tiden stek piementon i stekpanna med olja några minuter tills de fått mörk färg. Låt dem rinna av och svalna på hushållspapper. Strö piementon sedan med de grillade kronärtskockorna!

.

.

.

.

chèvre chaud med sallad

Stoneleigh Sauvignon Blanc | SB 6311 | 109 kr  

Pigg Sauvignon Blanc med nästan exceptionell fruktsyra där smaker och dofter tipsar om allt som är aromatiskt grönt. Detta vin är mycket ljusgult med läckra gröna reflexer och har en mycket fruktig doft med toner av syrliga krusbär, limeskal, nässlor och vinbärsblad. Fräscht och trevligt vin och ett riktigt gott fiskvin som självklart även passar till skaldjur eller en delikat chèvre chaud med söt honung, se här.   Superbra buffévin!       

poäng 4


Stoneleigh Wild Valley | Sauvignon Blanc | SB 2529 | 121 kr

Dagens andra Sauvignon Blanc är en riktig höjdare. Överlägset gott och välgjort vin med en rent och härlig smak. Här finns en härlig krispig syra av exotiska frukter som passionsfrukt och mango i en supersmarrig mix av saftig ananas och mogna päron. Mycket fräscht och friskt vin som dels passar till mat eller som aperitif. En smak so verkligen faller mig i smaken, ett vin som både är friskt, komplext, elegant och prisvärt samtidigt. Gör sig fint med goda sallader, bufféns små rätter som fyllda svamphattar eller en grillad kyckling.   God nyanserad framtoning!

poäng 5

Fyllning för portobellohattar (enligt omslagsbilden)  

Blanda ihop

  • 225 g chèvre
  • 140 g babyspenat
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ chili
  • kryddor: bladpersilja, salvia, rosmarin och timjan
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk ströbröd

Fyll portobellohattarna med blandningen och ställ in i ugn 20 min på 200°.

Mer om viner från Nya Zeeland:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy