Hem » Vin Skola » Vinlagring är avgörande för hur länge du ska kunna lagra dina viner

Vinlagring är avgörande för hur länge du ska kunna lagra dina viner

Det finns tre huvudsakliga faktorer som kan ha betydande inverkan på kvaliteten hos de viner som lagrats under en längre tid. Dessa är temperatur, fuktighet och ljus och misslyckas du att upprätthålla någon av dessa i din vinlagring kan det leda till att dina viner försämras till den punkt då de är helt förstörda. Det kan inte nog understrykas att du ständigt måste använda rätt typ av lagring. Om du planerar att lagra dyrt vin som samlarobjekt, kanske du vill lägga till en säkerhetskomponent till ditt vinlagringssystem.

De tre viktigaste komponenterna i vinlagring

Som nämnts finns det tre faktorer som kommer att ha störst inverkan på kvaliteten hos dina viner, dessa är temperatur, fuktighet och ljus. Om dina planer för vinlagring inte tar hänsyn till någon eller flera av dessa, slutar du sannolikt med ett antal förstörda flaskor vin.

Ta hänsyn till ljus vid din vinlagring

Alla typer av direkt ljus, oavsett om det är från solen eller en glödlampa, i din vinlagring interagerar sannolikt med fenolföreningarna som finns i alla viner. Detta är en av de viktigaste orsakerna till varför, speciellt vita viner, buteljeras i mörkt färgade glasflaskor. Om du har viner i klarglas eller blå glasflaskor, är dessa mycket känsliga för effekterna av exponering för alltför mycket ljus. Även om du har det mörkt i din vinlagring, bör du ändå placera dessa viner i en korg eller låda för att hålla dem helt i mörker.

Övervaka luftfuktigheten i din vinlagring

Eftersom de allra flesta vinflaskorna i din vinlagring, kan ha naturliga korkar, måste du ändå hålla en viss nivå av luftfuktighet i din lagringsplats. En ände av korken exponeras jämt för luft och kommer att torka ut. Om korken börjar torka ut under din vinlagring, kommer det att låta luft sippra in i flaskorna.

Om luft tillåts komma in i flaskan, kommer syret sannolikt förstöra vinet genom att låta det överoxideras. Det kan även släppa in ett antal föroreningar som kan göra ditt vin odrickbart. I andra änden av skalan, om din lagring har för mycket fukt, kan det förstöra dina etiketter på vinflaskorna. Detta kan göra det svårt att identifiera dina viner och i fallet med investerade viner, förstöra deras andrahandsvärde.

Fastställandet av en lämplig nivå på luftfuktigheten i din vinlagring är inte en lätt uppgift, eftersom det inte verkar som om vinexperter har samma uppfattning om vad som är rätt. En allmän konsensus verkar tyda på att cirka 75 procent luftfuktighet i din vinlagring är en bra siffra, eftersom denna nivå kommer att hålla korken fuktig, men inte orsaka några skador på dina etiketter.

Temperaturen vid vinlagring

Med undantag för Madeira och liknande druvsorter, kan vin skadas mycket lätt av temperaturer i din vinlagring. Om du helt enkelt tillåter temperaturen i din vinlagring gå över 25 °C, kommer det att överhetta eller laga dina viner, vilket är ett snabbt sätt att förstöra dem. Den tid det tar för att detta ska ske varierar från en typ av vin till ett annat. Viner som Madeira värms under jäsningsprocessen, vilket innebär att de kan hantera värmen mycket bättre än många av de andra vinerna i din vinlagring.

Å andra sidan av termometern, om du tillåter temperaturen i din vinlagring gå under fryspunkten, kan detta orsaka att dina viner fryser. När de gör det, expanderar de, vilket i sin tur kommer att skjuta korken ur flaskans hals. Nu har du flaskor i din vinlagring som är helt exponerade för luft och kommer att förstöra mycket snabbt. Då måste man fundera på vad som händer om temperaturen i din vinlagring varierar upp och ner för ofta. Detta kan utlösa ett antal olika reaktioner som kan orsaka en mängd problem med ditt vin, varav de flesta kommer att göra dem odrickbara.

När det gäller temperaturen i din vinlagring, verkar de flesta experter faktiskt vara överens om att en temperatur mellan 10 och 15 °C är den optimala temperaturen för att lagra dina viner i. Tänk på att hålla din vinlagring sval vilket gör att dina viner åldras långsamt, vilket kommer att låta dem utvecklas mer fullständigt. Medan ca 12,7 °C kan vara den optimala temperaturen, kan du lagra de flesta viner vid temperaturer upp till 20,5 °C utan att lida några märkbara påverkningar.

Tänk på vibrationerna i ditt val av vinlagring

Även om det inte genomgåtts några definitiva forskningar om huruvida överskjutande vibration i din vinlagring faktiskt skadar dina viner, finns det tecken som tyder på att det kan påskynda åldrandet av dina viner. Vibrationer som orsakas av trafik i närbelägen kan hålla dina förvarade viner i ett tillstånd av konstant omrörning. Beroende på övertoner av dessa vibrationer, kan de faktiskt bidra med olika kemiska reaktioner i dina viner och förstöra dem.

Oavsett om dina vinlagringsplaner inkluderar att bygga en vinkällare eller om du köper en självständig enhet, måste du se till att dessa faktorer beaktas. Med rätt förvaring kan du lagra många viner i år tills du är redo att dricka dem. Men om de inte förvaras på rätt sätt är du mer benägen att stå där med en samling av vinflaskor du aldrig kommer att kunna dricka.

Frågor och svar:

Vilka är de tre viktigaste faktorerna att ta hänsyn till vid vinlagring?

De tre viktigaste faktorerna att ta hänsyn till vid vinlagring är temperatur, fuktighet och ljus.

Varför är det viktigt att undvika exponering för ljus vid vinlagring?

Exponering för ljus kan interagera med fenolföreningar i vinet och förstöra det. Därför är det viktigt att undvika exponering för ljus vid vinlagring.

Varför är det viktigt att övervaka luftfuktigheten vid vinlagring?

Eftersom många vinflaskor har naturliga korkar, måste man hålla en viss nivå av luftfuktighet i vinlagringen för att korken inte ska torka ut. Om korken torkar ut kan luft sippra in i flaskan och förstöra vinet.

Vilken temperatur är optimal för vinlagring?

En temperatur mellan 10 och 15 °C anses vara optimal för vinlagring. Detta gör att vinet åldras långsamt och utvecklas mer fullständigt.

Kan vibrationer skada vinet vid lagring?

Överskjutande vibrationer kan påskynda åldrandet av vinet och bidra till olika kemiska reaktioner som kan förstöra det. Därför är det viktigt att undvika vibrationer vid vinlagring.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:149 :-
Artikel nr:304001
Smak fat, kanel, kryddigt, plommon, russin, vanilj
Arom fatkaraktär, fruktigt, kanel, körsbär, kryddig, russin, salvia
Färg röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.