Vin är en individuell upplevelse
Det är fascinerande att beskriva ett vin och det lustiga är att beskrivningen kan skilja från person till person. Du har väl märkt att även vinrecensenter kan ibland tycka olika. Men olikheterna handlar inte så mycket om smak och doft. Om ett vin smakar exempelvis av citrus, röda bär eller är torrt vin, så är det inte mycket att orda om. Men det kan ändå bli svårt som att beskriva ett vin.
När man beskriver vinet i målande vintermer, så handlar det mycket om smak och doft. När vi beskriver smak så är det vad vi känner i gommen. Vinet kan vara syrligt, sött, torrt, krispigt, smak av ekfat, kryddor, mineral och olika frukter. Och när det gäller doft så drar vi in doften från glaset och vi uppfattar primära dofter. Miljoner av dofter, som exempelvis olika bär, läder lakrits, grapefrukt, persikor, jäst, örter.
Men det finns en ytterligare variabel när man beskriver vin och den är personlig. Det är hur vi uppfattar vinet och den känslan vi får precis då. Det är en viktig egenskap som skiljer sig från person till person. Alla får inte samma känsla när de dricker samma vin. Vi kan säga att vinet är krämigt, har struktur, eller har stor intensitet.
Här är några exempel på beskrivande känslor som inte är lika självklara för alla:
- Vinet känns pepprigt. Okej, känns det irriterande kryddigt?
- Det känns sammandragande. Okej, är det för mycket garvsyra?
- Vinet är intensivt. Okej, är det för starkt eller smakar det mycket?
- Det är smörigt, Okej, hur känns det? Krämigt eller slätt?
- Det är fylligt. Vaddå? Är det mustigt? Mörkt? Har lång eftersmak?
- Det ger en metallisk känsla. Okej, som att äta en bit aluminiumfolie, eller?
Det är verkligen inte så enkelt att beskriva en känsla, eller hur? Ett gott tips kan vara att lära sig terminologin och sedan sätta ord på och beskriva vinet. Det lustiga är att resten kommer av sig självt.