Vilken rödvinstyp är du?
Man brukar grovt dela in rödvin i fyra typer och denna indelning kan se ut på följande sätt:
• Eleganta viner
• Fruktiga viner
• Matiga viner
• Intensiva viner
Många viner ligger dock någonstans mittemellan, alltså kan de vara eleganta/matiga eller fruktiga/intensiva och så vidare. Däremot så har varje typ sin motpol: eleganta viner är motsatsen till intensiva och matiga är motsatsen till fruktiga. Utöver detta finns alla övriga smakkombinationer.
De eleganta vinerna är generellt lätta till karaktären då deras motsats, de intensiva, naturligtvis är lite djupare. Det är heller inget konstigt med de fruktiga då de helt enkelt smakar frukt. Däremot kan det tyckas konstigt att det finns matiga viner. Men är du en något sånär erfaren vinprovare har du säkert stött på viner vars smak kan beskrivas med olika matattribut. Det kan handla om allt från örter till bacon. Huruvida ett vin är matigt eller fruktigt, elegant eller intensivt beror ofta på i vilket område druvorna är odlade och självklart vilken druvtyp som använts. Vinifieringsprocessen kan också påverka, särskilt i fråga om vinets djuphet. Ett exempel på detta är de italienska ripassovinerna där man jäser vinet en andra gång tillsammans med druvrester från amarone, detta för att få ett kraftigare vin.
Så hur kan du använda de fyra kategorierna för att hitta rätt vin? Du måste helt enkelt prova många olika typer av vin och lära dig sambandet mellan olika smakkaraktärer och vinområden. På så sätt får du ett hum om hur vinet kan smaka endast genom att titta på restaurangens vinlista som bör berätta om vinets ursprung.