Veckans fråga: Vilka blommiga dofter finns det i vin?

Läsarfråga: Vilket vin ska jag välja som present till en Pelargonälskare?

Blommiga aromer i vin härstammar ju från olika kemiska föreningar och kan uppstå på grund av många olika faktorer – allt från vinområdets jordmån till hur vinet produceras och sedan lagras.

De vanligaste blomdofterna hör ihop med druvor är:

  • Ros – vanligt i Gewürztraminer, Gamay, Pinot Noir, Grenache, Sangiovese, Nebbiolo
  • Citrusblom – vanligt i Riesling, Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay
  • Vita blommor – vanligt i Pinot Gris, Chenin Blanc, Torrontes, Pinot Blanc, Muscadet, Semillon
  • Lavendel – vanligt i Grenache, Syrah, Mourvedre, Malbec, Petit Verdot, Tempranillo, Sangiovese
  • Viol – vanligt i Merlot, Mourvedre, Touriga Nacional, Petit Verdot, Petite Sirah, Malbec, Cabernet Sauvignon
  • Pelargon – vanligt i Muscat, Gewürztraminer, Torrontes, Malbec, Petit Verdot

Men Pelargon kan vara en knepig doft och man säger generellt att om man känner en skarp doft av Pelargon kan det betyda att det är något fel på vinet eftersom doften inte förekommer naturligt i druvor och många vinexperter pratar om terpenioder. (Viktiga glykosider finns i druvans skal och tillhör gruppen terpenoider. )

Pelargon är dock också en av de vanligt förekommande blommiga dofterna i vin. Men om du vill vara på den säkra sidan, tror att det bästa vore om du hittade ett trevligt Muscatvin som exempelvis det söta, urtypiska pärlande Nivole (7787)  för 79 kr från Piemonte  eller det svenska druviga och blommiga men torra WesterVin Muscat (20964)  från producenten Åka Wester …. och köper en pelargon separat!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •