Vad sägs om ett glas portvin i helgen?
Äkta portvin tillverkas endast i Portugal som är det enda landet som får använda namnet port. Det är när de lagras på träfat som portviner får sin fina arom av frukt, bröd, kryddor och de träfaten som de lagras i. Ju äldre portvinet är, ju komplexare är smaken och ju stiligare port. Olika klassificeringar är en av de viktigaste är skillnaderna som beror på hur de lagrats och åldrats som främst sker med två olika metoder:
- reduktivt åldrande där viner förseglas i en lufttät behållare och plomberas och
- oxidativt åldrande där vinet lagras på ekfat, men exponeras för luft över tid.
Portvinet är förstås ett starkvin och har en högre alkoholhalt än våra stilla viner som ligger på 12-14 % och portvin har i genomsnitt en alkoholhalt om ligger på mellan 19% och 20%. Och det skiljer en hel del mellan olika typer av portviner som ruby som lagras upp till 5 år eller tawny som åldras på träfat i minst sju år. Många portviner kan även vara en blandning av flera årgångar och därigenom få sin specifika smaker, men alla portviner är daterade.
Man kan undra varför en del verkligen blir portvinsfantaster och man blir mycket klokare av att höra Tim Atkin förklara fenomenet. Tim är Master of Wine och har flera decenniers erfarenhet av att prova, prata och skriva om vin, bland annat i tidningarna Decanter, The World of Fine Wine och Gourmet.
Här ger Tim oss en snabb exposé över portvin och berättar om skillnaderna mellan ruby och tawny port, om färgerna, åldrandet, tanninerna, smakerna och vad man kan äta till.