Varje vår efter en årgång produceras provsatser från vissa vingårdars senaste skörd. Dessa satser, som befinner sig i ett ungt stadium, provas av en inre cirkel av till exempel medlemmar av den internationella vinhandeln i Bordeaux (det är härifrån de viktigaste en primeur-erbjudandena kommer). De som provar vinerna kallas för négotiants och säljer sedan vidare vinet när det fortfarande ligger i tanken eller fatet. Det finns två huvudanledningar till att man köper vin på detta sätt:

  • Det är billigare eftersom det finns en risk i att man inte vet säkert hur vinet kommer att utvecklas
  • Vinet finns i begränsad upplaga

Man kan alltså både vinna och förlora på att investera i vin en primeur, som i de flesta investeringar. Om vinet utvecklar sig i en annan riktning än den önskade kan man efter att ha sålt det göra justeringar, till exempel i druvblandningen.

Det är mycket politik inblandat i investeringar av denna typ. För vinproducenten är det ett bra sätt att minimera risken med en dålig årgång, men vinsten vid en god kan förstås också gå förlorad. De som är négotiants kan inte heller bara välja och vraka bland de fina årgångarna och strunta i de dåliga eftersom tillgången är begränsad även för dem. Detta gör att man kan tvingas investera i sämre årgångar i princip för att hålla sig på god fot med producenten och kanske få förtur när en riktigt bra årgång inträffar.

Funderar du på att investera i vin en primeur är det viktigt att agera snabbt. Så fort det finns ett erbjudande förtvinar nämligen tillgången snabbt när det gäller en riktigt bra årgång.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy