Intresset för att fynda vin på auktion ökar konstant i Sverige. Systembolaget och Stockholms Auktionsverk arrangerar regelbundet säsongsauktioner för både vinentusiaster och noviser.

Många gånger kan man säkert komma över en bra årgång eller samlarvin till fördelaktiga priser men det finns också många krux med auktioner som man kanske bör veta om i förväg.

Eftersom intresset blivit så stort och det inte längre enbart är samlare som ropar in viner, så är inte alla viner heller dyrgripar. Det kan vara större partier av viner som säljs till mycket dyra samlarflaskor. Det beror lite på vad du är ute efter. Håll ögonen på sajten www.stadsauktion.se och delta i en auktion i förväg utan att planera någon budgivning, så blir du inte överraskad och vet hur det går till. Tempot i en auktion gå ofta ganska snabbt och det kan vara knepigt att hänga med i alla turer.

Det finns några saker att tänka på:

Vad är ditt mål med att köpa vin?

Är du ute efter en speciell årgång? Vill du fylla ditt vinlager? Söker du ett vin från en speciell vingård eller en vinregion? Det finns många skäl till att vilja vara med på en vinauktion. Det viktigaste är att du själv har klart för dig vad DU vill. Då är också risken mindre att du köper något som du inte hade tänkt från början.

Gör en undersökning innan!

Se efter var de senaste priserna för just ”ditt vin” såldes för. Titta igenom auktionskatalogen, se vad som erbjuds och undersök marknaden. Hur ser kommentarerna från branschfolk ut? Har det arrangerats några provsmakningar?

Vilken budget har du?

Nästan alla viner som säljs på auktion säljs till ett pris som ligger i närheten av utropspriset. Räkna med att du får betala för ett kvalitetsvin, så sätt en realistisk budget både för vad du vill och kan betala. Håll fast vid ditt maxbud. Det är lätt att lockas med i en budgivningsyra när tempot blir uppskruvat.

Det finstilta!

Aktionen är gratis för dig som deltar, men du måste alltid räkna med en avgift för inropet, ett påslag på själva priset, samt en mindre fast slagavgift. Det kan alltså bli en ganska dyr historia om man inte är beredd på det.

Läs igenom försäljningsvillkoren noggrant så du vet vad som gäller och beräkna de kommissionsavgifter, frakt och liknande avgifter kan tillkomma.

Här berättar Johan Magnusson om hur det går till att sälja vin på auktion.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy