Så förändrade 80-talet vinvärlden

Det kanske viktigaste vi tagit med oss från 80-talets vinindustri är upptäckten av korkdefekter som orsak till förstört vin. Fram till 1982 hade man ingen aning om varför vissa viner utan förklarliga orsaker luktade mögel. Nu vet vi att dåligt vin kan bero på ämnet trikloranisol (TCA) som förflyttats från korken till flaskan eller på oxidation som skett genom att syre trängt igenom korken. Båda dessa faktorer beror på defekter i naturkorkar, och man började därför titta på andra alternativ till återförslutningsmetoder.

År 1985 skedde nästa stora händelse som kom att starkt påverka vinindustrin – 1985 års vinskandal. Sedan denna händelse har vi blivit medvetna om en rad tillsatser som kan förekomma i vin, till exempel följande:

  • Svavel
  • socker
  • äggprotein

Det var australiensiska vingårdar som anklagades för att tillsätta diverse kemiska ämnen under vintillverkningen. Att vin kunde innehålla något annat än just vindruvor var konsumenterna vid tidpunkten helt omedvetna om. Denna upptäckt har starkt påverkat konsumentmedvetenheten och procedurerna kring hur vin framställs.

Slutligen skedde en stor förändring i sättet konsumenterna såg på vin. Plötsligt blev drycken en symbol för lyx, flärd och prestige. En händelse som bidrog till detta var en flaska vin som såldes till Forbesfamiljen för 100 000 amerikanska dollar och vinauktioner började ta fart världen över.

Även om mycket hände under detta årtionde är det inte det mest spännande i vinets historia. Den utmärkelsen får tiden vi lever i idag, då alla nya tekniska uppfinningar och odlingssätt påverkat industrin som inget annat. Vi konsumenter är också mer medvetna än någonsin både vad det gäller kvalitet och tillverkningssätt, och vin är populärare än någonsin.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna