Lär dig mer om det anmärkningsvärda röda Shiraz-vinet
Heter det Syrah eller Shiraz? Detta har diskuterats i lika många år som vinerna har varit populära, om inte längre. Dessa två namn är till stor del utbytbara idag och visar snarare vilket land vinet kommer ifrån. Vissa vinkännare menar dock att Syrah-vinerna är lite skörare och mindre kryddiga än kusinen Shiraz.
Fakta om röda Shiraz-viner:
- De kallas för Syrah i stora delar av Europa
- De kallas Shiraz i Sydafrika, Australien och USA
- I Rhôneregionen delas vinerna in i Petit Syrah och Gros Syrah
Druvorna som används för att framställa Shiraz-rödvin har en robust smak och mycket tjockt skal. Endast när druvorna har mognat helt är de redo att användas för att producera dessa fantastiska djupa röda vinerna, som ofta har toner av björnbär.
En rött Shiraz som produceras i regioner med mildare klimat har ofta en pepprig ton, medan de från varmare regioner kan vara läderartade eller kryddiga i smaken. Några har till och med ansetts ha smak av lakrits.
Frågor och svar:
Vad kallas röda Shiraz-viner i stora delar av Europa?
Vilka länder kallas röda Shiraz-viner för Shiraz?
Hur delas vinerna in i Rhôneregionen?
Vad kännetecknar druvorna som används för att framställa Shiraz-rödvin?
Vilken smak kan en rött Shiraz ha beroende på vilken region den produceras i?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Rosé viner från alla världens hörn
- Vita viner från Emilia Romagna
- Röda viner från Lambrusco Grasparossa di Castelvetro