Hem » Vin Skola » Gör ditt eget vinprovningskit!

Gör ditt eget vinprovningskit!

Vinprovningskit finns att köpa i vissa affärer, men då är de oftast dyra. Dessutom är det höga priset helt utan anledning eftersom du enkelt kan göra ett liknande kit själv med hjälp av livsmedel du kan hitta i vilken matbutik som helst! För att veta vad du behöver kan det vara bra att läsa på lite om vinerna du tänkt bjuda på i förväg så att du har en aning om vilka aromer de innehåller. Är du osäker kan du dock följa vår inköpslista som passar till de flesta vinprovningarna:

  • Svart- och vitpeppar
  • Oregano
  • Vanilj
  • Muskotnöt
  • Kardemumma
  • Anis
  • Vanilj
  • Dill

Det är enklast om de kryddor du köper är torkade, och förutom ovanstående ingredienser kan du om du vill se till att få tag på annat som kan vara bra att lukta på och känna igen i vinet. Det kan till exempel vara en liten skopa jord, torkad frukt, svampar eller tobak.

När du har den första biten avklarad behöver du något att förvara doftpaketen i. Små, genomskinliga glasburkar för kryddor ser trevligt ut, och köp gärna till en bricka med kanter som du kan ställa burkarna på.

När det är dags för vinprovning kan använda ditt kryddkit på två olika sätt. Antingen tar du en liten mängd av kryddan och blandar med lite vin så att aromerna frigörs i luften, men om du fortfarande vill kunna dricka vinet kan du helt enkelt lukta på kryddan som den är i burken. Torkade kryddor får en tydligare doft om du gnuggar dem mellan fingrarna.

Frågor och svar:

Vad behöver man för att göra sitt eget vinprovningskit?

Svart- och vitpeppar, oregano, vanilj, muskotnöt, kardemumma, anis, dill och eventuellt andra ingredienser som man vill känna igen i vinet.

Varför kan det vara bra att läsa på om vinerna man tänkt bjuda på innan man gör sitt eget vinprovningskit?

För att man ska ha en aning om vilka aromer vinerna innehåller och vilka kryddor som passar till dem.

Vad kan man förvara doftpaketen i?

Små, genomskinliga glasburkar för kryddor, gärna på en bricka med kanter.

Hur kan man använda kryddorna i vinprovningen?

Antingen genom att blanda en liten mängd av kryddan med lite vin så att aromerna frigörs i luften, eller genom att lukta på kryddan som den är i burken.

Hur kan man få torkade kryddor att dofta tydligare?

Genom att gnugga dem mellan fingrarna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Jurançon Chateau de Rousse
Jurançon Chateau de Rousse
Pris:103 :-
Artikel nr:412702
Smak ananas, apelsin, aprikoser, fat, honung, saffran, torkade, Nyanseradsötfrisk
Arom apelsinmarmelad, aprikoser, fat, honung, nyanserad, saffran, sultanrussin, torkade
Färg färg, gyllengul
Mat som passar
dessert
fågel
ost
Mer information
SortimentBeställning sortimentetDruvorPetit MansengAlkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
9 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.