För skarpa tanniner, unken smak eller ett vin som inte fått mogna – oavsett vad problemet är finns det alltid en nödlösning. Kom bara ihåg följande punkter så slipper du hälla ut vinet i vasken:

  • Kyla döljer smak
  • Luft kan snabblagra ett vin
  • En nypa salt gör ett tråkigt vin mindre platt

Vinets temperatur är mycket viktigt för smaken. Har du ett bra vin vill du naturligtvis inte kyla ned det mer än nödvändigt då vissa aromer tonas ner. Men ett vin med alltför skarpa tanniner eller påträngande syra kan bli av med dessa drag om du kyler det lite mer än vad du normalt brukar. Vilken temperatur som är ”den rätta” beror naturligtvis på vilket vin det handlar om, det finns massor av riktlinjer och tabeller för detta.

Att hälla upp vin i en karaff är ett vanligt sätt att påverka ett vins smak. Man ger på så sätt vinet den luft det behöver efter att ha varit instängt i flaskan under en längre tid. Vill du bli av med några av vinets smaker kan du hälla upp det i en karaff, hälla över det i någon annan tillbringare och tillbaka igen några gånger. Detta är ett snabbt sätt att lufta vinet ordentligt, och du kan med fördel göra detta tre-fyra gånger. Har du ingen vinkaraff går det bra att använda annan behållare.

En lite ovanligare metod är att tillsätta salt. Billigare viner som inte lagrats särskilt länge kan ofta smaka platt och tråkigt. En nypa salt kan därför fylla det tomrummet och ge vinet fler dimensioner. Du bör dock vara försiktig med mängden – några få korn per glas räcker.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy