Cabernet Franc i Loiredalen kom faktiskt ursprungligen från i närheten av Bordeaux och var väletablerad i regionen vid 1300-talet. Under hundratals år var druvan unik för Frankrike och framförallt Loiredalen. Under de senaste årtiondena har druvans popularitet lett till att den nu odlas i länder över hela världen.
Ett urval av viner som görs på Cabernet Franc från Loiredalen:
Halvtorra roséviner:
- Cabernet d’Anjou
- Rosé de Loire
Torra roséviner:
- Chinon
- St Nicholas de Bourgueil
Fylliga rödviner:
- Anjou-Villages Brissac
- Saumur-Champigny
De flesta olika sorterna av Cabernet Franc-viner som görs i Loiredalen har rykte om sig att vara ganska lätta, med lägre tanninnivåer än de flesta andra franska röda vinerna. Generellt sett är dessa viner redo att drickas strax efter att de har buteljerats.
Det finns dock många fylligare viner gjorda på Cabernet Franc i Loiredalen. De yngre vinerna brukar ha smak av hallon och körsbär, men när vinerna lagras får de ofta jordigare smaker som påminner många om urskog.
Vinjournalen Rekommenderar
Château Mayne Lalande
God prisvärd röd Bordeaux med inslag av rostade fat.
Artikelnummer: 2111
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Bordeaux, Frankrike, Listrac-Médoc
Alkohol: 13 %
Pris: 189 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET