Läs allt om Loiredalens berömda Cabernet Franc
Cabernet Franc i Loiredalen kom faktiskt ursprungligen från i närheten av Bordeaux och var väletablerad i regionen vid 1300-talet. Under hundratals år var druvan unik för Frankrike och framförallt Loiredalen. Under de senaste årtiondena har druvans popularitet lett till att den nu odlas i länder över hela världen.
Ett urval av viner som görs på Cabernet Franc från Loiredalen:
Halvtorra roséviner:
- Cabernet d’Anjou
- Rosé de Loire
Torra roséviner:
- Chinon
- St Nicholas de Bourgueil
Fylliga rödviner:
- Anjou-Villages Brissac
- Saumur-Champigny
De flesta olika sorterna av Cabernet Franc-viner som görs i Loiredalen har rykte om sig att vara ganska lätta, med lägre tanninnivåer än de flesta andra franska röda vinerna. Generellt sett är dessa viner redo att drickas strax efter att de har buteljerats.
Det finns dock många fylligare viner gjorda på Cabernet Franc i Loiredalen. De yngre vinerna brukar ha smak av hallon och körsbär, men när vinerna lagras får de ofta jordigare smaker som påminner många om urskog.
Frågor och svar:
Varifrån kommer Cabernet Franc i Loiredalen?
Vilka är några exempel på halvtorra roséviner som görs på Cabernet Franc i Loiredalen?
Vilka är några exempel på fylliga rödviner som görs på Cabernet Franc i Loiredalen?
Hur beskrivs smaken på yngre Cabernet Franc-viner från Loiredalen?
Vilken typ av smaker kan fylligare Cabernet Franc-viner från Loiredalen ha när de lagras?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Bourgueil
- Röda viner från Chinon
- Vita viner från Saumur
- Vita viner från Anjou
- Röda viner från Saumur