Hem » Vin Skola » Bli ett proffs på att komma ihåg vad vinet hette

Bli ett proffs på att komma ihåg vad vinet hette

”Vänta nu. Vinet hette något med Château och hade en vit, vacker etikett.” Så kan det ofta låta när man ska komma ihåg det goda vinet som man någon gång fått i present, smakat på en provning eller druckit på en middag. Man tänker att man ska komma ihåg och handla nästa gång, men tyvärr blir det sällan av.

Många har bra visuellt minne som gör att de kommer ihåg saker när de sätts i ett sammanhang, men det håller inte långt. Om vi kommer ihåg ett vin som vi drack på en middag och vilka vänner som var med, så är vi mer benägna att komma ihåg vad vinet hette. Visst kan man ta en bild på etiketten och spara i telefonen för att ha långt efter att flaskan är slut. Men det ger fortfarande inga ledtrådar när det handlar om smaken på just det vinet eller andra detaljer. När det kommer till kritan så kör de flesta på sina säkra kort och handlar viner som de känner till och druckit hundra gånger förut. Tycker man om Riesling från Saar, så kanske man i bästa fall vågar ge sig på en ny Riesling Kabinett som står på hyllan.

Visst vore det inte kul att ha en personlig lista med vinfavoriter som är bara din? Kort sagt, när minnet sviker, är det bäst att göra anteckningar. Här är några tips:

  • Gör en anpassad excelmall i datorn för att spara din specifika lista. Bestäm dig för vilken information som vore kul att ha om varje vin.
  • I din mall kan du till exempel ha kolumner för vinets namn, ursprungsland, vingård, region, vintage, färg, sött eller torrt, pris, alkohol procent.
  • När du dricker ett gott vin som du vill komma ihåg, fotografera etiketten och skriv noteringar på en lapp eller i telefonen. Väl hemma, lägger du till vinet i din excelmall. Du kan till och med importera fotografiet som du tog. Det blir ett enkelt och praktiskt litet vinbibliotek.
  • Kom ihåg att de bästa vin-apparna är gratis. Delectable och Vivino som tyvärr är två utmärkta amerikanska gratisappar, kam du ladda ner ifall du vill ha din vinlista mobilt. Här finns både sökfunktion över producenter, community där du kan se vad proffsen tycker samt koppla till Instagram och dina bilder.
  • Söker du efter en bra excelmall, som du kan anpassa efter eget tycke, så sök på ”template for wine collection list” som finns helt gratis att ladda ner från Microsoft.

Frågor och svar:

Varför är det svårt att komma ihåg vad ett vin heter?

Det kan vara svårt att komma ihåg vad ett vin heter eftersom vi ofta inte har några ledtrådar förutom smaken och etiketten.

Vad kan man göra för att komma ihåg vilka viner man gillar?

Man kan göra en personlig lista med vinfavoriter där man sparar information om varje vin, till exempel namn, ursprungsland, vingård, region, vintage, färg, sött eller torrt, pris och alkoholprocent.

Hur kan man lägga till ett vin i sin lista?

När man dricker ett gott vin som man vill komma ihåg kan man fotografera etiketten och skriva noteringar på en lapp eller i telefonen. Sedan kan man lägga till vinet i sin excelmall och till och med importera fotografiet man tog.

Finns det några bra vin-appar som kan hjälpa en att komma ihåg vilka viner man gillar?

Ja, det finns flera bra vin-appar som är gratis att ladda ner, till exempel Delectable och Vivino. Dessa appar har sökfunktioner över producenter, community där man kan se vad proffsen tycker samt koppling till Instagram och ens egna bilder.

Var kan man hitta en bra excelmall för att spara sin vinlista?

Om man söker på “template for wine collection list” kan man hitta en bra excelmall som är helt gratis att ladda ner från Microsoft. Mallen kan man sedan anpassa efter eget tycke.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.