”Vänta nu. Vinet hette något med Château och hade en vit, vacker etikett.” Så kan det ofta låta när man ska komma ihåg det goda vinet som man någon gång fått i present, smakat på en provning eller druckit på en middag. Man tänker att man ska komma ihåg och handla nästa gång, men tyvärr blir det sällan av.

Många har bra visuellt minne som gör att de kommer ihåg saker när de sätts i ett sammanhang, men det håller inte långt. Om vi kommer ihåg ett vin som vi drack på en middag och vilka vänner som var med, så är vi mer benägna att komma ihåg vad vinet hette. Visst kan man ta en bild på etiketten och spara i telefonen för att ha långt efter att flaskan är slut. Men det ger fortfarande inga ledtrådar när det handlar om smaken på just det vinet eller andra detaljer. När det kommer till kritan så kör de flesta på sina säkra kort och handlar viner som de känner till och druckit hundra gånger förut. Tycker man om Riesling från Saar, så kanske man i bästa fall vågar ge sig på en ny Riesling Kabinett som står på hyllan.

Visst vore det inte kul att ha en personlig lista med vinfavoriter som är bara din? Kort sagt, när minnet sviker, är det bäst att göra anteckningar. Här är några tips:

  • Gör en anpassad excelmall i datorn för att spara din specifika lista. Bestäm dig för vilken information som vore kul att ha om varje vin.
  • I din mall kan du till exempel ha kolumner för vinets namn, ursprungsland, vingård, region, vintage, färg, sött eller torrt, pris, alkohol procent.
  • När du dricker ett gott vin som du vill komma ihåg, fotografera etiketten och skriv noteringar på en lapp eller i telefonen. Väl hemma, lägger du till vinet i din excelmall. Du kan till och med importera fotografiet som du tog. Det blir ett enkelt och praktiskt litet vinbibliotek.
  • Kom ihåg att de bästa vin-apparna är gratis. Delectable och Vivino som tyvärr är två utmärkta amerikanska gratisappar, kam du ladda ner ifall du vill ha din vinlista mobilt. Här finns både sökfunktion över producenter, community där du kan se vad proffsen tycker samt koppla till Instagram och dina bilder.
  • Söker du efter en bra excelmall, som du kan anpassa efter eget tycke, så sök på ”template for wine collection list” som finns helt gratis att ladda ner från Microsoft.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy