Robert Parker är världens mest berömda vinkritiker och har länge varit den som provat Bordeauxregionens primeurviner. Han myntade bland annat sitt populära 100-poängsystem som används av alla rent allmänt för att sätta betyg på olika viner.

Men efter 37 år sa att han till allas häpnad att han släpper primeurprovningarna. Dessutom släppte han nyligen nästa nyhetsbomb och fick vinvärlden att helt tappa hakan.
”Vin ska man investera i om man vill njuta av Bordeauxviner och inte bara lagrar dessa i vinkällaren”, sa han. Men hur menar han då? Är det inte längre lönsamt att investera i en Chateaux Latour, Lafite-Rothschild, Margaux eller Mouton-Rothschild av nyare årgång och invänta en längre lagring?
Jo, men Robert Parker tycker inte att vin är en bra och sund finansiell investering. Hans förklaring är att det kan bli tufft om investerare ligger på lager i decennier och att det då givetvis är viktigt att vinet förvaras på rätt sätt, men ser man det nyktert ur investeringssynpunkt, så kanske det inte är så bra att låsa sina pengar i årtionden.

I Livex Fine Wine 100 index, som följer priserna på de 100 mest eftertraktade och finaste vinerna som går att få, så ser man att de har förlorat en tredjedel av sitt värde sedan juni 2011. Detta berodde på det sjunkande intresset från bland annat kinesiska investerare. Även om Parkers poängsättning kan ha en direkt inverkan på vinpriserna, så menar han att Bordeauxvinerna är för dyra idag eftersom de måste konkurrera i ett växande utbud av nya världens viner, bland annat Shiraz från Sydafrika eller Malbec från Argentina, som ju säljs till lägre pris.

Parker hoppas att priserna går ner med 30 % för om investerare kan få ett bra vin till ett billigt pris, kan primörinvestering fortfarande vara lönsam.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy