Cabernet Sauvignon-druvor blandas ofta med Merlot-druvan och rivaliseras endast av Pinot Noir. De är resultatet av en korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon-druvor. Enligt experterna skedde detta under de senaste århundrandena, så de är en relativt ung druvsort.
Populära vindruvor som ofta blandas med Cabernet Sauvignon:
- Merlot
- Shiraz
- Tempranillo
- Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon-rankorna ger mycket frukt, men det lummiga lövverket måste skötas noggrant för att försäkra att druvorna får tillräckligt med solljus under sommarmånaderna. Det gör att de kan mogna som de ska. Bonden måste ofta välja mellan kvaliteten av druvorna och kvantiteten, förutom vissa tursamma år då han får båda två.
Cabernet Sauvignon-druvorna anses vara världens bästa blandningsdruvor, men vinmakaren måste fortfarande besluta när de ska ner i blandningen. Detta kan göras innan jäsning, under jäsningsprocessen eller när vinet är färdigjäst. Ofta har varje vin sin egen jäsningsprocess, så vinmakaren jäser dem separat för att få ett jämnt vin.