Palsternacka, purjolök, rödbetor, kålrabbi och brysselkål är bara några exempel på härliga grönsaker som gärna äts under de kallare månaderna. Det du framför allt bör tänka på när du väljer passande vin är hur grönsakerna blivit tillagade. Om de är ugnsbakade med en söt yta kan du med fördel välja ett rikt vin som syrah, merlot eller zinfandel. För icke-ugnsbakade grönsaker rekommenderas en lättare variant som pinot noir, eller till och med ett rosévin. Roséviner har ofta en djup rödvinstendens, men inte lika mycket tanniner som ett rödvin. Vill du hellre servera ett vitt vin till dina vintergrönsaker kan du med fördel välja ett chardonnay eller pinot grigrio som med sin ekfatskaraktär skapar en bra balans med många grönsaker.
Ett annat sätt är att titta på vilka andra smakelement som finns med i grönsaksrätten. Här kan du få inspiration av många franska och italienska rätter som är utformade för att passa det obligatoriska vinet. Här kommer två exempel på tillbehör som gör din grönsaksrätt lättare att matcha med vin:

  • Charlottenlök. Används ofta inom fransk matlagning och passar utmärkt till både rött och vitt vin.
  • Vitlök, olivolja och örter. Denna kombination ger din grönsaksrätt en italiensk känsla och kan kombineras med oändligt många grönsaker och viner.

Rotfrukter kan med fördel tillagas med ovanstående tillbehör. Exempel på viner som passar till är medeldjupa Riojaviner, pinot noir och chianti.

Är du fortfarande osäker på hur du ska kunna kombinera grönsaker med vin så finns det en tumregel att följa. Mustigare grönsaker med mindre vattenhalt, till exempel reducerade och karameliserade grönsaker eller grillade grönsaker med en viss rökighet passar bättre ihop med vin. Syrliga grönsaker och dressingar är svårare då de ofta gör att vinet känns platt i kontrast.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy