Tacos är verkligen soulfood från Mexiko oh landets största kulinariska export. Tacokryddor med de där krispiga majsskalen finns verkligen i alla butiker, så vi kan lätt slänga ihop några läckra tacos till fredagsmyset.

Men kan man dricka vin till tacos? Kan man dricka rött vin till tacos och finns vin till tacos i bag in box?  Vilket är det bästa vinet till tacos, egentligen? Och finns det tips på ekologiskt vin till tacos? Man kan lätt tro att man kan köra samma som vin till pizza, men det finns undantag. Sök på “vin till tacos systembolaget” så får du säkert artiklar med förslag. 

Generellt är det många smaker som korsas i tacos. Sälta från skal och ost, kryddighet, sötma från tomater och syrlighet från yoghurt eller crème fraiche. Att sätta vin till tacos är verkligen inte det lättaste.

Detta kanske anses vara komplicerat när det kommer till val av vin, men godaste vinet till tacos funkar finfint bara man väljer rätt.

 • Är tacosen riktigt heta passar en lite sötare Riesling utmärkt.
 • Föredrar man rött vin rekommenderas en väldigt mjuk och bärig Beaujolais eller en rund och fruktig Merlot från Collio.
 • Gillar du lök funkar mousserande vin eller till och med Champagne. Slå två flugor i en smäll och kombinera tacos med ett sött mousserande vin som smälter i munnen i kombination med lök och söta tomatsalsa.

Oavsett du söker efter ett

 • vin till tacos med köttfärs
 • vitt vin till tacos             
 • vin till chili 
 • vin till quesadillas             
 • vin till mangosalsa           
 • vin till guacamole

Välj vin till tacos med hänsyn till stil av tacosrätt

I Mexiko verkar det som om man nästan hela tiden äter tacos, till frukost, lunch och middag. Men typiska taco-fyllningar är:

Fläsktacos, lite i BBQ-stil, med fläsk marinerad med chilipeppar och ananas. Kör ett ekologiskt vin till tacos av denna stil, varför inte från Rioja och få ett vin med lite stuns och smak.

Fisktacos, eller baja-tacos som man kallar det för kräver kanske ett krisigt vitt vin med citruston, druvor kan vara Albariño, Sauvignon Blanc eller Txakoli. Dessa finns även som prisvärt boxvin till din tacos.

Traditionell tacos med nötfärs och här kan du dra till med druvor som Tempranillo, Grenache eller Malbec och som finns som ekologiskt vin till dina tacos och vin till tacos bag in box som passar tacos. 

Det är alltså inte så svårt att kombinera vin till tacos som man kanske antar från början. Är du inte redan övertygad eller vill ha mer konkreta vin till tacos förslag, se nedan.

 • Kycklingtacos passar bäst med Riesling, Gewürtztraminer eller mousserande vin. Sötman gör hettan i tacosen mer angenäm och i kombination med lite lime har du en smakexplosion i munnen.
 • Köttfärstacos passar bättre med Riesling, Pinot Blanc eller Pinot Noir från Systembolaget. De vita vinerna kombineras bäst med lite citrusinslag i tacosen som lime. Mer köttiga tacos ackompanjeras väl av de mjuka röda vinerna.
 • Är du en ostälskare och föredra din mexikanska mat riktigt mäktig kan en Chianti, en söt Zinfandel eller återigen en klassisk Riesling rekommenderas. Mäktigheten i maten balanseras väl av ett tyngre ekfatlagrat vin.
 • Vin till fish tacos eller i vin till fisk tacos som det heter här, prova med en Riesling eller en rosé.              

Godaste viner till tacos finns på Systembolaget och är alltså inte svårt att hitta. Tacos går alltså att kombinera på alla möjliga sätt beroende på dess innehåll, så se inte vin till tacos som ett problem. Generellt kan man väl säga att sötma gör hetta mer angenäm och syrlighet harmoniserar väl med av syrliga viner. Så inget står i vägen för fiesta med vin till tacos! Och kanske väljer du helt till slut ett ekologiskt vin till tacos, oavsett stil.  Fiesta Mejicana! Salud!

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar om vin till tacos

Vad dricker man för vin till tacos med köttfärs?

Rött vin tacos med köttfärs passar bäst med ett Riesling, Pinot Blanc eller Pinot Noir. De vinerna kombineras bäst med lite citrusinslag i tacosen som lime och finns som vin till tacos bag in box.      

Vad dricker man för vin till fisktacos?

Som vin till fish tacos eller vin till fisk tacos fungerar ett friskt vin. Vita viner och mousserade viner passar fantastiskt men även vissa lätta röda viner går att kombinera med denna rätt.

Kan man servera rödvin till tacos?

Rött vin till tacos går alldeles utmärkt, speciellt om det är kött och kycklingtacos. Sök “vin till tacos systembolaget” så får du förslag.

Bör man servera vitt vin till fisktacos?

Vin till tacos som är fyllda med fisk och syrlighet från citrus passar väldigt bra ihop. Till exempel Albariño, Sauvignon Blanc eller Txakoli. Mousserade viner och lätta röda viner går även att para ihop med fisktacos.

Vilket var det populäraste vin till tacos 2020?

Vilket vin till taco och vilket taco till vin är frågan i detta fall. Eller kanske man bar kan välja samma som vin till pizza? Det finns många olika typer av taco och lika många underbara vinkombinationer. Särskilt populära är Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, mousserade viner, Beaujolais och fruktig Merlot. Ett gott vitt vin som Riesling fungerar alltid oavsett dusöker ett vin till tacos med köttfärs, ett vitt vin till tacos, vin till chili, vin till quesadillas, vin till mangosalsa eller ett vin till guacamole .                 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy