Hem » Vin & Mat » Experten tipsar: Vin till tacos

Experten tipsar: Vin till tacos

vin till tacos

Tacos är verkligen soulfood från Mexiko oh landets största kulinariska export. Tacokryddor med de där krispiga majsskalen finns verkligen i alla butiker, så vi kan lätt slänga ihop några läckra tacos till fredagsmyset. Men kan man dricka vin till tacos? Kan man dricka rött vin till tacos och finns vin till tacos i bag in box?  Vilket är det bästa vinet till tacos, egentligen? Och finns det tips på ekologiskt vin till tacos?

Generellt är det många smaker som korsas i tacos. Sälta från skal och ost, kryddighet, sötma från tomater och syrlighet från yoghurt eller crème fraiche. Att sätta vin till tacos är verkligen inte det lättaste.

Detta kanske anses vara komplicerat när det kommer till val av vin, men godaste vinet till tacos funkar finfint bara man väljer rätt.

  • Är tacosen riktigt heta passar en lite sötare Riesling utmärkt.
  • Föredrar man rött vin rekommenderas en väldigt mjuk och bärig Beaujolais eller en rund och fruktig Merlot från Collio.
  • Gillar du lök funkar mousserande vin eller till och med Champagne. Slå två flugor i en smäll och kombinera tacos med ett sött mousserande vin som smälter i munnen i kombination med lök och söta tomatsalsa.

Välj vin till tacos med hänsyn till stil av tacosrätt

I Mexiko verkar det som om man nästan hela tiden äter tacos, till frukost, lunch och middag. Men typiska taco-fyllningar är

Fläsktacos, lite i BBQ-stil, med fläsk marinerad med chilipeppar och ananas. Kör ett ekologiskt vin till tacos av denna stil, varför inte från Rioja och få ett vin med lite stuns och smak.

Fisktacos, eller baja-tacos som man kallar det för kräver kanske ett krisigt vitt vin med citruston, druvor kan vara Albariño, Sauvignon Blanc eller Txakoli. Dessa finns även som prisvärt boxvin till din tacos.

Traditionell tacos med nötfärs och här kan du dra till med druvor som Tempranillo, Grenache eller Malbec och som finns som ekologiskt vin till dina tacos och även som boxvin som passar tacos.

Det är alltså inte så svårt att kombinera vin till tacos som man kanske antar från början. Är du inte redan övertygad eller vill ha mer konkreta vin till tacos förslag, se nedan.

  • Kycklingtacos passar bäst med Riesling, Gewürtztraminer eller mousserande vin. Sötman gör hettan i tacosen mer angenäm och i kombination med lite lime har du en smakexplosion i munnen.
  • Köttfärstacos passar bättre med Riesling, Pinot Blanc eller Pinot Noir. De vita vinerna kombineras bäst med lite citrusinslag i tacosen som lime. Mer köttiga tacos ackompanjeras väl av de mjuka röda vinerna.
  • Är du en ostälskare och föredra din mexikanska mat riktigt mäktig kan en Chianti, en söt Zinfandel eller återigen en klassisk Riesling rekommenderas. Mäktigheten i maten balanseras väl av ett tyngre ekfatlagrat vin.

Godaste viner till tacos är alltså inte så svårt att hitta. Tacos går alltså att kombinera på alla möjliga sätt beroende på dess innehåll, så se inte vin till tacos som ett problem. Generellt kan man väl säga att sötma gör hetta mer angenäm och syrlighet harmoniserar väl med av syrliga viner. Så inget står i vägen för fiesta med vin till tacos! Och kanske väljer du helt till slut ett ekologiskt vin till tacos, oavsett stil.  Fiesta Mejicana! Salud!

Frågor och svar:

Kan man dricka vin till tacos?

Ja, det går att kombinera vin med tacos.

Kan man dricka rött vin till tacos?

Ja, en mjuk och bärig Beaujolais eller en rund och fruktig Merlot från Collio kan passa bra.

Finns vin till tacos i bag in box?

Ja, det finns prisvärda boxviner som passar till tacos.

Vilket är det bästa vinet till tacos?

Det beror på vilken typ av tacosrätt det är, men exempelvis en sötare Riesling kan passa till heta tacorätter.

Finns det tips på ekologiskt vin till tacos?

Ja, exempelvis kan man välja ett ekologiskt vin från Rioja till fläsktacos eller en Albariño, Sauvignon Blanc eller Txakoli till fisktacos.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:149 :-
Artikel nr:304001
Smak fat|kanel|kryddigt|plommon|russin|vanilj
Arom fatkaraktär|fruktigt|kanel|körsbär|kryddig|russin|salvia
Färg röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.