Det finns ett litet antal matvaror som är varje sommeliers mardröm. Detta är livsmedel som anses nästintill omöjliga att para ihop med vin utan att antingen vinet eller maten smakar dåligt. Vissa av dem är allmänt kända som vinfientliga medan andra kommer som en större överraskning. Hursomhelst tar vi oss i denna artikel an de svåraste livsmedlen och lär oss vad för vin vi kan dricka till:

  • Sparris
  • Choklad
  • Ädelost

Sparris har en jordig och örtig smak och innehåller sulfat. Till skillnad från andra gröna grönsaker som man ofta kan para ihop med ett mineraliskt, friskt vitt vin gör sparrisens smakkvaliteter att det krävs till exempel en sherry som kan addera en svag nötarom. Särskilt bra passar sherry till gräddiga rätter som soppa eller om man äter någon form av gräddsås till sparrisen.

Choklad är något många tror är enkelt att matcha med vin, det gäller väl bara att ta fram vilket rödvin som helst? Så är inte fallet. Choklad har många smakdimensioner inklusive sötma, beska, jordighet, och man får inte heller glömma den feta konsistensen. Ett torrt vin kan förstöra konsistensen och ta bort en del av sötman, och därför är det bäst att välja ett sött vin. Portvin eller ett sött rött vin är att föredra, vilken typ beror på vilken av alla tusentals sorter choklad du äter.

Ädelost kräver precis som choklad ett sött vin för att det inte ska försvinna i ostens starka aromer. Portvin är även här ett bra alternativ som står sig i konkurrensen om smakerna.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy