Hem » Vin & Mat » Ta dig an de största vinutmaningarna

Ta dig an de största vinutmaningarna

26_itemthemeimage_4993-jpg - Vinjournalen.se

Det finns ett litet antal matvaror som är varje sommeliers mardröm. Detta är livsmedel som anses nästintill omöjliga att para ihop med vin utan att antingen vinet eller maten smakar dåligt. Vissa av dem är allmänt kända som vinfientliga medan andra kommer som en större överraskning. Hursomhelst tar vi oss i denna artikel an de svåraste livsmedlen och lär oss vad för vin vi kan dricka till:

  • Sparris
  • Choklad
  • Ädelost

Sparris har en jordig och örtig smak och innehåller sulfat. Till skillnad från andra gröna grönsaker som man ofta kan para ihop med ett mineraliskt, friskt vitt vin gör sparrisens smakkvaliteter att det krävs till exempel en sherry som kan addera en svag nötarom. Särskilt bra passar sherry till gräddiga rätter som soppa eller om man äter någon form av gräddsås till sparrisen.

Choklad är något många tror är enkelt att matcha med vin, det gäller väl bara att ta fram vilket rödvin som helst? Så är inte fallet. Choklad har många smakdimensioner inklusive sötma, beska, jordighet, och man får inte heller glömma den feta konsistensen. Ett torrt vin kan förstöra konsistensen och ta bort en del av sötman, och därför är det bäst att välja ett sött vin. Portvin eller ett sött rött vin är att föredra, vilken typ beror på vilken av alla tusentals sorter choklad du äter.

Ädelost kräver precis som choklad ett sött vin för att det inte ska försvinna i ostens starka aromer. Portvin är även här ett bra alternativ som står sig i konkurrensen om smakerna.

Frågor och svar:

Vilka är de tre livsmedel som anses vara svåra att para ihop med vin?

Sparris, choklad och ädelost.

Varför är det svårt att hitta ett vin som passar till sparris?

Sparris har en jordig och örtig smak och innehåller sulfat, vilket gör att det krävs ett specifikt vin som kan addera en svag nötarom.

Varför är det viktigt att välja ett sött vin till choklad?

Choklad har många smakdimensioner inklusive sötma, beska och jordighet, och ett torrt vin kan förstöra konsistensen och ta bort en del av sötman.

Vilket vin är ett bra val till ädelost?

Portvin är ett bra val till ädelost eftersom det står sig i konkurrensen om smakerna.

Portvin är ett bra val till ädelost eftersom det står sig i konkurrensen om smakerna.

Vilken typ av choklad man äter påverkar valet av vin eftersom det finns tusentals sorter med olika smaker och egenskaper.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.