Hem » Vin & Mat » Sötpotatis blir bara godare och godare!

Sötpotatis blir bara godare och godare!

sweet - Vinjournalen.se
wedges

Sötpotatisen har verkligen kommit för att stanna och som tur är kan man göra mycket av sötpotatis: sötpotatisgratäng, grillade stora pommes med persilja och lime, bakad sötpotatis i ugnen eller som här, toppad med rostad lök, grön paprika, linser och spenat. Sötpotatisen passar utmärkt till alla grillade kötträtter men är också en klar favorit för de som inte äter kött. Detta recept är lite matigare på grund av linserna. Servera till grillad biff eller varför inte till en kotlett. Vi presenterar också ett gott vintips, Fattoi, en riktig kvalitetsitalienare av druvan Sangiovese.

Du behöver

  • Stora sötpotatisar lämpliga för att fylla
  • 2 dl kokta bruna linser (som du kan koka dagen innan, håller sig i en vecka i kylen)
  • 1 rödlök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 grön paprika
  • tomatpuré
  • Chilipulver, salt, mald muskotnöt
  • Parmesan

Fyllningen

  1. Hacka lök, vitlök, paprika och stek tills löken blir genomskinlig men inte bränd.
  2. Tillsätt 2 skedar tomatpuré och lite vatten och i med spenaten som får förvälla långsamt.
  3. Tillsätt de kokta linserna och krydda på.
  4. Tvätta sötpotatis ordentligt och dela den i halvor.
  5. Förbaka den några minuter i mikrougnen.
  6. Gröp ut lite av potatisens innanmäte och blanda i grönsaksfyllningen.
  7. Pensla potatisarna med olja.
  8. Vira in potatisarna i matfolie och på med fyllningen och avsluta med hyvlad parmesan.
  9. Sätt in i ugn på 200 grader i en kvart tills den fått fin färg men inte är bränd.
  10. Servera gärna till en grillad köttbit!

fattoiVintips!

Brunello di Montalcino Fattoi 

Brunello di Montalcino Fattoi är ett elegant och aromatiskt rödvin av druvan Sangiovese som passar härligt till alla grillade kötträtter men också till sötpotatisen mustiga fyllning och om man vill ha ett lite mustigare vin. Vinet ar en smak av mörka bär, kakao och tobak med dofter som har inslag av ekfat. Detta är ett runt och balanserat rödvin med en mycket fin lång eftersmak som förhöjer alla finmiddagar. Ett säkert kort om du vill bjuda på ett exceptionellt gott vin.

Fattois Brunello di Montalcino har fått många utmärkelser genom tiderna.  Vinet är producerat av Fattoi som har flera generationers erfarenhet av vin- och olivodling i Toscana, Italien. Den familjeägda egendomen ligger mycket vackert belägen i södra Montalcino, vilket av många anses vara den vackraste delen av Toscana. Den största delen av Fattois produktion utgörs av Brunello di Montalcino, men även Brunello di Montalcino Riserva framställs.

Frågor och svar:

Vad är sötpotatis och vad kan man göra med den?

Sötpotatisen är en rotfrukt som kan användas till många rätter, som sötpotatisgratäng, grillade pommes och bakad sötpotatis med olika toppings.

Vad behöver man för att göra fyllda sötpotatisar?

För att göra fyllda sötpotatisar behöver man stora sötpotatisar, kokta bruna linser, rödlök, vitlök, grön paprika, tomatpuré, chilipulver, salt, mald muskotnöt och parmesan.

Hur gör man fyllningen till sötpotatisarna?

Fyllningen görs genom att hacka lök, vitlök och paprika, steka dem tillsammans med tomatpuré och spenat, tillsätta de kokta linserna och krydda på.

Vilket vintips ges till rätten?

Fattoi Brunello di Montalcino, en kvalitetsitalienare av druvan Sangiovese, rekommenderas till rätten.

Vad är Fattoi och varför är deras vin speciellt?

Fattoi är en familjeägd egendom i södra Montalcino, Toscana, som har flera generationers erfarenhet av vin- och olivodling. Deras Brunello di Montalcino har fått många utmärkelser och är en elegant och aromatiskt rödvin med smak av mörka bär, kakao och tobak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.