Sötpotatis blir bara godare och godare!

wedgesSötpotatisen har verkligen kommit för att stanna och som tur är kan man göra mycket av sötpotatis: sötpotatisgratäng, grillade stora pommes med persilja och lime, bakad sötpotatis i ugnen eller som här, toppad med rostad lök, grön paprika, linser och spenat. Sötpotatisen passar utmärkt till alla grillade kötträtter men är också en klar favorit för de som inte äter kött. Detta recept är lite matigare på grund av linserna. Servera till grillad biff eller varför inte till en kotlett. Vi presenterar också ett gott vintips, Fattoi, en riktig kvalitetsitalienare av druvan Sangiovese.

Du behöver

  • Stora sötpotatisar lämpliga för att fylla
  • 2 dl kokta bruna linser (som du kan koka dagen innan, håller sig i en vecka i kylen)
  • 1 rödlök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 grön paprika
  • tomatpuré
  • Chilipulver, salt, mald muskotnöt
  • Parmesan

Fyllningen

  1. Hacka lök, vitlök, paprika och stek tills löken blir genomskinlig men inte bränd.
  2. Tillsätt 2 skedar tomatpuré och lite vatten och i med spenaten som får förvälla långsamt.
  3. Tillsätt de kokta linserna och krydda på.
  4. Tvätta sötpotatis ordentligt och dela den i halvor.
  5. Förbaka den några minuter i mikrougnen.
  6. Gröp ut lite av potatisens innanmäte och blanda i grönsaksfyllningen.
  7. Pensla potatisarna med olja.
  8. Vira in potatisarna i matfolie och på med fyllningen och avsluta med hyvlad parmesan.
  9. Sätt in i ugn på 200 grader i en kvart tills den fått fin färg men inte är bränd.
  10. Servera gärna till en grillad köttbit!

fattoiVintips!

Brunello di Montalcino Fattoi 

  • Område: Italien , Toscana
  • Producent: Fattoi Ofelio & Figli Soc. Sempl. – Soc. Agr.
  • Druva: Sangiovese
  • Art nr: 3097
  • Pris: 219 kr

Brunello di Montalcino Fattoi är ett elegant och aromatiskt rödvin av druvan Sangiovese som passar härligt till alla grillade kötträtter men också till sötpotatisen mustiga fyllning och om man vill ha ett lite mustigare vin. Vinet ar en smak av mörka bär, kakao och tobak med dofter som har inslag av ekfat. Detta är ett runt och balanserat rödvin med en mycket fin lång eftersmak som förhöjer alla finmiddagar. Ett säkert kort om du vill bjuda på ett exceptionellt gott vin.

Fattois Brunello di Montalcino har fått många utmärkelser genom tiderna.  Vinet är producerat av Fattoi som har flera generationers erfarenhet av vin- och olivodling i Toscana, Italien. Den familjeägda egendomen ligger mycket vackert belägen i södra Montalcino, vilket av många anses vara den vackraste delen av Toscana. Den största delen av Fattois produktion utgörs av Brunello di Montalcino, men även Brunello di Montalcino Riserva framställs.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •