Höstig kantarellpaj med Roquefortost
Skogens guld, de gula kantarellerna, är nog förmodligen vår allra populäraste matsvamp och det är dessutom en säker svamp att plocka för det går nästan inte att förväxla den med någon giftig svamp. Två tips för dig som vill plocka egna kantareller:
Kantareller trivs tillsammans, så titta efter flera när du väl har hittat den första kantarellen. Leta nära gamla trädstammar, titta under löv, gräs och grenar.
Till det läckra Pinotage-vinet lagar vi godaste kantarellpajen med Roquefortost. Vilken läcker kombo!
- 1 paket rektangulär smördeg
- 2 stora hackade schalottenlökar
- 1 stor hackad vitlöksklyfta
- 600 g rensade kantareller
- 3 dl smulad roquefortost
Äggstanning:
- 2 dl vispgrädde
- 2 ägg
Kryddor: grovt havssalt, ½ dl hackad färsk timjan och salvia tillsammans och ½ tsk kajennpeppar.
Steg:
- Värm ugnen till 180°.
- Kavla ut den färdiga smördegen till att passa din bakform ca 36 x 13 cm.
- Använd en keramisk rektangulär bakform eller en form med löstagbar botten.
- Pricka smördegen med en gaffel och lägg på bakplåtspapper som täcker hela degen.
- Fyll sedan formen med torkade ärtor eller bönor, och förgrädda degen i 10 minuter.
- Stek de rensade kantarellerna, vitlök och löken i en klick smör tills de fått fin färg.
- Rör ihop äggstanningen genom att vispa grädde och ägg.
- Blanda i kryddorna och den smulade osten direkt i äggstanningen.
- Ta ut formen ur ugnen, ta bort bakplåtspapper och ärtor och sätt in den i ugnen igen, ca 5 minuter.
- Fyll pajformen med svamp och äggstanning. Vill du kan du ta lite riven ost av typ herrgård på toppen.
- Baka pajen i 15-20 minuter.
- Strö över några färska timjanblad.
Du har väl också upptäckt Zebravinet?
Tufft, ungdomligt & smakrikt!
Visst känner du väl också till det populära Zebravinet på den mustiga druvan Pinotage? I Sverige är vi ganska kräsna när vi väljer vin. Vi är också prismedvetna. Det är faktiskt inte ofta som man hittar ett så här gott och fruktigt vardagsvin för strax under sju tior. Vad får du annars för den summan? Not so much! Men här får du ett läckert ungdomligt och charmigt vin, Perdeberg Pinotage, som är producerat av duktiga vinmakare i soliga Kapprovinsen i Sydafrika. Upptäck detta fylliga röda vin som smakar av alla våra älskade bär: saftiga blåbär, mogna björnbär och härliga sommarhallon och har stänk av mysiga örter, kryddor, lakrits och mynta. Vinet ger dig också en fin och fruktig finish. Ett lättdrucket och mysigt vin som lätt blir en ny favorit!
Perdeberg Pinotage är till 100% gjort av Sydafrikas inhemska Pinotage-druva och druvorna är förstås handplockade.
Vinet är fylligt och fullt av rika, smidiga och saftiga tanniner och har en mycket trevlig fatkaraktär. Detta vin är charmigt att dricka en vardagskväll men även elegant nog för att sätta fram på en middag med vänner. Och dessutom är det ett bra allroundvin som passar till mängder av maträtter, fågel, fläsk, lamm, kött samt till vegetariska rätter. Ett läckert vin att dricka tillsammans med vår goda kantarellpaj. Receptet hittar du här nedan.
Perdeberg Pinotage känns lätt igen på logotypen, zebran som i verkligheten är familjens maskot och vinet är tillgängligt i Systembolagets fasta sortiment och finns på hyllan i 284 butiker runt om i landet.