Peppa inför alla Hjärtans Dag!

Gissa om du kommer att bli populär den 14 februari på Hjärtans Dag om du överraskar med riktigt smarriga chokladtryfflar och ett gott, lite sötare vin som matchar.

Choklad är riktig comfort food och experter har länge pratat sig varma om chokladens fördelar. Man påstår att choklad är bra för hjärtat och minskar risken för att få stroke, sänker kolesterolen, är bra för hjärnan, motverkar diabetes, är bra för huden, stimulerar blodomloppet. Ju mörkare choklad, desto bättre, tydligen.

Förutom alla må-bra-faktorer, så blir många av oss rent av lyriska av riktigt god choklad.

Självklart kan du gå till närmaste chokladfabrik, en ”chocolatier, och inhandla godis i söta kartonger, men om du har lite tid över, så är det faktiskt inte så svårt att göra egna chokladtryfflar. Här får du ett bra förslag på hur du gör och lite gott vin som passar till.

Chokladtryfflar

När det handlar om goda tryfflar så är chokladens kvalitet a och o. God choklad är ganska likt ett gott vin. Chokladen ska vara smakrik och välnyanserad, krämig i munnen. Bland kvalitetschoklad kan du välja  riktigt mörk, mellanmörk, ljus choklad eller även vit choklad. Idag finns det även ekologiskt certifierad choklad, men tyvärr är dagligvaruhandeln rätt dåliga på att lagerföra dessa. Delikatess-, specialbutiker eller handla på internet brukar vara lösningen.

Kvalitetsmärken är exempelvis Valrhona, Felchlin och Läderach, men du kan också ta din lyxiga favoritchokladkaka för detta recept. Chokladtryfflar kan varieras, garneras och smaksättas på många sätt.

Måtten är: 1 dl vispgrädde till 300 g choklad av din favoritsort.

Grundrecept: Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen.

  • Rör tills chokladen smält och rör i 2 msk mjukt smör.
  • Nu kan du om du vill kan du smaksätta med exempelvis 1-2 msk likör, apelsin, körsbärssaft etc. eller så kan du tillsätta 1-2 msk starkt kokad espressokaffe, riva i lite ingefära – du väjer din egen smaksättning.
  • Sen brer du ut chokladmassan på en bakplåtspapper på plåt och ställer in i kylen. Efter 1 timme kan du forma kulor och garnera enligt nedan. Lägg sedan in kulorna i kylen i 2 timmar.

Garnering: Du kan förslagsvis rulla kulorna i kakaopulver, hasselnötskross, riven koks, choklad- eller färgat strössel, eller annan choklad som du smälter i mikron – ju fler varianter, ju trevligare!

Paul Young som är Master Chocolatier använder inga maskiner i sin chokladtillverkning och han är den enda chokladtillverkaren i London som skapar helt handgjorda läckerheter. Här gör han proffsiga tryfflar och han har en del bra tips
https://youtu.be/AR3LIKn-44Ea

Vilket vin passar till?

Det finns många goda viner på druvor som matchar dina chokladtryfflar utmärkt. Det finns också mousserande viner och Vin Doux Naturels eller sötare Soave. Problemet är att inte alla tycker om alla söta viner. Vill du vara på den säkra sidan så kan du välja ett bra sötare allroundvin av god kvalitet som passar fint till choklad men även till salta ostar.

Castaño Dulce Monastrell 2013

Ett ganska intensivt och smakfullt vin med fin balans som definitivt markerar chokladen. Ett vin av den goda druvan Monastrell med en härligt mörkt blåröd färg som påminner som övermogna körsbär, djupröda med stänk av terracotta. Detta fruktiga vin har en doft av söta bär och toner av choklad, plommon och torkade fikon men med inslag av salta oliver. En härlig rund, sträv och lite syrlig eftersmak.

Familjen Castaño på Bodegas Castaño i Yecla, en stad i östra Spanien och väster om Benidorm. Familjen är kända vinmakare med många utmärkelser, bland annat för deras röda Solanera 2013. Man har totalt 450 hektar vingårdar och odlar förutom druvan Monstrell även Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Macabeo och Garnacha Tintorera.

Artikelnr 8412

Pris: 119:- (500ml)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •