Mumsig halloweensoppa med rostad pumpa nyheten Koblenzer Kellerbier

Vi säger välkommen till mysiga höstdagar och börjar nu med stormsteg gå mot pumpatider och Halloween.  Pumpan har alltid varit en populär och läcker dekoration så här års, men kanske inte varit någon stor hit när det gäller att äta den. Men denna krämiga och hälsosamma pumpa- och morotsoppa är den perfekta introduktionen till pumpa som grönsak och ett bra sätt att börja hösten på.

En het, smakfull och riktigt god soppa på pumpa, morot och mustiga kryddor. Till det dricker vi en nyhet på Systemet, läskande Koblenzer Kellerbier!

Koblenzer Kellerbier

Tyskland – Koblenz | Producent: Koblenzer Brauerei | Råvaror: kornmalt, humle och humleextrakt | 4,8 % | art.nr 1436 | 19:90 kr

Ett fylligt och gott Kellerbier som är både mjuk i smaken och ändå har en dominant maltig och lite bitter smak, naturligt och lite grumligt i färgen. Ölet framställs genom ett mjukt vörtkok och sedan sker jäsningen på egna framodlade jäststammar och allt lagras på tankar i 6-8 veckor innan det fylls på flaskor. Detta är ett smarrigt och läskande hantverksöl med långa traditioner som bryggs enligt den tyska renhetslagen från 1516 som sa att man skulle brygga öl på humle, malt och vatten istället för vete och råg. Självklart opastöriserat.

Detta maltiga och brödiga öl med smaktoner av citrus, sockerkaka och kryddor passar utmärkt till vår kryddiga pumpasoppa men likväl till höstens alla heta grytor.

Soppa på rostad pumpa och morot – du behöver

  • 800 g skalad och finskuren pumpa i små kuber
  • 3 skalade morötter skurna i kuber
  • 1 medelstor hackad gul lök
  • 1 hackad vitlök
  • 3 cm riven färsk ingefära
  • 1 l grönsaksbuljong
  • Kryddor: 1 msk torkad timjan, lite flingsalt, lite svartpeppar, ½ tsk sumac, ¼ tsk mald koriander, ¼ tsk gurkmeja, ¼ kajennpeppar

Garneringsidé: Balsamvinäger och vi tog gräslök och torkad lök samt dekorerade med små morötter

Rosta pumpa och morötter på en plåt i ugnen. Ringla över c: 2 msk olja. Temperatur 210°C i c:a 35 minuter.

Under tiden steker du lök och vitlök i oljan i en stor kastrull över medelvärme. Krydda med salt och peppar. Småkoka i en kvart och krydda med de andra kryddorna.

Lägg nu i pumpan, moroten och buljongen. Låt koka upp och sedan småkoka på låg värme i 15 minuter under lock.

Låt soppan därefter ”stå till sig” och kallna lite innan du mixar alltihop.

Värm upp innan du serverar och garnera med att ringla balsamvinäger över, hacka gräslök och annat som du vill garnera med.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •