Köttbullarna till julbordet kan du verkligen laga tidigt och frysa in tills det är dags eller varför inte provsmaka redan nu tillsammans med lite gräddig mandelpotatismos? Eftersom tomten snart är i antågande höjer vi julkänslan ett snäpp och lagar juligare köttbullar, blandar i lite julmust och julkryddor för att få den där lilla extra julpiffen. Och medan vi förbereder julmaten i köket, så står även Madia Montepulciano d’Abruzzo i säker närhet.

Juliga köttbullar
- 1 dl ströbröd
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 1 dl julmust
- 500 g blandfärs
- 1 riven medelstor gul lök
- 1 krm mald nejlika
- 1 krm mald kryddpeppar
- 1 krm salt
- Vispa samman ströbröd, grädde, lök och ägg i en skål och låt svälla 5 min.
- Tillsätt julmust och de malda kryddorna och rör om.
- Tillsätt färsen, lite salt och blanda om till en jämn smet.
- Rulla köttbullar och stek dem i rapsolja och smör ca 6-7 min.
Snabbrecept: Mandelpotatismos

Skala och koka en påse på c:a 800 g mandelpotatis tills den är mjuk. Släng potatisvattnet. Blanda potatisen med 1,5 dl fet mjölk, 0,5 dl vispgrädde och 50 g smör. Vispa ihop till ett mos och smaka av med salt och peppar.
Madia Montepulciano d’Abruzzo
- Område: Itailien, Abruzzerna, Montepulciano d’Abruzzo
- Producent: Torre Zambra
- Druva: Montepulciano
- Art.nr: 2802
- Pris: 79 kr