Hem » Vin & Mat » Kycklingspett med sting, rostad sötpotatissallad och goda Tommolo
Vin & Mat

Kycklingspett med sting, rostad sötpotatissallad och goda Tommolo

spett_front - Vinjournalen.se

Ekologiska B-i-B Tommolo har varit en storsäljare sedan den lanserades 2012. Till det kan du med fördel grilla marinerade kycklingspett. Du behöver inte alltid göra en potatissallad. Det går alldeles utmärkt med sötpotatis. Har du provat?

Marinad till kycklingspett, blanda

  • 1 dl olja
  • 2 msk tomatpuré
  • Lite sambal oelek för att ge stinget
  • 2 msk flytande honung
  • Lite japansk soya
  • Lite vatten

Skär kycklingfiléerna i 3×3 cm bitar. Banda ihop marinaden. Lägg i en plastpåse 1 timme, vänd på påsen ibland och därefter trär du bitarna på spett. Grilla en kvart.

sötpotatis1Rosta sötpotatis

Koka inte, utan rosta gärna sötpotatisen i ugnen. Det bli en höjdare och den blir supergod.

Skala sötpotatis och skär i bitar. Lägg på en plåt, salta och ringla olja över. Rosta en halvtimme.

  • 2 tsk fransk stark dijonsenap
  • Olja
  • Vinäger
  • Peppar och salt
tommolo

Ingredienser: exempelvis machésallad, babyspenat, smulad feta, eller chèvre om du föredrar. Du kan också med fördel ta en färdig italiensk salladsblandning i påse som finns i grönsaksdisken. Blanda den franska dressingen och häll över när du lagt i sötpotatisen.Vintips! Tommolo Bag-in-Box

  • Producent: Chiusa Grande
  • Område: Italien,  Montepulciano d’Abruzzo
  • Druva: Montepulciano
  • Art nr: 2348
  • Pris: 199,00 kr för Bag in box 3 liter

Ekologiska Tommolo är både prisvärt och gott. Vingården Chiusa Grande är en renommerad lokal familjevingård i Abruzzo, både på grund av vinet och säkert också för att ägaren, Franco D’Eusanio, som har sin egen vinfilosofi och lägger mycket kärlek och omtanke för att skapa fantastiska viner. Han tycker det är naturligt att producera ekologiska viner och ha ett miljötänk kring hela produktionen. Franco månar om Abruzzos gamla vintraditioner. För att vara en B-i-B är detta goda rödvin lite exceptionellt. Tommolo är ISO certifierat för både miljö och kvalitet och det gör verkligen inte vinet sämre.

Det här är ett trevligt vardagsvin som inte behöver skämmas för sig. Framställt på den läckra lokala druvan Montepulciano och delvis lagrat i gamla franska ekfat. Vinet har en kryddig arom och fruktiga inslag av mörka körsbär, fat, choklad, torkade örter och lakrits. Ett lätt rödvin som passar alla och stämmer fint överens med sommarens grillrätter av kyckling, kött eller vegetariskt.

Frågor och svar:

Vad är marinaden till kycklingspetten?

Marinaden till kycklingspetten består av olja, tomatpuré, sambal oelek, flytande honung, japansk soya och vatten.

Hur länge ska kycklingspetten marineras?

Kycklingspetten ska marineras i en timme.

Hur tillagas sötpotatisen?

Sötpotatisen rostas i ugnen i ca 30 minuter efter att den skurits i bitar och saltats och oljats.

Vad är Tommolo?

Tommolo är ett ekologiskt rödvin från vingården Chiusa Grande i Montepulciano d’Abruzzo, Italien.

Vilken sallad passar bra till rätten?

En machésallad, babyspenat eller en färdig italiensk salladsblandning i påse passar bra till rätten. Dressingen består av fransk stark dijonsenap, olja, vinäger, peppar och salt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.