Krispigt gott: amerikanska crab cakes med aioli och fräscha vinet Somdinou

Vi äter alldeles för lite krabba! Varför inte laga våra krispiga amerikanska crab cakes, som kommer från New Englands sommarkoloni Cape Cod. Det är dessutom enkelt och blir trevligt. Forma små biffar av krabbkött, krydda med citron och panera med panko. Till det serverar vi gärna ett potatismos gjord på färskpotatis och det härliga katalanska vita vinet om passar så utmärkt till skaldjur.

Somdinou 2015 | art.nr 2791 | 120 kr

  • Område: Spanien, Terra Alta
  • Producent: Celler Coop, Gandesa
  • Druvor: Grenache Blanc, Macabeo, Viognier

”Friskt och ljuvligt skaldjursvin”

Från appellationen DO Terra Alta i provinsen Tarragona i Kataloniens högland kommer detta spännande, fruktiga och aromatiska vita vin. Smakfullt exklusivt vin som doftar underbart av rökiga mineraltoner, bär och färska örter. Uttrycksfullt vin som väcker begär redan vid första klunken med smaker som gula solmogna päron, persika och citrus, vilket gör det perfekt till våra crab cakes.

I gommen upplevs vinet som smidigt, fräscht och bärigt. Den trevliga druvblandningen består av den typiska Macabeo, som är en populär druva i Katalonien och typiskt blandas med Granacha Blanca, skänker extra syrlighet till vinet.

Vinet kommer från ett cooperativ med 19 vinproducenter och man skonsamt skördar druvorna för hand. Elegant vin som växer på gamla 75-åriga vinstockar. Vinet finns idag på ett urval i Systembolagets butiker.

Amerikanska crab cakes med aioli

Aiolin är en av ingredienserna i våra crab cakes, så börja med aiolin.

  • 3 dl majonäs
  • skalet av en hel stor citron
  • juicen av ½ citron
  • 1 dl mycket finhackad persilja och mycket finhackad gräslök
  • 2 små finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk stark fransk senap
  • 1 liten nypa flingsalt och några tag med pepparkvarnen

Blanda alla ingredienser i en skål och vispa ihop. Ställ kallt.

Våra crab cakes

  • 500 g färskt krabbkött (om du tar från burk, pressa ut vattnet noga!)
  • 1 dl aioli
  • 1 dl finhackad grön selleri
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1 msk finhackad persilja
  • nypa havsalt och lite nymalen peppar
  • 2 msk majzena
  • några msk smör
  • panko och 2 ägg till panering

Finhacka krabbköttet och rör ihop med aioli, selleri, majzena, gräslök, persilja, salt och peppar till en färdig smet.

Forma till mindre små biffar, borde kunna bli åtminstone 8 småbiffar.

Panera med vispade ägg och sedan i pankon. Stek i smör långsamt på medelvärme några minuter på varje sida.

Servera med aioli och färskpotatismos.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •