Om man släpper på prestigen ett tag och tänker utanför den konventionella boxen, så kan också en grillad fläskfilé passa alldeles utmärkt tillsammans med en halvtorr Riesling. I synnerhet om man kombinerar filén med smaken av rabarberchutney. Just en sötare Riesling passar utmärkt till fläsk eller kyckling om man väljer söta glaseringar och tillbehör. Missa inte veckans vintips. Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese 2006 finnsi små partier. Beställ den ifall den inte finns i just din butik. En exceptionell Riesling!
Rabarberchutney

  • Skölj och skiva 500 g rabarber i 2 cm bitar.
  • Skala och hacka 1 rödlöken och 2 vitlökar samt kärna ur och finhacka en röd chili.
  • Rabarber innehåller oxalsyra, så välj en kastrull som inte är av aluminium.
  • Koka ihop allt och tillsätt 1 dl honung, lite salt och 1 msk riven färsk ingefära.
  • Det tar ca 30 minuter. Smaka eventuellt av med mer honung ifall det behövs.
  • Grilla din fläskfilé som du brukar och servera rabarberchutneyn till.

Vintips: Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese 2006 (art.nr 7210) pris 150 kr
Riesling är en populär druva i Tyskland, Frankrike (Alsace), Österrike, Italien, USA, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika och varierar i smaken från mycket torra, halvtorra till halvsöta viner. Just Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese är en frisk och söt, sent skördad Riesling från Mosel i Tyskland och producenten Reichsgraf von Kesselstatt

Detta nyanserade vin har en balanserad och välutvecklad smak med god fruktsyra med inslag av honung, aprikos och pomerans. Det är nästan som att dricka en mogen cider, men mycket godare, eftersom detta är ett lättvin med endast 9% alkohol. Supergott och med häftig balans. Kanske lite extra spännande för den vane Rieslingdrickaren som tycker om den knastertorr Riesling.

Om producenten

Vinproduenten Reichsgraf von Kesselstatt har sin vinareal på de branta sluttningarna vid de tre floderna Mosel, Saar och Ruwer. Det här är den enda vinproducenten med så omfattande vinodlingar i området. Vingården kan dateras tillbaka till 1349 och drivs idag sedan nästan 30 år av Annegret Reh-Gartner som ställer höga krav på kvalitet. Låg avkastning och druvor som plockas selektivt för hand borgar för att man producerar mycket personliga viner med en unik karaktär, men också i ganska små mängder. Kasselstatt framställer även torra Rieslingvarianter. Kommer man förbi området så finns ett vinotek där man kan få prova på gårdens viner.

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy