Doften av timjan och lammkotletter – njut med tillsammans med en mustig Nebbiolo

Härliga lammkotletter i ugn, marinerade med timjan och vitlök, allt spetsat med god balsamvinäger och lite chili blir en supergod och lyxig middag grå, dimmig Halloweenkväll. Välj ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin till kotletterna. Vi tipsar om druvan Nebbiolo som kommer av det italienska ordet nebbia som betyder dimma.

Du behöver

  • 400 g lammkotletter för 2 personer (kan bli en stor eller två små kotletter)
  • färsk timjan
  • 1/2 dl citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • Salt och peppar
  • 1 färsk chili
  • 2 hackade vitlökar
  1. tomat1Skär och hacka upp en ½ dl timjan.
  2. Pressa citron och hacka chilin i små bitar (gröp ur kärnorna om du inte vill ha för stark smak)
  3. Lägg allt i en fryspåse.
  4. I med olivoljan, balsamvinägern och de hackade vitlöksklyftorna.
  5. Lägg ned lammkotletterna i påsen och marinera ½ timme i rumstemperatur.
  6. Vänd påsen då och då.
  7. Bryn köttet på båda sidorna några minuter och ställ in i ugnen cirka 7-10 minuter på 175°
  8. Kotletterna ska ha en lätt rosa kärna. Kontrollera genom att göra en litet snitt i en kotlett.
  9. Servera till exempel med grillade tomater och en god potatisgratäng.

nebbio1Langhe Nebbiolo (Paolo Scavino) 2014

  • Område: Italien, Piemonte, Langhe DOC
  • Producent: Paolo Scavino
  • Druva: Nebbiolo
  • Art nr: 2368
  • Pris: 89 kr /350 ml

Av detta ädla italienska rödvin blir man lyrisk. Det finns flera Langhe Nebbiolo på Systembolaget, men just detta vin har Polo Scavino skapat. Helflaskan är helt slut på de flesta Systembolag, så har du tur så kan du hitta några halvflaskor. I gengäld får du njuta av ett underbart och mycket prisvärt vin av druvan Nebbiolo framställt av Paolo Scavino, en familj som producerade det första vinet redan 1921. Egendomen ligger i byn Castiglione Falletto i Pittoreska Piemonte.

Vinet har en nyanserad och kryddig doft som uttrycker de allra bästa egenskaperna av en riktig Nebbiolo. Du hittar fat, kraftfulla aromer av mörka körsbär, nypon, rosor, choklad, nougat och vanilj – allt i en bra, inbunden syra. Ett lent och mjukt vin som samtidigt har mycket struktur och substans. Till detta en eftersmak som stannar i gommen en bra stund.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •