Hem » Vin & Mat » Att välja champagne till nyårsmiddagen

Att välja champagne till nyårsmiddagen

26_itemthemeimage_4778-jpg

När du väljer champagne till maten finns det en del olika faktorer att tänka på. Den allra första vi vill ta upp, som kanske också gör dig lite lugnare om du känner dig villrådig, är att champagne passar till det mesta. Du kan alltså servera i princip vad du vill till nyårsmiddagen och fortfarande känna dig säker på att det kommer att passa bra ihop med champagne. Det enda du egentligen bör fråga dig själv är följande:

  • Vill jag servera torr eller söt champagne?
  • Vill jag komplettera eller kontrastera maten med champagnen?
  • Ska jag välja Blanc de Blancs eller Blanc de Noirs?

Ska du servera den traditionella nyårshummern är en torrare variant som brut att rekommendera, och du kan själv välja mellan Blanc de Blancs och Blanc de Noirs. Samma sak gäller även andra skaldjur. En del väljer att servera något mindre traditionellt som fågel eller till och med asiatisk mat. Dessa är utmärkta rätter att kombinera med champagne, och då rekommenderas antingen brut eller extra dry. Till fågel kan du välja både Blanc de Blancs och Blanc de Noirs medan du till asiatiskt bör hålla dig till den förstnämnda. Väljer du däremot att bjuda på en kötträtt kan du med fördel välja rödvin till huvudrätten och champagne till desserten till exempel. En bra tumregel är att champagne passar till de flesta lättare maträtterna och alla desserter förutom de allra sötaste.

Frågor och svar:

Vilka faktorer bör man tänka på när man väljer champagne till nyårsmiddagen?

Man bör fråga sig om man vill servera torr eller söt champagne och om man vill komplettera eller kontrastera maten med champagnen. Man kan också välja mellan Blanc de Blancs eller Blanc de Noirs.

Passar champagne till det mesta?

Ja, champagne passar till i princip vad som helst.

Vilken typ av champagne rekommenderas till nyårshummern?

En torrare variant som brut rekommenderas till nyårshummern.

Vilken typ av champagne passar till asiatisk mat?

Till asiatisk mat bör man hålla sig till Blanc de Blancs.

Passar champagne till alla desserter?

Champagne passar till de flesta lättare maträtterna och alla desserter förutom de allra sötaste.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.