Barolo är en ganska liten men betydelsefull vinregion, inte endast för att den under 2014 blev utnämnd som ett UNESCO världsarv, utan även för sina högkvalitativa viner som är kända världen över. Den lilla ytan på ungefär 20 kvadratkilometer befinner sig ungefär emellan byn Verduno och Monforte d’Alba, i italienska Piemonte. Dess viner är allt annat än ”typiska röda viner”, då de domineras av den regionala druvan Nebbiolo som ger både kryddiga och blommiga toner, samt en någorlunda tegelröd färg. Barolovinerna är inte bara unika på en global skala, utan är även unika i Italien, vars många andra regioner oftast producerar röda viner med antingen tyngre eller fruktigare noter, samt en djuprödare färg.


Barolos vinproducenter är experter på det de gör då regionens vinmakartradition gått i arv i flera generationer. Även idag värnar de starkt om förfädernas metoder och respekt för jorden, vilket är anledningen till att vinrankorna fortfarande har turen att frodas i en minst lika bördig jord som för 100 år sedan.

Var är barolo?

Vinregionen skulle kunna ses som nästintill perfekt beläget, då den är nära gränsen till den franska Rivieran, de Italienska Alperna, Medelhavskusten, samt Turin, Piemontes största stad som har en rik historia. Alltså passar det utmärkt att besöka Barolo i förbifart, men vi skulle rekommendera att man tar sig tiden och utforskar det som faktiskt finns på den relativt lilla yta som är fylld med ambitiösa vinmakare vilka alla är unika. För att inte tala om det ideala klimatet som berikar Barolo. Det är minst sagt behagligt under hela den svenska semesterperioden, trots att det stundvis kan bli mycket varmt. Många av Barolos vinproducenter som erbjuder boendemöjligheter erbjuder därför även ofta en pool, vilket är perfekt för just heta dagar. Och vill man beskåda eller kanske till och med delta i skördeaktiviteterna så sker dessa till största delen mellan september och oktober, när regionen svalnat av någorlunda.

UNESCO-skyddade landskap i Langhe, med vy över byarna Barolo och La Morra

Barolos vinmakare är vana vid att välkomna besökare från hela världen, och de visar gärna upp sitt arv som också är deras stolthet. Vid provsmakningar erbjuds det även ofta antingen traditionella måltider eller tilltugg i form av ostar och charkuterier. De regiontypiska inslagen är rostade hasselnötter och vit tryffel, vilka passar utmärkt till Barolos utsöka viner.

Nebbiolo – Barolos primära druvsort

Nebbiolodruvan är stjärnan i spelet, med sin rikt tanninfyllda och speciella smak samt unika färg, men många av Barolos vinproducenter använder sig även av druvsorter som härstammar från närliggande vinregioner, såsom Barbaresco och Barbera d’Asti som båda bidrar till utsökta röda viner. Chardonnay och Moscati d’Asti används främst till delikata vita samt mousserande viner.


Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Chianti

Att uppleva Barolo är att unna alla sina sinnen. Självklart är det en häpnadsväckande vacker region med sagolika kulltäckta dalar som man kan tänka sig skildras i vilken klassisk italiensk film som helst. Men det är just dess viner som har förmågan att bidra med ”det där lilla extra”.

För att lyfta fram denna fantastiska vinregion presenterar Vinjournalen.se tillsammans med Winetourism.com några av de bästa vingårdarna i Barolo:

Mauro Sebaste

Denna fantastiska familjeägda vingård producerar viner bestående av en rik variation av både Barolo-druvor, och av andra närliggande vinregioners druvor. Ägaren, Mauro Sebaste själv, har en passion för unika viner, och använder sig främst av druvor som är mycket begränsade i regionen. Han har dessutom haft turen att ärva passionen från sin mor, som var en av de första kvinnliga vinproducenterna i området under 60-talet, och fick därför smeknamnet ”Lady of the Langhe”. Med noggrann precision samt genuin dedikation, så producerar Mauro Sebaste några av de mest utsökta vinerna gjorda på bland andra de speciella druvorna Nebbiolo, Dolcetto, Arneis, och mycket mer.

Appellation: Barolo, Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Nizza, Barbera d’Alba Superiore, Roero Arneis, Langhe Bianco Viognier, Dolcetto d’Alba, Diano d’Alba, Moscato d’Asti & Piemonte Moscato Passito

Rekommenderad aktivitet: Wine Tasting and Tour at Mauro Sebaste

Pris per person: 17 €

Grimaldi Luigino & C.S.N.C.

Denna vackert belägna, familjeägda vingård, producerar viner av genuin Barolo-anda. Dess historia börjar redan på början av 1900-talet, då egendomen stod för endast druvproduktion- och försäljning. Efter andra världskriget började Guiseppe, farfar till Luigino som är en av ägarna idag, producera sitt eget vin på flaska. Därför är vingårdens familjenamn känt i regionen, och förknippas med högkvalitativa viner. Men vinerna är inte endast kända i Barolo-området, utan tack vare ett århundrade av dedikation till de mest regionkära druvorna, så uppskattas Grimaldi Luigino & C.S.N.C.s viner i många olika länder, världen över.

Appellation: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Roero DOC, Alba DOC, Langhe DOC & Asti DOC

Rekommenderad aktivitet: Wine Tasting and Tour at Grimaldi Luigino & C.S.N.C.

Pris per person: 12 €

Azienda Agricola Bricco Maiolica

Det som innan var två separata vingårdar, men som tack vare ett äktenskap, slagits ihop till en större familjeägd vingård. Beläget strax utanför det pittoreska Alba finns Azienda Agricola Bricco Maiolica, och här produceras klassiska Nebbiolo-druvor från det särskilda Barolo Del Comune Di Diano d’Alba DOCG. Det utsökta resultatet av deras viner är ett resultat av runt 100 års arbete bland vinrankorna, samt blandningen av moderna och traditionella tillverkningsmetoder. Besökare som vill förlänga sin vistelse på den fantastiska egendomen har en möjlighet till att sova över i det vackra gästhuset Dimora Casa Castella som är bekvämt inrett, med en stor lyxig pool strax intill.

Appellation: Barolo Del Comune Di Diano d’Alba DOCG

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Azienda Agricola Bricco Maiolica

Pris per person: 20 €

Pecchenino

Strax vid den pittoreska, antika småstaden, Monforte d’Alba, ligger Pecchenino som är en vackert belägen, ekologisk vingård. Här är det Nebbiolodruvan som är i fokus, och de produceras under äkta genuin Barolo klassificering. Vinerna är av hög kvalitet eftersom produktionsprocessen utförs manuellt, från början till slut. Det läggs stor fokus på att inte slita på jorden, samt att använda naturliga tillsatser, om så behövs. Vingården härstammar från 1700-talet, då den var en farm som tjänade flera olika syften, och alltså är den ett kvarstående bevis på den vikt som området haft särskilt gällande vinets utveckling. Idag har huvudbyggnaden renoverats, och är en lyxig boendemöjlighet för de besökare som önskar övernatta.

Appellation: Barolo

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Pecchenino

Pris per person: 25 €

Dogliani Il Generale

En genuin vingård som fokuserar på att framställa viner med ett hållbart tänk samt delikat noggrannhet. Vingården är belägen i Langhe, som tar upp den ytan av Barolo, med äldst vintradition, samt äldst vinrankor. Dogliani Il Generale etablerades i slutet av 1800-talet, och går fortfarande i samma familjs fotspår. De fokuserar på regiontypiska, varav några mycket sällsynta, druvor, och deras skörd täcker en del av Langhe, men även land längre bort, eftersom de samarbetar med andra vinregioners bönder. Resultaten på vinerna är noggrant producerade röda, vita, rosé, söta, samt mousserande viner. Gäster som vill förlänga sin vistelse i den vackra dal som vingården omges av, har möjligheten att sova över på plats.

Appellation: Barolo DOCG, Nebbiolo d’Alba DOC, Barbera d’Alba DOC Superiore, Dogliani DOCG, Dolcetto d’Alba DOC, Barbera d’Alba, Langhe DOC Arneis, Langhe DOC Chardonnay & Langhe DOC Favorita

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Dogliani Il Generale

Pris per person: 10 €

Broccardo

Vingården som är belägen i hjärtat av den vackra Langhedalen, med ett imponerande utbud DOC- och DOCG-viner som är kända världen över för sin höga kvalitet. Syskonskaran som idag äger egendomen, har gått i sina förfäders fotspår, som startade vinproduktionen år 1900. Druvorna som odlas på den sammanlagda 13 Ha stora ytan, består av regionala traditionella samt sällsynta druvsorter. Slutproduktens kvalitet är i åtanke under hela produktionsprocessen, och gäster som besöker den mycket välkomnande vingården för en provsmakning, blir även bjuda på italienska plock-delikatesser såsom charkuterier och ostar.

Appellation: Barolo Ravera DOCG, Barolo Paiagallo DOCG, Barolo Bricco San Pietro DOCG, Barolo, Tre Pais DOCG, Langhe Nebbiolo DOC, Barbera d’Alba DOC, Dolcetto d’Alba DOC, Langhe Arneis DOC & Langhe Rosato DOC

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Broccardo

Pris per person: 12 €


Författare: Kinga Bajko

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy