Vingårdar i Barolo

Barolo är en ganska liten men betydelsefull vinregion, inte endast för att den under 2014 blev utnämnd som ett UNESCO världsarv, utan även för sina högkvalitativa viner som är kända världen över. Den lilla ytan på ungefär 20 kvadratkilometer befinner sig ungefär emellan byn Verduno och Monforte d’Alba, i italienska Piemonte. Dess viner är allt annat än ”typiska röda viner”, då de domineras av den regionala druvan Nebbiolo som ger både kryddiga och blommiga toner, samt en någorlunda tegelröd färg. Barolovinerna är inte bara unika på en global skala, utan är även unika i Italien, vars många andra regioner oftast producerar röda viner med antingen tyngre eller fruktigare noter, samt en djuprödare färg.


Barolos vinproducenter är experter på det de gör då regionens vinmakartradition gått i arv i flera generationer. Även idag värnar de starkt om förfädernas metoder och respekt för jorden, vilket är anledningen till att vinrankorna fortfarande har turen att frodas i en minst lika bördig jord som för 100 år sedan.

Var är barolo?

Vinregionen skulle kunna ses som nästintill perfekt beläget, då den är nära gränsen till den franska Rivieran, de Italienska Alperna, Medelhavskusten, samt Turin, Piemontes största stad som har en rik historia. Alltså passar det utmärkt att besöka Barolo i förbifart, men vi skulle rekommendera att man tar sig tiden och utforskar det som faktiskt finns på den relativt lilla yta som är fylld med ambitiösa vinmakare vilka alla är unika. För att inte tala om det ideala klimatet som berikar Barolo. Det är minst sagt behagligt under hela den svenska semesterperioden, trots att det stundvis kan bli mycket varmt. Många av Barolos vinproducenter som erbjuder boendemöjligheter erbjuder därför även ofta en pool, vilket är perfekt för just heta dagar. Och vill man beskåda eller kanske till och med delta i skördeaktiviteterna så sker dessa till största delen mellan september och oktober, när regionen svalnat av någorlunda.

UNESCO-skyddade landskap i Langhe, med vy över byarna Barolo och La Morra

Barolos vinmakare är vana vid att välkomna besökare från hela världen, och de visar gärna upp sitt arv som också är deras stolthet. Vid provsmakningar erbjuds det även ofta antingen traditionella måltider eller tilltugg i form av ostar och charkuterier. De regiontypiska inslagen är rostade hasselnötter och vit tryffel, vilka passar utmärkt till Barolos utsöka viner.

Nebbiolo – Barolos primära druvsort

Nebbiolodruvan är stjärnan i spelet, med sin rikt tanninfyllda och speciella smak samt unika färg, men många av Barolos vinproducenter använder sig även av druvsorter som härstammar från närliggande vinregioner, såsom Barbaresco och Barbera d’Asti som båda bidrar till utsökta röda viner. Chardonnay och Moscati d’Asti används främst till delikata vita samt mousserande viner.


Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Chianti

Att uppleva Barolo är att unna alla sina sinnen. Självklart är det en häpnadsväckande vacker region med sagolika kulltäckta dalar som man kan tänka sig skildras i vilken klassisk italiensk film som helst. Men det är just dess viner som har förmågan att bidra med ”det där lilla extra”.

För att lyfta fram denna fantastiska vinregion presenterar Vinjournalen.se tillsammans med Winetourism.com några av de bästa vingårdarna i Barolo:

Mauro Sebaste

Denna fantastiska familjeägda vingård producerar viner bestående av en rik variation av både Barolo-druvor, och av andra närliggande vinregioners druvor. Ägaren, Mauro Sebaste själv, har en passion för unika viner, och använder sig främst av druvor som är mycket begränsade i regionen. Han har dessutom haft turen att ärva passionen från sin mor, som var en av de första kvinnliga vinproducenterna i området under 60-talet, och fick därför smeknamnet ”Lady of the Langhe”. Med noggrann precision samt genuin dedikation, så producerar Mauro Sebaste några av de mest utsökta vinerna gjorda på bland andra de speciella druvorna Nebbiolo, Dolcetto, Arneis, och mycket mer.

Appellation: Barolo, Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Nizza, Barbera d’Alba Superiore, Roero Arneis, Langhe Bianco Viognier, Dolcetto d’Alba, Diano d’Alba, Moscato d’Asti & Piemonte Moscato Passito

Rekommenderad aktivitet: Wine Tasting and Tour at Mauro Sebaste

Pris per person: 17 €

Grimaldi Luigino & C.S.N.C.

Denna vackert belägna, familjeägda vingård, producerar viner av genuin Barolo-anda. Dess historia börjar redan på början av 1900-talet, då egendomen stod för endast druvproduktion- och försäljning. Efter andra världskriget började Guiseppe, farfar till Luigino som är en av ägarna idag, producera sitt eget vin på flaska. Därför är vingårdens familjenamn känt i regionen, och förknippas med högkvalitativa viner. Men vinerna är inte endast kända i Barolo-området, utan tack vare ett århundrade av dedikation till de mest regionkära druvorna, så uppskattas Grimaldi Luigino & C.S.N.C.s viner i många olika länder, världen över.

Appellation: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Roero DOC, Alba DOC, Langhe DOC & Asti DOC

Rekommenderad aktivitet: Wine Tasting and Tour at Grimaldi Luigino & C.S.N.C.

Pris per person: 12 €

Azienda Agricola Bricco Maiolica

Det som innan var två separata vingårdar, men som tack vare ett äktenskap, slagits ihop till en större familjeägd vingård. Beläget strax utanför det pittoreska Alba finns Azienda Agricola Bricco Maiolica, och här produceras klassiska Nebbiolo-druvor från det särskilda Barolo Del Comune Di Diano d’Alba DOCG. Det utsökta resultatet av deras viner är ett resultat av runt 100 års arbete bland vinrankorna, samt blandningen av moderna och traditionella tillverkningsmetoder. Besökare som vill förlänga sin vistelse på den fantastiska egendomen har en möjlighet till att sova över i det vackra gästhuset Dimora Casa Castella som är bekvämt inrett, med en stor lyxig pool strax intill.

Appellation: Barolo Del Comune Di Diano d’Alba DOCG

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Azienda Agricola Bricco Maiolica

Pris per person: 20 €

Pecchenino

Strax vid den pittoreska, antika småstaden, Monforte d’Alba, ligger Pecchenino som är en vackert belägen, ekologisk vingård. Här är det Nebbiolodruvan som är i fokus, och de produceras under äkta genuin Barolo klassificering. Vinerna är av hög kvalitet eftersom produktionsprocessen utförs manuellt, från början till slut. Det läggs stor fokus på att inte slita på jorden, samt att använda naturliga tillsatser, om så behövs. Vingården härstammar från 1700-talet, då den var en farm som tjänade flera olika syften, och alltså är den ett kvarstående bevis på den vikt som området haft särskilt gällande vinets utveckling. Idag har huvudbyggnaden renoverats, och är en lyxig boendemöjlighet för de besökare som önskar övernatta.

Appellation: Barolo

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Pecchenino

Pris per person: 25 €

Dogliani Il Generale

En genuin vingård som fokuserar på att framställa viner med ett hållbart tänk samt delikat noggrannhet. Vingården är belägen i Langhe, som tar upp den ytan av Barolo, med äldst vintradition, samt äldst vinrankor. Dogliani Il Generale etablerades i slutet av 1800-talet, och går fortfarande i samma familjs fotspår. De fokuserar på regiontypiska, varav några mycket sällsynta, druvor, och deras skörd täcker en del av Langhe, men även land längre bort, eftersom de samarbetar med andra vinregioners bönder. Resultaten på vinerna är noggrant producerade röda, vita, rosé, söta, samt mousserande viner. Gäster som vill förlänga sin vistelse i den vackra dal som vingården omges av, har möjligheten att sova över på plats.

Appellation: Barolo DOCG, Nebbiolo d’Alba DOC, Barbera d’Alba DOC Superiore, Dogliani DOCG, Dolcetto d’Alba DOC, Barbera d’Alba, Langhe DOC Arneis, Langhe DOC Chardonnay & Langhe DOC Favorita

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Dogliani Il Generale

Pris per person: 10 €

Broccardo

Vingården som är belägen i hjärtat av den vackra Langhedalen, med ett imponerande utbud DOC- och DOCG-viner som är kända världen över för sin höga kvalitet. Syskonskaran som idag äger egendomen, har gått i sina förfäders fotspår, som startade vinproduktionen år 1900. Druvorna som odlas på den sammanlagda 13 Ha stora ytan, består av regionala traditionella samt sällsynta druvsorter. Slutproduktens kvalitet är i åtanke under hela produktionsprocessen, och gäster som besöker den mycket välkomnande vingården för en provsmakning, blir även bjuda på italienska plock-delikatesser såsom charkuterier och ostar.

Appellation: Barolo Ravera DOCG, Barolo Paiagallo DOCG, Barolo Bricco San Pietro DOCG, Barolo, Tre Pais DOCG, Langhe Nebbiolo DOC, Barbera d’Alba DOC, Dolcetto d’Alba DOC, Langhe Arneis DOC & Langhe Rosato DOC

Rekommenderad aktivitet : Wine Tasting and Tour at Broccardo

Pris per person: 12 €


Författare: Kinga Bajko

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:12,5 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna

Fakta