Vinets fake news: vi slår hål på 20 vanliga myter om vin

Hur fort går det inte att missuppfattningar om vin snabbt blir sanningar? Faktum är att många myter kring vin fortsätter att lura oss. De hänger kvar år efter år och det finns inte vetenskapligt baserade svar på många av dessa myter som far runt. En del har du alla gånger hört tidigare, andra är säkert nya. Nu slår vi hål på de värsta myterna!

#1 Dyra viner är bättre

Visst kan det vara så, men vinpriser påverkas av andra parametrar. Erkänn du med: ibland kan ett vin med lägre pris verkligen imponera när det gäller kvalitet, eller hur?

#2  Viner mår bara bättre av att lagras

Nej, alla viner lämpar sig verkligen inte för att lagras. Till exempel kommer ett ungt vin som känns obalanserat troligtvis även vara lika obalanserat efter lagring eller ett vin som smakar surt, kommer heller inte att bli bättre av att man lagrar det. Dessutom framställs de flesta viner som du hittar på hyllan för att konsumeras nästan direkt.

#3 En äkta glasflaska innebär att vinet måste vara bra

Så är det inte alls längre. Av miljöskäl går allt fler producenter över till lätta glasflaskor.

#4  Söta viner är för amatörer – inte utvecklade gommar

Några av världens största viner är faktiskt söta och uppskattas mycket av erfarna vinkännare, exempel är Sauternes eller Trockenbeerenuslese.

#5 Ekologiska viner innehåller inga sulfiter

Jodå, alla viner innehåller sulfiter eftersom de bildas som en naturlig följd av jäsning. Sulfiter förhindrar oxidation, bevarar och stabiliserar vinet. Man tillsätter däremot inte extra sulfiter i ekologiska viner.

#6 Det ska vara riktig kork på riktiga viner

Den eviga korkdiskussionen där vissa påstår att viner med skruvkapsyl inte kan lagras lika bra. Vissa kända vingårdar använder endast skruvkapsyl. Även det en miljöfråga eftersom världens kork tar slut.

#7  Korken avslöjar om vinet är dåligt

Inte alltid. Visst kan man lukta på korken om man är tveksam, men faktum är att det som gäller främst för att få en fingervisning är faktiskt att lukta på själva vinet.

#8 Champagne och kaviar är en perfekt matchning

Det är gott, ja. Men Champagne har hög syra och skulle egentligen passa mycket bättre med stekt fisk eller kyckling.

#9 Gammalt vin är bättre än ungt

Trams och förmodligen den äldsta myten. Reda de gamla grekerna föredrog gammalt vin framför ungt vin och Lukas berömmer gammalt vin i Nya Testamentet. De flesta viner är gjorda för att konsumeras inom ett eller två år.

#10 Viner utan sulfiter kommer inte ge dig en baksmälla

Eftersom vi redan i #5 vet att sulfiter är en naturlig del i alla viner, även ekologiska och biodynamiska, så förstår vi själva alla att detta är nonsens.

#11 Vin passar inte att drickas med kinesisk mat

Men det betyder inte att man inte kan! Ett vin med hög syra, lägre alkohol och druvor som Riesling eller Pinot Noir passar alldeles utmärkt med asiatisk mat.

#12 Vitt vin passar med fisk och rött vin passar med kött

Vet man lite om vin och ska välja från vinlistan, så kan detta vara en bra tumregel att följa, men det finns verkligen undantag. Grillad lax passar förmodligen allra bäst med en röd Pinot Noir och ljust kött som kalv och fläsk skulle kunna fungera utmärkt med både röda och vita viner.

#13 Rött vin ska serveras rumstempererat

Not so much! Rött vin smakar bäst när det håller sig på mellan 14-18°, lite beroende på druvsort. Cabernet Sauvignon kommer till sin rätt vid 18° medan en ljus Chinon bör serveras vid 14°.

#14 Gamla världens viner är bättre än de som kommer från den nya världen

Länder som Australien, Chile, USA och Sydafrika producerar fantastiskt goda och till stor del mycket välrenommerade viner.

#15 Män ska inte dricka rosévin

Om en hel del män idag kan kalla sig feminister, så kan de också dricka rosévin. Punkt.

#16 Viner med flera druvor är inte lika bra som viner som endast är producerade av en druva

Att framställa gott vin bygger på erfarenhet och vetenskap. Att kunna blanda druvor till en perfekt balans är en del av den vetenskapen. Så om en vinproducent exempelvis tar en malbecdruva och blandar den med en Cabernet Sauvignon, beror det säkerligen på att det blir ett bättre vin i slutändan än om man tagit endast en av druvorna.

#17 Öppna flaskan och låt vinet andas

Hört denna regel förut? Att dra ut korken och låta vinet stå någon timme för att det ska kunna ”andas” är inte den bästa lösningen för att lufta vinet, eftersom den smala flaskhalsen förhindrar att luft ”öppnar upp” vinet. Dekantera är bättre eller häll vinet i glaset och låt det stå och andas ett tag.

#18 Rött vin har färre kalorier än sött vin

En vanlig uppfattning är att man ska dricka rött vin för att kalorimässigt vara på säkra sidan. Men det beror lite på. Kalorier kommer från alkohol och socker. En vanlig torr Cabernet Sauvignon med 13,5% alkohol har c:a 160 kalorier per glas. Ett vin med lägre alkoholhalt, exempelvis en söt Moscato eller en tysk Spätlese Riesling med 6-9% alkohol kommer därför inte att ha lika många kalorier som din Cabernet Sauvignon.

#19 Vid en dålig vintage blir samtliga viner dåliga

Vintage är egentligen endast ett sätt att beskriva klimatförhållandena i en viss region, men i alla regioner varje år produceras ”stora” viner och sämre viner. Det är kvaliteten på det färdiga vinet som visar kompetensen hos vinmakaren, inte det nyckfulla vädret.

#20 Endast rödvin är bra för hälsan

Viss forskning säger att vin, särskilt rött vin ger större hälsofördelar. Annan forskning säger att öl är bättre än vin. Det finns inga vedertagna sanningar i forskning. All forskning är dock överens om att det är bra att dricka med måtta, snarare än vad man dricker.

Frågor och svar:

Varför fortsätter många myter om vin att lura oss?

Faktum är att missuppfattningar om vin snabbt blir sanningar och vissa myter hänger kvar år efter år utan vetenskapligt baserade

Är dyra viner alltid bättre än billigare viner?

Visst kan det vara så, men vinpriser påverkas av andra parametrar och ibland kan ett vin med lägre pris verkligen imponera när det gäller kvalitet.

Innebär en äkta glasflaska att vinet måste vara bra?

Nej, av miljöskäl går allt fler producenter över till lätta glasflaskor och en äkta glasflaska innebär inte längre att vinet måste vara bra.

Är söta viner bara för amatörer?

Nej, några av världens största viner är faktiskt söta och uppskattas mycket av erfarna vinkännare.

Innehåller ekologiska viner inga sulfiter?

Nej, alla viner innehåller sulfiter eftersom de bildas som en naturlig följd av jäsning, men man tillsätter inte extra sulfiter i ekologiska viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.