Hem » Vin Fakta » Vad gör vissa årgångar dåliga?

Vad gör vissa årgångar dåliga?

26_itemthemeimage_5033-jpg - Vinjournalen.se

De regioner som har mest varierande kvalitet är generellt de som har varierande väder. Till exempel är vissa områden i Frankrike känsligare än andra länder med mer stabilt väder. I Bourgogne till exempel har det hänt att man inte kunnat tillverka en särskild sorts vin ett år eftersom druvorna inte hållit den kvalitet som varumärket kräver. De viktigaste faktorerna för årgångens kvalitet är:

  • Nederbörd
  • Temperatur

Vinets kvalitet påverkas redan i början av året. Långa, utdragna vintrar stoppar rankornas tillväxt. Ibland kan plantorna börja växa för att sedan förstöras av en kallfront på våren. Då tar det också lång tid för rankorna att blomma, vilket ger en ojämn skörd.

Efter våren kommer nästa utmaning: att sommaren ska bli optimal. För att druvorna ska mogna behövs det solljus. Det är också viktigt att sommaren är torr. Däremot blir det problematiskt om temperaturerna är för höga då rankan då stänger av och slutar ge näring till druvorna.

Har vintern varit lång finns det en chans för att sommaren också stannar kvar ett tag, vilket kan vara positivt. Om det börjar regna mycket innan skörden kan en stor del av den förstöras. Druvorna plockas ofta runt början eller mitten av oktober och därför är det viktigt att månaden innan bjuder på bra väder. Det är inte heller bra om klimatet är för torrt dock, och under denna period är det störst risk för kraftiga vindar som också kan förstöra en del av odlingen.

Även om ett år inte ger optimala odlingsförhållanden kan det fortfarande bli bra vin om man väntar lite. Till exempel kan viner som är alltför syrliga för att drickas direkt förbättras med tiden och bli riktigt goda efter några års lagring.

Frågor och svar:

Vilka regioner har oftast varierande kvalitet på sina årgångar?

De regioner som har mest varierande kvalitet är generellt de som har varierande väder.

Vilka är de viktigaste faktorerna för årgångens kvalitet?

Nederbörd och temperatur är de viktigaste faktorerna för årgångens kvalitet.

Hur påverkas vinets kvalitet redan i början av året?

Långa, utdragna vintrar stoppar rankornas tillväxt och ibland kan plantorna börja växa för att sedan förstöras av en kallfront på våren.

Varför är det viktigt att sommaren är torr för att druvorna ska mogna?

För att druvorna ska mogna behövs det solljus och det är också viktigt att sommaren är torr. Däremot blir det problematiskt om temperaturerna är för höga då rankan då stänger av och slutar ge näring till druvorna.

Kan ett år med dåliga odlingsförhållanden fortfarande ge bra vin?

Även om ett år inte ger optimala odlingsförhållanden kan det fortfarande bli bra vin om man väntar lite. Till exempel kan viner som är alltför syrliga för att drickas direkt förbättras med tiden och bli riktigt goda efter några års lagring.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Gattinara Travaglini Giancarlo artikel nummer 237201 från producenten Travaglini Giancarlo S.A. från området Italien - Vinjournalen.se
Gattinara Travaglini Giancarlo
Pris:218 :-
Artikel nr:237201
Smak bär, fat, hasselnötter, kanel, körsbär, kryddigt, plommon, rosor
Arom fatkaraktär, hasselnötter, körsbär, kryddig, nyanserad, nypon, pomerans, rosor, sandelträ, tjära, torkad
Färg röd, tegelnyans
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2018DruvorNebbioloAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.