Vad gör vissa årgångar dåliga?

De regioner som har mest varierande kvalitet är generellt de som har varierande väder. Till exempel är vissa områden i Frankrike känsligare än andra länder med mer stabilt väder. I Bourgogne till exempel har det hänt att man inte kunnat tillverka en särskild sorts vin ett år eftersom druvorna inte hållit den kvalitet som varumärket kräver. De viktigaste faktorerna för årgångens kvalitet är:

  • Nederbörd
  • Temperatur

Vinets kvalitet påverkas redan i början av året. Långa, utdragna vintrar stoppar rankornas tillväxt. Ibland kan plantorna börja växa för att sedan förstöras av en kallfront på våren. Då tar det också lång tid för rankorna att blomma, vilket ger en ojämn skörd.

Efter våren kommer nästa utmaning: att sommaren ska bli optimal. För att druvorna ska mogna behövs det solljus. Det är också viktigt att sommaren är torr. Däremot blir det problematiskt om temperaturerna är för höga då rankan då stänger av och slutar ge näring till druvorna.

Har vintern varit lång finns det en chans för att sommaren också stannar kvar ett tag, vilket kan vara positivt. Om det börjar regna mycket innan skörden kan en stor del av den förstöras. Druvorna plockas ofta runt början eller mitten av oktober och därför är det viktigt att månaden innan bjuder på bra väder. Det är inte heller bra om klimatet är för torrt dock, och under denna period är det störst risk för kraftiga vindar som också kan förstöra en del av odlingen.

Även om ett år inte ger optimala odlingsförhållanden kan det fortfarande bli bra vin om man väntar lite. Till exempel kan viner som är alltför syrliga för att drickas direkt förbättras med tiden och bli riktigt goda efter några års lagring.

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Rött Vin

Producent:Grönt

Land: Emilia Romagna (Grädde)

Alkohol:9,5 %

Pris:79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna