Hem » Vin Fakta » Vad är det som bestämmer priset på vin?

Vad är det som bestämmer priset på vin?

26_itemthemeimage_4856-jpg

Man kan tycka att det inte borde skilja så värst mycket mellan olika prisklasser om olika viner i princip tillverkas på samma sätt och det är samma råvaror som används. Det är ju i princip bara vindruvor som behöver jäsas, eller? Faktum är att det finns många andra faktorer som spelar in när priserna sätts. De grundläggande tre är:

  • Lagringssätt
  • Lagringstid
  • Terroir

Lagras ett vin på ekfat av högsta kvalitet under flera års tid och kommer från ett område med särskilt utmärkande terroir kommer vinet i regel att ha en högre prislapp. Detta beror såklart på att det är dyrare att tillverka vin under dessa omständigheter än att använda tankar av sämre kvalitet, kortare lagringstid och samtidigt producera i ett mindre välkänt vinområde.

Betyder detta alltså att ett dyrt vin alltid håller en högre kvalitet? Så enkelt är det inte. Tyvärr är prestige en stor del av vinindustrin och många producenter vet hur de kan locka konsumenterna trots högre priser. Ett vin från Bourgogne kan till exempel komma ganska långt på att just ortsnamnet står med på flaskan, eftersom detta är ett mycket känt och prestigefullt område.

Men samma princip gäller också omvänt som tur är. Ett vin från Argentina till exempel, som är ett vinland under utveckling, har ett underläge i och med ursprungsland och kan därför behöva kompensera med att vara väldigt välgjort. Letar man efter ett kvalitetsvin bör man därför hålla sig till den nya världen (Argentina, Sydafrika, Australien osv.), för här kan riktiga guldkorn finnas. Vill man ha ett riktigt bra vin från en av de mer prestigefulla regionerna får man oftast räkna med att lägga ut några extra slantar.

Frågor och svar:

Vad är det som bestämmer priset på vin?

Lagringssätt, lagringstid och terroir är de grundläggande faktorerna som spelar in när priserna sätts.

Varför kan ett vin från ett område med särskilt utmärkande terroir ha en högre prislapp?

Det beror på att det är dyrare att tillverka vin under dessa omständigheter än att använda tankar av sämre kvalitet, kortare lagringstid och samtidigt producera i ett mindre välkänt vinområde.

Betyder det att ett dyrt vin alltid håller en högre kvalitet?

Nej, prestige är en stor del av vinindustrin och många producenter vet hur de kan locka konsumenterna trots högre priser.

Vilket land kan behöva kompensera med att vara väldigt välgjort på grund av ursprungsland?

Ett vin från Argentina, som är ett vinland under utveckling.

Var kan man hitta riktiga guldkorn om man letar efter ett kvalitetsvin?

I den nya världen (Argentina, Sydafrika, Australien osv.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Buena Vista Carneros Pinot Noir
Buena Vista Carneros Pinot Noir
Pris:261 :-
Artikel nr:638001
Smak choklad, kaffe, körsbär, nougat, rostad, vanilj, fatkaraktär, kryddig, sandelträ, mogna jordgubbar
Arom choklad, fatkaraktär, kaffe, körsbär, kryddig, nougat, rostad, sandelträ, vanilj, mogna jordgubbar
Färg blå, mörk, röd, rödblå
Mat som passar
fläsk
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorPinot NoirAlkohol14.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.