Hem » Vin Fakta » Trendspaning Kalifornien: Igår vin – idag marijuana
Vin Fakta

Trendspaning Kalifornien: Igår vin – idag marijuana

trendfront - Vinjournalen.se

Den senaste tidens nya lagar om legalisering av marijuana, har lett till en slags cannabis-hybris i Mendocino County i norra Kalifornien.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

De federala myndigheterna i Kaliforniern ger fritt fram för cannabisodling och anser att den nya marijuanaindustrin kommer att kunna gynna Mendocino som därmed får en bättre ekonomi och nya skatteintäkter. Man ser heller inga problem med att så många människor nu köper upp mark, innan de egentligen ens har fått formellt tillstånd för sin odling.

Det är främst gamla och övergivna vingårdar som köps upp, då de verkar särskilt intressanta på grund av en redan en gång upparbetad och fin jordmån.

Det första vingården som kommer att bli cannabisodling ligger i Redwood Valley och är de vingårdar där den kända vinfamiljen Fetzer en gång startade sin vindynasti. Det var där som Bernard och Kathleen Fetzer började odla vindruvor och fick sin första kommersiella årgång 1968.

Efter trettio år, 1999 påbörjade dock man en flytt för att överföra sin vinverksamhet med nya odlingar till den norra kusten Winery i Hopland. Man arrenderar idag ut en del av vingården, men resten ligger öde.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Den totala fastigheten i Redwood Valley omfattar c:a 80 tunnland och planeras nu att säljas till Bay Area-baserade Flow Kana som säljer marijuanaprodukter. På den gamla vingården vill företaget kunna odla, bearbeta, tillverka och distribuera kommersiell marijuana.

Den kommersiella marijuana-boomen är ett mycket omdiskuterat tema bland vingårdsägare. Trots detta spår man en oundviklig utveckling för framtiden.

Kenneth Olsen, vinodlare, som köpte sin lantliga egendom 1973 och är idag är granne med Fetzers första vingård säger: “Jag tror inte alls att alla är nöjda med det här och jag är rädd för att området kommer att exploateras på tok för mycket och att fel sorts människor kan dras till området på grund av marijuanan.”

Martha Barra äger Vingården Barra i Mendocino och är bekymrad över luktproblem som cannabistillverkningen kan medföra och att det de nya odlingarna även kan leda till helt andra brott.  Till exempel kan får inte cannabisföretagen ha bankkonton enligt federala banklagar, vilket betyder att de måste ha stora mängder kontanter till hands, säger hon.

Flow Kana har distribuerat ett informationsblad för att lugna alla grannar, där man berättar om de säkerhetsåtgärder som man planerar, som exempelvis kameror och säkerhetsbevakning.  Företaget erbjöd 3 500 000 USD för vinegendomen som förutom vingårdarna omfattar ett lager, en kontorsbyggnad och fyra hus för boende.

Frågor och svar:

Vad har lett till en cannabis-hybris i Mendocino County i norra Kalifornien?

De senaste tidens nya lagar om legalisering av marijuana.

Vad anser de federala myndigheterna i Kalifornien om cannabisodling?

De ger fritt fram för cannabisodling och anser att den nya marijuanaindustrin kommer att kunna gynna Mendocino som därmed får en bättre ekonomi och nya skatteintäkter.

Vilka typer av mark köps upp för cannabisodling?

Främst gamla och övergivna vingårdar.

Vilket företag planerar att köpa upp den första vingården för cannabisodling?

Bay Area-baserade Flow Kana.

Vilka bekymmer har vingårdsägare i Mendocino County med den nya cannabisindustrin?

Bekymmer som luktproblem och risk för andra brott, samt oro för att området kan exploateras på tok för mycket och att fel sorts människor kan dras till området på grund av marijuanan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.