Den senaste tidens nya lagar om legalisering av marijuana, har lett till en slags cannabis-hybris i Mendocino County i norra Kalifornien.

De federala myndigheterna i Kaliforniern ger fritt fram för cannabisodling och anser att den nya marijuanaindustrin kommer att kunna gynna Mendocino som därmed får en bättre ekonomi och nya skatteintäkter. Man ser heller inga problem med att så många människor nu köper upp mark, innan de egentligen ens har fått formellt tillstånd för sin odling.

Det är främst gamla och övergivna vingårdar som köps upp, då de verkar särskilt intressanta på grund av en redan en gång upparbetad och fin jordmån.

Det första vingården som kommer att bli cannabisodling ligger i Redwood Valley och är de vingårdar där den kända vinfamiljen Fetzer en gång startade sin vindynasti. Det var där som Bernard och Kathleen Fetzer började odla vindruvor och fick sin första kommersiella årgång 1968.

Efter trettio år, 1999 påbörjade dock man en flytt för att överföra sin vinverksamhet med nya odlingar till den norra kusten Winery i Hopland. Man arrenderar idag ut en del av vingården, men resten ligger öde.

Den totala fastigheten i Redwood Valley omfattar c:a 80 tunnland och planeras nu att säljas till Bay Area-baserade Flow Kana som säljer marijuanaprodukter. På den gamla vingården vill företaget kunna odla, bearbeta, tillverka och distribuera kommersiell marijuana.

Den kommersiella marijuana-boomen är ett mycket omdiskuterat tema bland vingårdsägare. Trots detta spår man en oundviklig utveckling för framtiden.

Kenneth Olsen, vinodlare, som köpte sin lantliga egendom 1973 och är idag är granne med Fetzers första vingård säger: “Jag tror inte alls att alla är nöjda med det här och jag är rädd för att området kommer att exploateras på tok för mycket och att fel sorts människor kan dras till området på grund av marijuanan.”

Martha Barra äger Vingården Barra i Mendocino och är bekymrad över luktproblem som cannabistillverkningen kan medföra och att det de nya odlingarna även kan leda till helt andra brott.  Till exempel kan får inte cannabisföretagen ha bankkonton enligt federala banklagar, vilket betyder att de måste ha stora mängder kontanter till hands, säger hon.

Flow Kana har distribuerat ett informationsblad för att lugna alla grannar, där man berättar om de säkerhetsåtgärder som man planerar, som exempelvis kameror och säkerhetsbevakning.  Företaget erbjöd 3 500 000 USD för vinegendomen som förutom vingårdarna omfattar ett lager, en kontorsbyggnad och fyra hus för boende.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy