På ProWein finns alla i vinbranschen representerade: producenter, vingårdar, importörer, detaljhandelskedjor, vinkännare, vinrecensenter. Det är alltid spännande att se vilka förändringar och trender som kommer inom branschen. Vad betyder de för oss konsumenter? Bland de uppenbara trenderna kan nämnas som kommer att influera vinbranschen:

Vårt köpbeteende har ändras

En tydlig och markant förändring visar att vi i ett globalt perspektiv har ett urbaniserat vindrickande och konsumentbeteende. Vi har därför förändrat våra köpvanor. Borta är i princip fredagsturen till Systemet eller inköpen en gång i veckan. Vi köper oftare och en mindre kvantitet.

Den generella vinkunskapen bland konsumenter ökar. De ratar billighetsviner till förmån för att kunna välja viner med klass och ibland lite dyrare viner.

Man väljer idag gärna medvetet. Efterfrågan på kravviner, biodynamiska och organiska viner ökar lavinartat.

Marknader blir kluster

För mässan publicerade Wine Intelligence en rapport som omfattade åtta primära marknader som stod för en försäljning på 12 miljarder liter vin tillsammans och som utgör ett betydande tvärsnitt av världsmarknaden inom vin. USA är världens största marknad för vin, Tyskland och Storbritannien de största importörerna av vin. Läget har alltså förändrats för numera ser man en fortsatt nedgång i Frankrike, Spanien och Italien. Den globala leveranskedjan kommer så småningom att påverka både producenter och konsumenter i alla länder.

Var och en av de åtta länder som granskades i rapporten verkar ha sina egna och olika reglerings- och företagsklimat, samt en detaljhandel med olika strukturer och olika konsumentförväntningar. Fördelen är att konsumenter inte gillar förändringar, men väljer gärna kända varumärken.

Online köp ökar

Fler och fler beställer vin på nätet som levereras. I Sverige via Systembolaget, i andra länder till hemmet. I länder som Storbritannien, som är stora på att köpa mat online, drar detta också upp vininköp via nätet. Frankrike har utvecklat kundbonussystem tillsammans med amerikanska vingårdar och webbshoppar börjar även komma igång i Spanien och Australien.

Mergers – fortfarande en stark trend

Här tittade man på tillväxttrender inom detaljhandeln (inte aktuellt för Sverige förstås). Inom den globala detaljhandeln är det de större kedjorna som fortfarande står sig starka på vissa marknader. Mindre kedjor verkar försvinna eller uppgå i större, fler stormarknader tillkommer. Tyskland har sina kraftfulla lågpriskedjor som givetvis sätter tryck på de mindre, specialiserade vinbutikerna.

Det är alltid spännande att se utvecklingen på en marknad. Kommer vi att få se mer online shopping och ett större vinutbud när det gäller biodynamiska viner i fortsättningen? Vad tror du?

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy