Puglia – En av de bästa vinregionerna i Italien – Din insider guide till vingårderna

I Puglia regionen kan du uppleva mentaliteten av södra Italien och hur vardagen är väldig avslappnad och italiensk. Här möts konst, kultur, och historia med olivlundar med olivträd som är över hundra år gamla eller byar med kullerstensgator med fina trädgårdar och stora statyer vid infarterna till städerna. Här ska man komma om man vill uppleva allt det fina med Italien. 

Kort presentation av vinregionen Puglia 

I vinregionen Puglia är klimatet känt för att ha torr värme och en jord som har bra fruktbarhet. Området omges av Medelhavet på tre sidor vilket ger en konstant bris som kyler vingårdarna speciellt under sommarmånaderna. I området finns 83 000 hektar åkrar för vinodlingen varav 80 procent är planterade med röda druvor. Från regionen kommer det bland annat fyra DOCG viner samt 28 DOC viner. De röda druvorna som odlas här är Negroamaro, Primitivo, Aleatico, Bombino Nero, Malvasia Nera di Brindisi, och Malvasia Nera di Lecce. De vita druvsorterna är Bombino Bianco, Fiano, Falanghina, Impigno, Moscato di Trani, Verdeca, och Trebbiano. Vinet Negroamaro är ett vin som är mörkrött i färgen med aromer av röda körsbär, tobak, och lakrits som övergår till smak av svartpeppar, katrinplommon och noter av örter efter att vinet lagras. Det berömda vinet Primitivo är tillverkat av druvan med samma namn. Druvan har ett högt sockerinnehåll vilket ger vinet en högre alkoholmängd. Den röda druvan Bombino Nero används för att producera roséviner och druvan har en söt smak med en liten surhet. Druvan Nero di Troia växer i Bari provinsen. 

Vinregionen Puglia har mer än bara vin och vingårdar att erbjuda. Förutom ett besök på vingårdarna rekommenderas ett besök i staden Lecce vilket kan beskrivas som Florence av södra Italien. Slottet Castel del Monte ligger även i regionen. Slottet är byggt 1240 av den tysk-romerske kejsaren Frederick II. Alberobello är en liten by i regionen som är känd för sina karakteristiska bostäder som heter trulli. Trulli husen är runda hus med konformade tak och trulli husen är med på Unescos världsarvslista. 

Karta över vingårdarna i Puglia regionen

Borgo Turrito – Vingården som producerar röda viner med Puglia IGT status

Vingården Borgo Turrito ligger i Borgo Incoronata vilket är en gammal förort på kort bilresa från Foggia i Puglia regionen. Vingården ligger i ett skyddat område på cirka 1000 hektar mark i hjärtat av Tavoliere di Puglia. Här ligger vinkällaren och vingården på gångavstånd till en historisk byggnaden, Sanctuary of Mary Mother of God Crowned. Vingården Borgo Turrito grundades i slutet av 1800-talet och 2006 tog Luca Scapola över vingården från hans far och introducerade nya tekniker inom vinproduktionen. Vinodlingarna sker genom ett hållbart jordbruk och med stor respekt till den biologiska mångfalden. Druvorna som odlas här är bland annat Falanghina, Nero di Troia Rosè, och Aleatico, samt den fruktiga druvan Nero di Troia Red som används till produktionen av röda viner med Puglia IGT status. Vinerna har deltagit i många internationella tävlingar och vinerna är kända över hela världen. 

 • Appellation: IGP Puglia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 Euro 

Mazzone – Boutique Winery – Vingården som säljer sina viner till de bästa restaurangerna i världen

Vingården Mazzone är den liten vingård som ligger bland andra vingårdar och olivlundar i landsbygden av Apulian. Det var på 1970-talet som Domenico ärvde gården från sin far men det var Domenicos son Francesco som studerade vinframställning och bestämde sig för att använda gården till att producera vin. Det var även Francesco som byggde den första underjordiska källaren. Familjen Mazzone bestämde sig för att enbart odla de inhemska druvorna Nero di Troia, Bombino and Malvasia. Idag producerar de cirka 50 000 flaskor vin om året som säljs till  de bästa restaurangerna runt om i Italien och världen. De har ett brett utbud av röda, vita, rosé, och mousserande viner som är certifierade med IGT status. Den första druvskörden skedde 2004 och sedan 2016 är vinodlingarna helt ekologiska. 

 • Appellation: Murgia IGP, Puglia IGP
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 12 Euro 

Botromagno Vigneti & Cantine – Vingården som producerar ekologiska viner

Mellan ett vacker hav, i ett sken av starkt solsken, med fascinerande kuster ligger vingården Botromagno Vigneti på kullarna av Murge i den charmiga staden Gravina i Puglia regionen. Det var 1991 som familjen D’Agostino köpte den gamla vinbutiken Cantina Sociale. Idag har Beniamino and Alberto tillsammans med vinexperter utvecklat vingården till att producera viner med hög kvalitet. 

Vinodlingarna täcker en yta av 36,5 hektar och vinodlingarna ligger i ett svalt och tempererat mikroklimat med jord som är berikad med mineraler. Vinodlingarna är ekologiska och levererar druvor av hög kvalitet. Druvorna som odlas är inhemska i Apuliska DOC-regionen bland annat Primitivo, Greco och Malvasia samt Nero Di Troia, Negroamaro och Aglianico. 

 • Appellation: Gravina
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 20 Euro 

Az. Agr. Petrera Pasquale Di Orfino Rosa – Vingården som grundades i slutet av 1800-talet

Vingården Petrera Pasquale ligger i Peucetianerna på de steniga kullarna söder om Bari. Vingården har 45 km till det Adriatiska havet i öster samt 45 km till det Joniska havet i söder. Vingården ligger även på en kort bilresa från den vackra slottet och katedralen Monte Sannace i nordöstra delen av Gioia del Colle. Vingården grundades i slutet av 1800-talet av Petrera Nicola. Han valde kullarna Spinomarino i Gaudella för dess lämpliga jord för att odla Primitivo druvor. Idag är det femte generationen som har hand om gården och 2003 fick gården en ny vinkällare som ligger i klipporna intill antika Masseria. Idag odlas enbart ekologiska druvor och gården odlar fortfarande Primitivo druvor samt Greco druvor. 

 • Appellation: Gioia Del Colle DOC, Puglia IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: Gratis 

Feudi Di Guagnano

Feudi Di Guagnano fokuserar på att blanda traditionella med moderna metoder, detta för att skapa en så genuin och kvalitativ produkt som möjligt. Här produceras en blandning av röda, vita, mousserande och rosé-viner, varav de flesta av dessa håller absolut högsta kvalité. Ta del av en fantastisk vinprovning, rundtur kring ägorna, samtidigt som du även kan lämna in barnen på någon av vingårdens barnaktiviteter.

 • Appellationer: – Salento IGT, Salice Salentino DOC
 • Aktiviteter: Provsmakning och rundtur
 • Pris: €10 per person

Cantine De Falco Sas – blandar moderna och traditionella metoder

Hos Cantine De Falco Sas blandar man traditionella metoder med moderna aspekter, vilket resulterar i ett fantastiskt resultat. De druvor som odlas och sedan omvandlas till vin är av allra hösta kvalité, något du själv kan få uppleva om du väljer att besöka den här otroliga vingården. En kort rundtur, tillsammans med vinprovning och andra aktiviteter är vad du kan förvänta dig om du besöker Catine De Falco Sas.

 • Appellationer: Salento IGP, Salice Salentino DOP, Primitivo IGP
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €10 per person

Vi hoppas att du kommer att besöka Puglia området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:12,5 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna