Puglia – En av de bästa vinregionerna i Italien – Din insider guide till vingårderna

I Puglia regionen kan du uppleva mentaliteten av södra Italien och hur vardagen är väldig avslappnad och italiensk. Här möts konst, kultur, och historia med olivlundar med olivträd som är över hundra år gamla eller byar med kullerstensgator med fina trädgårdar och stora statyer vid infarterna till städerna. Här ska man komma om man vill uppleva allt det fina med Italien. 

Kort presentation av vinregionen Puglia 

I vinregionen Puglia är klimatet känt för att ha torr värme och en jord som har bra fruktbarhet. Området omges av Medelhavet på tre sidor vilket ger en konstant bris som kyler vingårdarna speciellt under sommarmånaderna. I området finns 83 000 hektar åkrar för vinodlingen varav 80 procent är planterade med röda druvor. Från regionen kommer det bland annat fyra DOCG viner samt 28 DOC viner. De röda druvorna som odlas här är Negroamaro, Primitivo, Aleatico, Bombino Nero, Malvasia Nera di Brindisi, och Malvasia Nera di Lecce. De vita druvsorterna är Bombino Bianco, Fiano, Falanghina, Impigno, Moscato di Trani, Verdeca, och Trebbiano. Vinet Negroamaro är ett vin som är mörkrött i färgen med aromer av röda körsbär, tobak, och lakrits som övergår till smak av svartpeppar, katrinplommon och noter av örter efter att vinet lagras. Det berömda vinet Primitivo är tillverkat av druvan med samma namn. Druvan har ett högt sockerinnehåll vilket ger vinet en högre alkoholmängd. Den röda druvan Bombino Nero används för att producera roséviner och druvan har en söt smak med en liten surhet. Druvan Nero di Troia växer i Bari provinsen. 

Vinregionen Puglia har mer än bara vin och vingårdar att erbjuda. Förutom ett besök på vingårdarna rekommenderas ett besök i staden Lecce vilket kan beskrivas som Florence av södra Italien. Slottet Castel del Monte ligger även i regionen. Slottet är byggt 1240 av den tysk-romerske kejsaren Frederick II. Alberobello är en liten by i regionen som är känd för sina karakteristiska bostäder som heter trulli. Trulli husen är runda hus med konformade tak och trulli husen är med på Unescos världsarvslista. 

Karta över vingårdarna i Puglia regionen

Borgo Turrito – Vingården som producerar röda viner med Puglia IGT status

Vingården Borgo Turrito ligger i Borgo Incoronata vilket är en gammal förort på kort bilresa från Foggia i Puglia regionen. Vingården ligger i ett skyddat område på cirka 1000 hektar mark i hjärtat av Tavoliere di Puglia. Här ligger vinkällaren och vingården på gångavstånd till en historisk byggnaden, Sanctuary of Mary Mother of God Crowned. Vingården Borgo Turrito grundades i slutet av 1800-talet och 2006 tog Luca Scapola över vingården från hans far och introducerade nya tekniker inom vinproduktionen. Vinodlingarna sker genom ett hållbart jordbruk och med stor respekt till den biologiska mångfalden. Druvorna som odlas här är bland annat Falanghina, Nero di Troia Rosè, och Aleatico, samt den fruktiga druvan Nero di Troia Red som används till produktionen av röda viner med Puglia IGT status. Vinerna har deltagit i många internationella tävlingar och vinerna är kända över hela världen. 

 • Appellation: IGP Puglia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 Euro 

Mazzone – Boutique Winery – Vingården som säljer sina viner till de bästa restaurangerna i världen

Vingården Mazzone är den liten vingård som ligger bland andra vingårdar och olivlundar i landsbygden av Apulian. Det var på 1970-talet som Domenico ärvde gården från sin far men det var Domenicos son Francesco som studerade vinframställning och bestämde sig för att använda gården till att producera vin. Det var även Francesco som byggde den första underjordiska källaren. Familjen Mazzone bestämde sig för att enbart odla de inhemska druvorna Nero di Troia, Bombino and Malvasia. Idag producerar de cirka 50 000 flaskor vin om året som säljs till  de bästa restaurangerna runt om i Italien och världen. De har ett brett utbud av röda, vita, rosé, och mousserande viner som är certifierade med IGT status. Den första druvskörden skedde 2004 och sedan 2016 är vinodlingarna helt ekologiska. 

 • Appellation: Murgia IGP, Puglia IGP
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 12 Euro 

Botromagno Vigneti & Cantine – Vingården som producerar ekologiska viner

Mellan ett vacker hav, i ett sken av starkt solsken, med fascinerande kuster ligger vingården Botromagno Vigneti på kullarna av Murge i den charmiga staden Gravina i Puglia regionen. Det var 1991 som familjen D’Agostino köpte den gamla vinbutiken Cantina Sociale. Idag har Beniamino and Alberto tillsammans med vinexperter utvecklat vingården till att producera viner med hög kvalitet. 

Vinodlingarna täcker en yta av 36,5 hektar och vinodlingarna ligger i ett svalt och tempererat mikroklimat med jord som är berikad med mineraler. Vinodlingarna är ekologiska och levererar druvor av hög kvalitet. Druvorna som odlas är inhemska i Apuliska DOC-regionen bland annat Primitivo, Greco och Malvasia samt Nero Di Troia, Negroamaro och Aglianico. 

 • Appellation: Gravina
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 20 Euro 

Az. Agr. Petrera Pasquale Di Orfino Rosa – Vingården som grundades i slutet av 1800-talet

Vingården Petrera Pasquale ligger i Peucetianerna på de steniga kullarna söder om Bari. Vingården har 45 km till det Adriatiska havet i öster samt 45 km till det Joniska havet i söder. Vingården ligger även på en kort bilresa från den vackra slottet och katedralen Monte Sannace i nordöstra delen av Gioia del Colle. Vingården grundades i slutet av 1800-talet av Petrera Nicola. Han valde kullarna Spinomarino i Gaudella för dess lämpliga jord för att odla Primitivo druvor. Idag är det femte generationen som har hand om gården och 2003 fick gården en ny vinkällare som ligger i klipporna intill antika Masseria. Idag odlas enbart ekologiska druvor och gården odlar fortfarande Primitivo druvor samt Greco druvor. 

 • Appellation: Gioia Del Colle DOC, Puglia IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: Gratis 

Feudi Di Guagnano

Feudi Di Guagnano fokuserar på att blanda traditionella med moderna metoder, detta för att skapa en så genuin och kvalitativ produkt som möjligt. Här produceras en blandning av röda, vita, mousserande och rosé-viner, varav de flesta av dessa håller absolut högsta kvalité. Ta del av en fantastisk vinprovning, rundtur kring ägorna, samtidigt som du även kan lämna in barnen på någon av vingårdens barnaktiviteter.

 • Appellationer: – Salento IGT, Salice Salentino DOC
 • Aktiviteter: Provsmakning och rundtur
 • Pris: €10 per person

Cantine De Falco Sas – blandar moderna och traditionella metoder

Hos Cantine De Falco Sas blandar man traditionella metoder med moderna aspekter, vilket resulterar i ett fantastiskt resultat. De druvor som odlas och sedan omvandlas till vin är av allra hösta kvalité, något du själv kan få uppleva om du väljer att besöka den här otroliga vingården. En kort rundtur, tillsammans med vinprovning och andra aktiviteter är vad du kan förvänta dig om du besöker Catine De Falco Sas.

 • Appellationer: Salento IGP, Salice Salentino DOP, Primitivo IGP
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €10 per person

Vi hoppas att du kommer att besöka Puglia området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Frågor och svar:

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Puglia?

De vanligaste druvsorterna som odlas i Puglia är Negroamaro, Primitivo, Aleatico, Bombino Nero, Malvasia Nera di Brindisi, Malvasia Nera di Lecce, Bombino Bianco, Fiano, Falanghina, Impigno, Moscato di Trani, Verdeca och Trebbiano.

Vilka är några av de berömda vinerna från Puglia?

Några av de berömda vinerna från Puglia inkluderar Negroamaro, Primitivo, Aleatico och Bombino Nero.

Vilka andra sevärdheter finns det att besöka i Puglia förutom vingårdar?

Förutom vingårdar kan man besöka staden Lecce, slottet Castel del Monte och byn Alberobello med sina karakteristiska trulli-hus.

Vilka aktiviteter kan man göra på vingården Borgo Turrito?

På vingården Borgo Turrito kan man delta i vinprovningar och guidade turer av vingården.

Vilka typer av viner producerar vingården Mazzone?

Vingården Mazzone producerar röda, vita, rosé och mousserande viner som är certifierade med IGT status.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.