Trots att vi alla tenderar att tänka på Frankrike och Champagne först när det kommer till mousserade viner, så har Italien en mycket längre historia. Produktionen av spumante-viner började redan under den tidiga Romartiden, många hundra år innan välkända namn som Dom Perignon buteljerade sin första Champagne. Oavsett om du föredrar ett lätt, torrt mousserat vin från Italien, som Prosecco, eller en av de mer klassiska sorterna, som en Franciacortas, kommer du att finna det breda smakomfånget fantastiskt.

Bland de populäraste mousserade vinerna från Italien är:

  • Spumante
  • Prosecco
  • Asti
  • Moscato D’Asti

Majoriteten av dessa mousserade viner är framställda i Italiens nordligare regioner, som har ett kallare klimat. Vingårdarna finns främst i Lombardy, Piedmont och Veneto, men det finns också många mindre vingårdar i området.

Till skillnad från de franska motsvarigheterna, som tillverkas med hjälp av Méthode Traditional, framställs de flesta mousserade vinerna från Italien med Charmat-metoden. Den största skillnaden mellan de två metoderna är att med Charmat-metoden används ett andra fat i mognadsprocessen istället för buteljering. Dessa unga viner har en krispigare, renare smak och är menade att konsumeras unga snarare än att åldras.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy