Hem » Vin Fakta » Lär dig mer om oemotståndliga mousserande viner från Italien

Lär dig mer om oemotståndliga mousserande viner från Italien

26_itemthemeimage_3349-jpg

Trots att vi alla tenderar att tänka på Frankrike och Champagne först när det kommer till mousserade viner, så har Italien en mycket längre historia. Produktionen av spumante-viner började redan under den tidiga Romartiden, många hundra år innan välkända namn som Dom Perignon buteljerade sin första Champagne. Oavsett om du föredrar ett lätt, torrt mousserat vin från Italien, som Prosecco, eller en av de mer klassiska sorterna, som en Franciacortas, kommer du att finna det breda smakomfånget fantastiskt.

Bland de populäraste mousserade vinerna från Italien är:

  • Spumante
  • Prosecco
  • Asti
  • Moscato D’Asti

Majoriteten av dessa mousserade viner är framställda i Italiens nordligare regioner, som har ett kallare klimat. Vingårdarna finns främst i Lombardy, Piedmont och Veneto, men det finns också många mindre vingårdar i området.

Till skillnad från de franska motsvarigheterna, som tillverkas med hjälp av Méthode Traditional, framställs de flesta mousserade vinerna från Italien med Charmat-metoden. Den största skillnaden mellan de två metoderna är att med Charmat-metoden används ett andra fat i mognadsprocessen istället för buteljering. Dessa unga viner har en krispigare, renare smak och är menade att konsumeras unga snarare än att åldras.

Frågor och svar:

Vilken region i Italien är mest känd för sin produktion av mousserande viner?

Italiens nordligare regioner, som Lombardy, Piedmont och Veneto, är mest kända för sin produktion av mousserande viner.

Vilken metod används vanligtvis för att framställa mousserande viner från Italien?

De flesta mousserande vinerna från Italien framställs med Charmat-metoden, där ett andra fat används i mognadsprocessen istället för buteljering.

Vilka är de populäraste mousserande vinerna från Italien?

De populäraste mousserande vinerna från Italien inkluderar Spumante, Prosecco, Asti och Moscato D’Asti.

Hur skiljer sig smaken på mousserande viner från Italien från de franska motsvarigheterna?

Mousserande viner från Italien har en krispigare, renare smak och är menade att konsumeras unga snarare än att åldras, till skillnad från de franska motsvarigheterna som tillverkas med Méthode Traditional.

När bör man konsumera mousserande viner från Italien?

Mousserande viner från Italien är menade att konsumeras unga, så det är bäst att dricka dem inom några år efter produktionen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.