Vi brukar samla in några vinfrågor då och då via mejlen. Här kommer tre frågor som ni vill veta. Vi benar upp och försöker svara.

Ibland kan vinspråkets jargong kan vara svår att definiera. Man läser i artiklar, hör i podcasts och ser på youtube samtidigt som det ofta svängs med olika uttryck. Här kommer frågor som våra läsare har undrat över.

Vinfrågor: Vad betyder flyktig syra?

Den första av våra vinfrågor handlar om syra. Vin består av många ingredienser: alkohol, syror, socker, mineraler och polyfenoler som inkluderar tanniner och antocyaniner. Vi konsumenter vill oftast veta vad det är vi egentligen dricker.

Vad betyder då “flyktig syra” i vin?

Vinfrågor - ett glas rött

Flyktig syra är ett mått på ett vins gasformiga syror. Lite beroende på mängd så kan man säga att detta är en indikator på att vinet faktiskt är dåligt eller blivit dåligt.  

Många olika syror bidrar till ett vinets totala syra-innehåll. Men orosmomentet är ättiksyran som ger en lukt och smak av vinäger, ju mer ättiksyra, desto mer orsakar ‘dålig smak’. Stora mängder flyktiga syror kopplas exempelvis till dåliga druvor, dålig hygien i produktionen, oxidativa processer eller kanske några av dessa och det beror på vinets mikrobiologiska natur. Enligt lag kan rött och vitt vin innehålla upp till 1,4 gram per liter respektive 1,2 gram per liter men ändå kan syrans bismaker upptäckas även vid mindre mängder än detta.

Sedan varierar det från person till person hur man uppfattar smak och stil på vinet. Ett högt sockerinnehåll kan till exempel maskera dofter som kommer från diverse ”otrevliga” syror.

Vinfrågor: Vad betyder cuvée?

Cuvée är en vinterm som kan stå skrivet på många vinetiketter men termen kan faktiskt betyda olika saker.

Det första är att när man producerar mousserande viner, så pratar man oftast om tidiga stadier när man extraherar juicen ur druvorna. Den första pressen är oftast den renaste och kan även kan kallas för “free-run” juice, då den har färre fenoler, högre surhet och lägre pH. Ju mer man sedan pressar, desto mer fenoler finns det i vinet.

För det andra kan cuvée också vara en term när man pratar om en blandning och det spelar ingen roll vilka blandnings kombo man gör, alltså oavsett var druvorna skördas, vilken årgång eller druvsort det är. Du kan alltså blanda Chardonnay med Pinot Noir i en Champagne och det är fortfarande en cuvée. Många champagne-producenter refererar också ibland till ‘tete de cuvée, prestige cuvée och grande cuvée’ och då menar man allt bättre blandningar.

Vinfrågor: Vad betyder mikroklimat?

 vinfragor-i-vingarden.

Med mikroklimat brukar man mena de atmosfäriska förhållanden som råder i och kring vingården och man kan till och med definiera ett mikroklimat som en liten delmängd av ett vinområde som har unika klimatskillnader sinsemellan. Ett mikroklimat kan påverka bara några hektar eller det kan sträcka sig över flera kvadratkilometer.

De miljöfaktorer som påverkar mikroklimatet beror på till exempel närhet till vatten, vilken typ av jord det är, geografiska särdrag, ligger vingården högt belägen på kullar eller i dalar och platåer, samt hur varmt eller kallt det är, alltså den temperatur och den luftfuktighet som råder. Alla dessa egenskaper kan ju variera från vingård till vingård, men även vara olika inom en enda vingård. En stor faktor som är avgörande är avståndet till havet. Vingårdar som ligger när kan uppleva både kall havsluft och dimma. Alla dessa detaljer påverkar självklart var olika druvsorter trivs allra bäst.

Vinfrågor: Vad är ett “bra” vin?

För det första ska du dricka det du vill och tycker om, men det är bra att känna till de fem viktigaste strukturella komponenterna i ett vin om du vill bedöma kvalitet som balans, komplexa aromer, doft , smak och vinets finish.

Sötma

Bara för att ett vin är fruktigt betyder det inte att det är sött. Sötma anger mängden restsocker i vin. Det finns inget direkt samband mellan sötma eller torrhet och kvalitet.

Aciditet eller syra

Du vet hur det känns att bita i en färsk citron. Det är syra. Syra är en av de viktigaste komponenterna i vin och kommer ur druvmassan. Syrligheten i ett vin ger exempelvis göra vita viner krispiga och uppfriskande och syran hjälper också röda viner att åldras fint genom årtionden. Oftast finns det mindre syra i röda druvor än i vita, men någon syra måste alla viner ändå ha, annars kommer vinet att kännas platt och varken ha balans eller harmoni.

Tanniner

vinfrågor druvor
Riesling

Tanniner kommer från skalet i en röd druva och att man känner en beska och en uttorkande känsla när man tar en klunk vin. Ett sätt att göra vinet tanninrikt är att pressa druvorna med intakta skal, så kallad förlängd maceration. Tanniner är vanligare i röda viner eftersom det är mer skalkontakt med juicen under jäsning och när juicen pressas, eller när vätska separeras bort. Ju mer kontakt saften har med skalen och eventuellt stjälkarna, desto mer kan tanninerna upptäckas i ett vin. Vita viner produceras oftast utan skalkontakt och därför har de mindre eller inga tanniner. Men tanniner kan också komma från eklagring.

Alkohol

Vin innehåller alkohol och ju mer socker i de druvor som jäses, desto högre kommer vinets potentiella alkohol att vara.  Lägre eller högre nivåer av alkohol är dock inte säkra tecken på kvalitet i vin, varken bra eller dålig. Det måste finnas en miniminivå på cirka 8% alkohol för lätta vita viner och ca 12-15% i röda. Alkoholen balanserar frukten, tanninerna och syran.

Kropp

Och då menar man hur mustigt, fylligt, fruktigt osv vinet är. Ju tätare frukt och högre alkohol, desto tyngre och fylligare kommer ett vin att kännas i gommen.

Restsocker, tanniner och alkohol samverkar med fruktkoncentrationen för att bestämma ett vins kropp eller fyllighet. Ju tätare frukt och högre alkohol, desto tyngre och fylligare kommer ett vin att kännas. Alla dessa delar brukar ingå i en vinprovning, när man diskuterar vinet. Men slutligen är det ju ändå du som bestämmer vad du tycker om.

Frågor och svar

Är tanniner i vin bra för mig?

Tanninerna innehåller antioxidanter som hjälper till att skydda dina celler mot fria radikaler. Om din kropp har för många fria radikaler kan de orsaka cancer, hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem.

Vilken alkohol har inga tanniner?

Vodka innehåller noll tanniner, sockerarter och inga konstgjorda sötningsmedel heller.

Sambandet cuvée och brut?

Cuvée” har inget med sötma att göra. Brut (torrt) relaterar direkt till sötma: det betyder att det finns mindre än 12 gram per liter sötma.

Vilket vin har minst syra?

Röda viner är i allmänhet mindre sura än vita viner. Cabernet, Merlot och Malbec till exempel är alla röda viner med lägre syra.

Vilket vin är bäst för hälsan?

Jag har hört att Pinot Noir är rankat som det hälsosammaste vinet på grund av de höga halterna av resveratrol. Den är gjord av druvor med tunt skal, har lågt socker, färre kalorier och låg alkoholhalt. Det italienska Sagrantino-vinet som vi skrev om nyligen har den högsta koncentrationen av antioxidanter och har även tanniner.

Här finns svar på fler frågor:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy