Hem » Vin Fakta » Italien bevisar att mindre inte alltid är bättre

Italien bevisar att mindre inte alltid är bättre

Det ligger i tiden att hylla små, autentiska familjeföretag med generationer av erfarenhet bakom sig. Samtidigt känner många avsmak för stora företag och massproducerade produkter. Men när det kommer till vin behöver det inte alltid vara så att du får högst kvalitet av småproducenterna. Italien är et tydligt exempel på det.

Några av Italiens finaste viner kommer från stora producenter. Frescobaldi och Antorini är namnen på två stora sådana, och deras viner uppskattas i hög grad av världens vinelit. Kvaliteten är hög samtidigt som priserna är rimliga, något som är svårt att få till för en mindre producent. Det är nämligen lättare för en större producent att ta sig in på den internationella marknaden, och har man lyckats med det kan man sätta priserna lägre än om man bara säljer lokalt.

En annan faktor som gör det enklare för större producenter är att de har fler druvsorter att välja bland. Med större odlingsytor kan de odla fler sorter och på så sätt experimentera fram den perfekta blandningen.
Trots de enorma mängder vin stora företag säljer försöker man ändå hålla kvar vid en viss identitet. Varje stort företag äger oftast flera olika varumärken och på så sätt flera vingårdar. Dessa vingårdar har ofta sina egna metoder och tillvägagångssätt, en egen vinmakare och andra anställda. Därför finns det utrymme att lägga ner lika mycket omsorg i varje vingård och få fram en egen personlighet i varje vin. Därför bör du inte välja bort de stora företagen i första taget när du letar efter ett riktigt gott och speciellt vin.

Frågor och svar:

Varför hyllas små, autentiska familjeföretag inom vinindustrin?

Många uppskattar det personliga och traditionella i små familjeföretag.

Varför behöver det inte alltid vara så att småproducenter ger högst kvalitet inom vinindustrin?

Stora producenter har lättare att ta sig in på den internationella marknaden och kan sätta lägre priser.

Vilka är några exempel på stora vinproducenter i Italien?

Frescobaldi och Antorini är två stora vinproducenter i Italien.

Varför är det enklare för stora producenter att experimentera fram den perfekta blandningen?

Stora producenter har fler odlingsytor och kan odla fler druvsorter.

Varför bör man inte välja bort de stora företagen när man letar efter ett riktigt gott och speciellt vin?

Varje stort företag äger oftast flera olika varumärken och vingårdar, vilket ger utrymme att lägga ner lika mycket omsorg i varje vingård och få fram en egen personlighet i varje vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.