Hoppsan, va’ mycket kalorier!

Trodde du att öl var britternas favoritdrink? Nejdå, visar en ny studie som tittar grundligt på alkoholkonsumtion och -vanor. Och hur mycket man egentligen får i sig, jämfört med annat som vi sätter i oss i form av mat. Hur ligger det till med våra kunskaper egentligen?

Forskningen, som genomfördes via OnePoll.com och mycket av studien kan säkert överföras till svenska förhållanden, till exempel det faktum att 85% inte har en aning om hur många kalorier de egentligen sätter i sig och om de gissar, så gissar de ändå fel. Man tror att en pint öl (c:a 05 l) innehåller hälften av de kalorierna som den faktiskt innehåller.

I genomsnitt trodde en vuxen person att en pint innehöll 17 kalorier färre än den faktiskt gör och man tror att ett glas vin har 28 färre kalorier än det faktiskt har. Låter inte alls så mycket kanske, men räknat på ett år blir denna underskattning 4 656 kalorier per år – detsamma som att äta 35 påsar saltade potatischips!

Man kan säkert estimera själv hur mycket man får i sig över en månad eftersom de flesta av oss säkert vet hur mycket vi dricker. Här är kalorierna för en genomsnittlig engelsman per månad, sedan är det bara att räkna!

Studien visar att under en typisk månad får de i sig 8 pints lager eller öl, 9 glas vin exempelvis. Kalorier som alltså konsumeras UNDER EN MÅNAD för varje dryck:

 • Öl = 180 kal per pint (c:a ½ liter) blir 1 440 kal per månad
 • Cider = 210 kal per pint blir 630 kal
 • Vin= 160 kal per 175 ml glas blir 1 440 kal
 • Mousserande vin eller Prosecco = 89 kal per glas blir 267 kal
 • Nubbe = 50 kal per 25 ml blir 200 kal
 • Cocktail = 120 kal per glas (e.xvis en GT) blir 240 kal
 • Färdigmixade alkodrycker (ex.vis Breezer) = 171 kalper glas blir 171 kal

Omräknat i mat så blir det 12 grillade biffstekar eller 9 Big Macs på McDonalds som man får i sig i fett från öl, vin och sprit varje månad.  Detta är alltså under en enda månad och den genomsnittliga britten får alltså i sig svindlande 3,5 miljoner kalorier under en livstid om man räknar endast i alkohol.

Studien fann också att britterna hellre vill ha ett glas rödvin istället för en pint öl. Så här ser deras 10 i topplista ut, hur ser din ut?

 1. Rött vin
 2. Öl
 3. Vitt vin
 4. Lager
 5. Cider
 6. Prosecco
 7. Cocktails
 8. Rosa vin
 9. Whisky
 10. Vodka

 

Vill du läsa mer om vår konsumtion och våra val?

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Producent:Caveau des Jacobins/Chateau Béthanie

Land: Jura (Jura och Savoie)

Alkohol:12 % Vol. %

Pris:95 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna