Hem » Vin Fakta » Druvöl av Saisontyp vann stort i tävlingen Matverk
Vin Fakta

Druvöl av Saisontyp vann stort i tävlingen Matverk

druvolfront - Vinjournalen.se

Foto Anna Lind Lewin: Första pris och Dryckespriset i Matverk Skåne 2018 gick till Druvöl. Här är Magnus Servin från Hönsinge Hantwerksbryggeri tillsammans med Tareq Taylor ur juryn.

druvol1 - Vinjournalen.se

Matverk är Sveriges största tävling för produktutveckling och riksfinalen hålls i samband med Gastronomiska samtal i Nyköping i mars 2018. Just nu hålls lokala finaler på 15-talet regioner runt om i landet. Den skånska finalen hade i år rekordmånga bidrag.

Dubbel vinnare i tävlingen blev i år Hönsinge Hantwerksbryggeri i samarbete med Hällåkra vingård och Fruktstereo som tagit fram den nyskapande drycken Druvöl. Drycken, som innehåller vindruvor och malt från skånska odlare, tog hem både första pris i Matverk och det nyinstiftade Dryckespriset.

I juryn fanns bland andra kockarna Sandra Mastio och Tareq Taylor och prisutdelningen skedde 19 oktober under Livsmedelsforum i Malmö.

– Det finns en del fördomar kring vin och öl. Vi vill sudda ut gränsen mellan dessa två drycker. Det ska vara gott, men inte nödvändighetsvis självklart vad man dricker. Vi funderade på hur vi skulle kunna använda våra olika råvaror för att ta fram en gemensam produkt, något helt nytt som kunde fungera både som sällskapsdryck och till mat, berättar Magnus Servin från Hönsinge hantwerksbryggeri som blev förvånad men glad över uppmärksamheten.

Idag produceras den hantverksmässigt 100 liter åt gången, varefter den tappas på flaska och lagras cirka ett år. Druvölen är en öl av typen Saison där man i jäskärlet tillsätter 25 procent av druvan Pinot Blanc från Hällåkra vingård. Kolsyrejäsning sker i flaskan. Druvölet började säljas i september via Systembolaget.

Andra pris gick till Hällestads svamp för produkten Svill med olika inläggningar av svamp.

Tredje pris gick till produkten Ölknäcke från ConCocte/Bakeriet som producerar marmelad, chutneys, salsa och ketchup från lokala råvaror.

Frågor och svar:

Vilken dryck vann första pris och Dryckespriset i Matverk Skåne 2018?

Druvöl av Saisontyp vann första pris och Dryckespriset i Matverk Skåne 2018.

Vilket företag tog fram Druvölen?

Hönsinge Hantwerksbryggeri i samarbete med Hällåkra vingård och Fruktstereo tog fram Druvölen.

Vad innehåller Druvölen?

Druvölen innehåller vindruvor och malt från skånska odlare.

Vilken typ av öl är Druvölen?

Druvölen är en öl av typen Saison.

När började Druvölen säljas?

Druvölen började säljas i september via Systembolaget.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.