Hem » Vin Fakta » Din guide till vinprovning i Catalunya och var de bästa vingårdarna finns
Vin Fakta

Din guide till vinprovning i Catalunya och var de bästa vingårdarna finns

Catalunya_la sagrada familia - Vinjournalen.se

Regionen Catalunya är en av mest populära destinationerna i Spanien med stränder som Costa Brava, Costa Barcelona och Costa Dorada, och regionens gastronomi i världsklass. Den unika arkitekturen i Barcelona, klostret Poblet i Tarragona, den arkeologiska platsen vid Tarraco och kyrkorna i Boí dalen i Lleida är något man inte bör inte missa. Ett besök på National Art Museum of Catalonia och Delí Theatre-Museum bör också vara med på listan. Stränderna i området och de många marina byarna erbjuder mängder av vattenaktiviteter. I regionen finns även de katalanska Pyrenéerna vilket gör att man kan vandra eller åka skidor i Catalunya. Regionen är även en av de bästa destinationerna om man vill prova på viner i Spanien. Regionen Catalunya har 10 subregioner och varje subregion har fantastiska special DO viner. Av druvsorten Cava produceras de berömda mousserande vinerna från Catalunya. 

Kort presentation om vinregionen Catalunya 

Vinregionen Catalunya har 10 subregioner och de är Alella, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Pla de Bages, Tarragona, Terra Alta, Penedès, och Priorat. Regionen har 10 DO certifierade områden och dessa är Terra Alta, Cava, Costers del Segre, Montsant, Barbera, Tarragona, Pla de Bages, Penedès, Alella, Emportà. Dessutom är Priorat certifierat som ett DOQ område. Vinodlingarna i området täcker en yta på 70 000 hektar. 

Vin har en mycket speciell plats i den spanska och katalanska kulturen framför allt som bordsvin till maten. Katalanska viner brukar vara fylliga och ha en hög alkoholhalt på grund av druvsorterna och regionens varma väder. Dock har de bästa vinerna från regionen också en intensiv mineralisk smak vilket kommer från att jorden är rik på granit, kalk, och skiffer. Detta ger viner som är rika och varierade i smaken. I området växer dessa röda druvsorter: Tempranillo (känd som Ull de Llebre på katalanska), Garnacha, och Monastrell. De vita druvsorterna i området är Macabeo, Parellada, Xarel-lo och Chardonnay.

Det kändaste vinet från regionen är Cava vinet. Vinet är mousserande och har en Champagne stil med ett starkt franskt inflytande. Young Cava är friska och krispiga i smaken och passar bra med ost. Bubblorna i Cava och syrligheten rengör gommen och låter ostens komplexa smakar utvecklas. Om Cava vinet är åldrar ändras smaken till ett komplext och elegant vin. Vinet Vermouth är ett måste att prova om du besöker Barcelona medan du är i regionen. 

I regionen Catalunya ligger staden Barcelona vilket är den mest besökta platsen i regionen. Denna färgstarka kuststad erbjuder saker för alla att göra. Här finns det medeltida kvarter blandat med modern arkitektur samt en livlig kultur. Ett besök till den kända basilikan Sagrada Família är nästan ett måste om man är i Barcelona. Ungefär 103 km från Barcelona ligger staden Girona vilket är medeltidsstad med en mur runt om staden. I den gamla delen av staden finns de färgglada husen som ligger vid floden Onyar. I den gamla delen av staden finns även gatan Rambla de la Libertad. Gatan är en promenadgata med många butiker och kaféer. Ett annat ställe som man inte bör missa är The Costa Brava vilket är Spaniens vackraste kustlinje. Costa betyder kust och Brava kan översättas till klippig. Stranden har otroligt fina klippor och idylliska stränder och är över 2000 km lång. 

Karta över vingårdarna i Catalunya

Några av vingårdarna i regionen Catalunya

Celler Jordi Lluch – vingården som plockar druvorna för hand

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Celler Jordi Lluch ligger i hjärtat av Alt Penedés i DO Penedes i Spanien. Vingården grundades 1984 och vingården har utvecklat vinframställningen genom att använda moderna maskiner och tekniker med respekt för de gamla traditionerna. Vinodlingarna täcker ett område på 25 hektar och druvorna som odlas är bland annat de röda Tempranillo, Cariñena, Merlot, och  Cabernet, samt de vita Macabeo, Parellada, Xarel-Lo och Chardonnay. Druvorna plockas för hand och de bästa klasarna flyttas till vinkällaren för jäsning. Vinerna från vingården säljs under varumärket Vinya Escudé.  

 • Appellation: DO Penedes, DO Cava
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 20 Euro 

Mas Blanch I Jové – vingården med ekologisk certifiering från EU 

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Mas Blanch I Jové ligger i bergen i DO Costers del Segre vid den västra gränsen till Priorat. Sedan 2015 har vingården haft en ekologisk EU certifiering. Vingården är omgiven av charmiga vinodlingar och olivlundar. Med respekt för de gamla familjetraditioner grundades vingården 2006 och idag äger gården 17 hektar. Här odlas bland annat druvorna Grenache, Macabeu, White Grenache, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah, Viognier och Riesling. Förutom det ekologiska arbetet med vinstockarna har vingården även 110 solpaneler. 

 • Appellation: Costers Del Segre 
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 10 Euro 

Maius Viticultors – vingården som använder regnvatten och låg bevattning

 Image Alt - Vinjournalen.se

1949 öppnade Maius Viticultors vingården, Santa Maria som ligger i Sant Cugat del Valles och Manuel Gomez öppnade en butik på gården för att sälja vin. Under 1992 öppnade vingården även en liten restaurang för besökare och serverade matt och fina viner. 1998 började ägarna att producera egna viner och de valde att producera viner med Priorat märkning. Detta passade bäst för stilen och karaktären de ville ha på vinerna och med hjälp av den berömda vinproducenten Joan Mila producerade de sin första årgång 2004. 

Vingården ligger i Barrand de la Bruixa i Catalunya på hög höjd och vinodlingarna odlas på terrasser på bergsluttningen. Odlingarna kräver låg bevattning vilket ger en unik smak till vinet. Druvorna som odlas är bland annat Grenache, Grenache White, Carignan och Cabernet Sauvignon. Vinodlingen är miljövänlig och vingården använder både solenergi och återanvänder regnvatten. Dessutom är vingården byggt med nästan 8% under jorden vilket hjälper till att ge en optimal temperatur året runt.

 • Appellation: DOCa Priorat
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 9 Euro 

Castell Del Remei – vingården som är en av de äldsta i regionen

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Castell Del Remei är en av de äldsta vingårdarna i regionen Costers Del Segre. Regionen har ett klimat som är perfekt för att odla druvor. Det är stora skillnader i temperaturen mellan dag och natt. Dessutom är somrarna varma och på vinter är det minusgrader vilket är bra för vinstockarna. Ägaren till vingården är Tomas Cuisine och han är en välkänd vinproducent. På vingården finns det ett slott, en vinkällare, samt en restaurang. I vinkällaren finns det upp mot tusen franska ekfat för åldringen av vinerna. Vinodlingen sköts med moderna maskiner med ekologiska metoder. Här odlas druvorna Syrah, Cabernet, Tempranillo, och Merlot. Vingården producerar ekologiska röda och vita viner som är kända över hela världen. 

 • Appellation: Costers Del Segre
 • Aktiviteter: Vinupplevelse på vingården
 • Pris: 10 Euro

Celler Crivellé I Valls – vingården med vinstockar som nästan är över hundra år gamla

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Crivellé I Valls är en liten familjegård som ligger i Poboleda kommun inom DOC Priorat området. Vinodlingen härstammar från en familj av vinodlare som har tillverkat vin i mer än fyra generationer på gården Mas d’en Gil som ligger i kommunen Morera de Montsant. Vissa av vinstockarna är över 90 år gamla. De odlar druvsorter som Garnacha Tinta, Cariñena, Syrah, Cabernet Sauvignon och Garnacha Blanca på båda vingårdarna. Vinframställningen sker i ett hus i staden Poboleda vilket leder till en begränsad produktionskapacitet. Dock är kvaliteten på vinet väldigt bra. 

 • Appellation: Llagrimes Del Priorat, Lo Flipat, Xènia
 • Aktiviteter: En guidad tur på vingården 
 • Pris: 8 Euro 

Carlania Celler – vingården som producerar naturliga viner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Carlania Celler ligger i byn Barberà de la Conca i provinsen Tarragona i Spanien. Idag odlar och säljer vingården sina egna viner men innan 2009 odlade familjen druvor till kooperativet Barberá. Vingården har ungefär 10 hektar av mark och de flesta ligger i distriktet Barberà de la Conca och odlingarna är certifierade och erkända av CCPAE (Catalan Council for Organic Agricultural Production) som ekologisk vinodling. De använder inte herbicider, bekämpningsmedel eller vanliga gödningsmedel som inte är ekologiska. Druvsorter som odlas är Trepat, Macabeu, Parellada och Merlot. Vingården producerar även naturliga vinet vilket betyder att de inte lägger till jäst, enzymer, eller sulfiter under vintillverkningen. Vinerna filtreras inte heller vilket leder till att varje flaska är unik och skiljer sig från andra. 

 • Appellation: N/A 
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 6 Euro 

Clos93 – vingården som grundades av tre vänner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Clos93 grundades av tre vänner 2008 när Rubén Sabaté började att producera viner i Priorat. Vingårdens namn kommer från Clos som är ett hörn i en vinodlares hus där vinet gjordes förr i tiden. Siffran 9 valdes för att nio på katalanska är ”nou” vilket låter som ny och siffran 3 representerar de tre vännerna som grundade gården. Dessutom är Clos93 den 93:e vingården som registrerades i Priorat DOCa i Spanien. Vingården odlar bland annat druvorna  Garnacha Blanca, Pedro Ximenez, Garnacha Tinta, Cariñena, Syrah och Cabernet Sauvignon. Ett av vingårdens mest populära viner är det röda vinet L’Interrogant DOCa Priorat. Det görs på en blandning av druvorna Garnacha, Cariñena och Cabernet och åldras i franska ekfat i 9 månader. 

 • Appellation: Priorat
 • Aktiviteter: Visning av vingården 
 • Pris: 8 Euro 

Mas Rodó Vitivinicola – vingården som ligger 500 meter över havet

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Mas Rodó Vitivinicola ligger i High Penedes i dalarna av Mediona. Vingården ligger på en höjd av 500 meter och täcker ett område på 150 hektar. Vingården ligger i en del av Penedes som heter Alts d’Ancosa. Vingården är omgiven av en flod vilket ger vingården en perfekt plats för fågelskådning. Här lägger ägarna en stor vikt på att använda miljövänliga och ekologiska tekniker för att producera vin. Läget är också bra för vinodlingen med bra jord och stora temperaturskillnader mellan dag och natt. De viktigaste druvorna för vingården är Montonega, Macabeu, Riesling, Merlot och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: Penedès
 • Aktiviteter: Guidad tur på vingården 
 • Pris: 12 Euro 

Ametller – vingården som drivs av den sjunde generationen

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vid foten av nationalparken med exakt samma namn som vingården ligger vingården Ametller på de vackra bergen i Montsant. Vingården grundades under första delen av 1800-talet av Joan Ametller Fortuny när Joan köpte mark i staden Sant Marti Sarroca. Många år senare nämligen 2005 byggdes det ett nytt trevåningshus med modern och avancerad teknik på marken. Vinkällaren fick nya rum för en mer effektiv åldring och förfining av vinerna. På den översta våningen finns det ett vinprovningsrum med utsikt över det frodiga landskapet. Idag är det den sjunde generationen av familjen Ametller som hanterar vingården och de har påbörjat en ny produkt som är känd som det prestigefyllda Priorat DOQ. 

 • Appellation: Priorat, Penedés, Cava, Montsant
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 23 Euro

Celler Mas Vicenç – ägaren som köpte en bondgård och startade en vingård

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Celler Mas Vicenç ligger mellan städerna Pla de Santa Maria och Cabra del Camp i regionen L’Alt Camp i området DO Tarragona. Vingården grundades 1953 då den dåvarande ägaren Vicenç Ferré köpte en vanlig bondgård. Sedan dess har fem generationer av familjen jobbar på vingården. Vinodlingarna ligger på en höjd av 480 till 510 över havet vilket tillsammans med jorden ger unika egenskaper till vinerna. Druvorna som odlas här är Chardonnay, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Muscat, Syrah, Merlot, Carignan, Malvasia, Tempranillo och Macabeu. Vinerna är av hög kvalitet och flera av vinerna har nyligen vunnit flera priser i tävlingar. 

 • Appellation: DO Tarragona
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 9 Euro 

Celler Mas Polit – vingården som grundades 1572

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vid foten av Pyrenéerna mellan L’Albera och Cap de Creus finns vingården Mas Polit, som ligger i den vackra regionen Empordà i Spanien. Historien om vingården går tillbaka till 1572 när Antoni Heras köpte marken. Familjen äger fortfarande gården och druvorna odlas i förfädernas fotspår. Produktionen kombineras även med modern teknik för att producera röda och vita viner av hög kvalitet under statusen DO Empordà. På de 8 hektaren som familjen äger odlas i huvudsak dessa druvor, Grenache, Shira, Cabernet, samt Monastrell. Vinkällaren är renoverad och utrustad med moderna maskiner bland annat rostfria tankar. 

 • Appellation: Empordà
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 10 Euro 

Vinyes Del Terrer – vingården som producerar 35 000 flaskor om året

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Vinyes Del Terrer är en familjedriven gård i Vila-Seca, i närheten av Tarragona i Spanien. 1989 började familjen med att odla viner och sedan 2003 producerar de sina egna viner. Havet har ett stort inflytande eftersom att det bara är 2 km till Medelhavet från vingården. De konstanta vindarna och den unika jorden ger viner med en frisk och fruktig smak. På vinodlingarna används inga kemiska gödselmedel eller bekämpningsmedel. De viktigaste druvorna för gården är Grenache, Macabeu, Sauvignon Blanc och Cabernet Sauvignon. Druvorna handplockas för att garantera den högsta kvaliteten på druvorna. Vingården producerar runt 35 000 flaskor årligen av sina olika viner. 

 • Appellation: DO Tarragona
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 Euro

Giró Del Gorner – vingården som producerar Cava med DO Cava märkning

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Giró Del Gorner ligger i hjärtat av Penedes vilket är i närheten av Barcelona. Giró Del Gorner grundades 1887 och idag ägs gården av Gabriel Giró I Via, Jr. Han arbetar att bevara familjens arv och vinodlingen har planterats om och återställts till hur den var när hans farfar skötte gården under tiden som inbördeskrig skedde i Spanien. Idag producerar de prisbelönta viner och många avancerade röda och vita viner samt klassiska rosé och mousserande viner. Här produceras även Cava viner av hög kvalitet, med druvor från de familjeägda odlingarna, allt under märkningen DO Cava, DO Penedès. Vingården odlar även druvorna Xarel Lo, Parellada, Macabeu, Chardonnay, Muscat de Frongtinan, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, och Merlot. Vingården kommer även att producera ekologiska viner under år 2020. 

 • Appellation: DO Cava, DO Penedès
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 Euro

Cava Mestres – familjeägd vingård som har producerat vin sedan 1928

mescaves-0037 - Vinjournalen.se

Familjen Mestres har varit i vinbranschen i Penedes-regionen sedan 1312. Lagom till julen 1928 lanserades den första flaskan Cava Mestres och med den tog familjens vinproduktion fart på allvar. Cava Mestres vingårdar och vintillverkning ligger i Sant Sadurni d’Anoia-regionen utanför Barcelona. I dag drivs vingården av den 29 generationen i familjen Mestres, och vinet avspeglar den gedigna kunskapen och traditionen som är unik för vingården Cava Mestres.

Pendes-regionen ligger mellan havet och bergen vilket ger ett varierande och unikt medelhavsklimat. Sommarna är varm och vintrarna milda. I oktober och november regnar det mycket vilket ger utmärkta förutsättningar för att odla smakrika vindruvor. Temperaturen ligger mellan 7 och 23 grader under hela året. Klimatet i kombination med jorden ger vinerna från Cava Mestres en karaktäristisk doft och smak.

 • Appellation: Cava
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 75 Euro

Vi hoppas att du kommer att besöka Catalunya inom kort och att du då har nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Spanien och i andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Catalunya som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Catalunya och få ytterligare information vad som ingår och prisuppgifter för olika aktiviteter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.