Hem » Vin Fakta » Castilla-La Mancha – Din insider guide till en av de bästa vinregionerna i Spanien

Castilla-La Mancha – Din insider guide till en av de bästa vinregionerna i Spanien

Castilla-La Mancha_Cosuegra windmills - Vinjournalen.se

Vinregionen Castilla-La Mancha är känd för sina konstverk samt städer och byar fyllda med unika monument. Det var här i La Mancha som den berömda litterära hjälten Don Quixote var under äventyren. Regionen har många städer som är på världsarvslistan som till exempel Cuenca som är känd för de hängande husen och Toledo som är känd för dess katedral. Även fästningen Alcázar är värt ett besök samt de fyra arkeologiska parkerna där du kan fördjupa dig inom regionens kultur och historia. Förutom all kultur och historia har regionen Castile–La Mancha även många naturreservat, naturområden, och nationalparker som Tablas de Daimiel och Cabañeros. I området kan du även delta i firandet av traditionella fest som Corpus Christi i Toledo, påskveckan i Cuenca, mässan Albacete, och trumfestivlen i Hellín. Regionen är även känd för livsmedelsprodukter som honung från La Alcarria och marsipan från Toledo samt att regionen är hem till många vingårdar där besökarna kan njuta av att smaka på en mängd olika viner, däribland Valdepeñas.

Kort presentation om vinregionen Castilla-La Mancha

Regionen täcker över 165 000 hektar mark för vinodlingarna och tillsammans produceras över 640 000 hektoliter vin per år. Området inkluderar 182 kommuner där 12 ligger i provinsen Albacete, 58 i Ciudad Real, 66 i Cuenca, samt 46 i Toledo. Detta gör regionen till Europas största officiella vindistrikt. Regionen är känd för att vara hem till 9 viner med Denominación de Origen märkning. Där finns det inte mindre än åtta vingårdar med Vinos de Pago status. Vingården Dominio de Valdepusa var en av de första som fick statusen i regionen. Området Almansa är känd för sina röda viner men producerar även en liten andel av vita och roséviner. Reserverna är viner som har lagrats ett år i ekfat och sedan ytterligare två år i fat eller flaska. Gran reservas är viner som produceras under bra år enbart och de lagras i två år i ekfat och sedan tre år i fat eller flaska. 

Här odlas de röda druvorna Cencibel, Pinot Noir, Graciano, Malbec, Garnacha Tinta, Moravía Dulce/Crujidera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mencía, Monastrell, Petit Verdot, Bobal, och Syrah. Från regionen är det vanligt med blandningar, ofta med angränsande sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Blandningarna av druvorna ger vinerna unika egenskaper och skapar nya upplevelser. Kreativiteten är nyckeln i blandningarna och en stor del av vinproduktionen i Castilla-La Mancha. Produktionen växer med fler och fler blandningar på marknaden. Denna kreativitet från området skapar nya spännande vinet som avviker från de traditionella vinsorterna.

De vita druvorna som odlas i området är Airén, Moscatel de Grano Menudo, Macabeo / Viura, Chardonnay, Sauvignon blanc, Parellada, Pedro Ximénez, Riesling, Torrontés, Verdejo, Viognier, och Gewürztraminer. De vita vinerna från området är milda syrliga smaker med aromer av vita blommor. Vinerna har en blandning av tropiska och gröna smaker som ger en lite bitter smak. Produktionen sker genom destillation från enkla vita viner och basviner. 

Området Castilla-La Mancha erbjuder även en fantastisk natur. Ett populärt turistmål är naturparken Ruidera Lagoons som har smeknamnet “The Mirrors of La Mancha” (Speglarna av La Mancha). Naturparken har 16 sjöar med många små vattenfall och floder som binder ihop sjöarna. Den vulkaniska pyron av Cancarix är också ett resmål som man inte ska missa i området. Detta är ett naturligt monument är ett gammal vulkanutbrott. Fenomenet sker när lava långsam flyter ut ur en vulkan och hinner stelna innan det flyter ner för berget. Sist men inte minst bör man också besöka bergskedjan Sierra de Cabras. Utsikten från toppen av bergskedjan är enastående och värd all möda att ta sig upp. 

Karta över vingårdarna i området Castilla-La Mancha

Några av vingårdar i Castilla-La Mancha

Vinicola De Tomelloso – Vingården som grundades av 28 familjer

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Vinicola De Tomelloso ligger i hjärtat av La Mancha vilket ligger nordost om provinsen Ciudad Real i Spanien. Vingården är omgiven av grottor och vinodlingar. Historien om Vinicola De Tomelloso startades 1986 när 28 familjer samarbetade för att starta vintillverkningen. 1991 producerades det första vita vinet under namnet ANIL och senare producerades även de röda vinerna Abrego och Torre De Gazate. De producerar även mousserande viner med certifiering. På 30 år har vingården växt till över 2500 hektar mark för vinodlingarna. Idag odlar ägarna den unika druvan Airén samt Macabeo, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, och Merlot.

 • Appellation: DO La Mancha
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 8 Euro

Bodegas Gratias. Familia Y Viñedos – Vingården som odlar Pintaillo och Tardana druvor

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Bodegas Gratias ligger mellan floderna Cabriel och Jucar och bara 100 km från Valencia på vägen mot Albacete. Vingården grundades 2007 då flera vänner skapade ett par fat vin från en gammal vinodling som Ivans farfar ägde. Resultatet blev ett mycket bra vin och året efter gjorde de sin första kommersiella tappning. Vingården försöker att odla och utöka vinstockarna av de inhemska druvorna Pintaillo och Tardana som nästan är utrotade från området. De odlar även Bobal druvan men denna druvan odlar de utan bevattning. 

 • Appellation: Sin DO
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 5 Euro

Arúspide – Vingården som ligger vid ett museum om vin

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Bodegas Arúspide ligger vid en gammal byggnad i Valdepeñas, vilket är en av de berömda vinregionerna i Spanien. Vingården ligger i närheten av ett museum om vin i Valdepeñas. Vingården grundades 1999 av en grupp av experter när gruppen köpte och renoverade en gammal vingård. Nu pågår dock produktionen i nya lokaler som är bättre för vintillverkningen. Här produceras viner med Castilla-La Mancha DO märkning. Druvorna som odlas är bland annat Tempranillo, Merlot, Graciano, Malbec, Syrah, Verdejo, Airen, Chardonnay, och Viognier. Med stor respekt för traditionerna inom vinframställningen plockas alla druvor manuellt och endast de bästa väljs ut.

 • Appellation: Vino De La Tierra De Castilla
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 5 Euro 

Dehesa De Luna – Vingården med fåglar på etiketterna

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården Dehesa De Luna ligger i ett skogsområde i Castilla-La Mancha regionen och här finns det en stor chans att se många fåglar som trappar, rödhöna, kejsarörn med flera. Fåglarna har inspirerat vingården och alla deras vinetiketter har fåglar på dem. Många av träden är äldre än vingården och vingården försöker att skydda träden från skada genom att odla druvorna ekologiskt. Även andra metoder används som att använda minimal med vatten. Vingården har även solceller för att använda solenergi. Druvorna som odlas på 83 hektar mark och här odlas bland annat Cabernet Sauvignon, Garnacha Blanca, Garnacha Tintorera, Graciano, Petit Verdoh, Syrah, Tempranillo, och Viognier.

 • Appellation: Vino De España
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 Euro 

La Bodega De Las Estrellas

 Image Alt - Vinjournalen.se
Valdepeñas – Enoturismo – Bodegas Dionisos – Bodega tradicional manchega

En familjeägd vingård som fokuserar på att bevara ekologiska och organiska tillverkningsprocesser för att säkerställa att deras viner håller absolut högsta kvalité. Vingården är omgiven av fantastisk natur och miljöer, vilket gör att du kan kombinera din vinresa med att även få ta del av en del av Spanien’s mest otroliga miljöer.

 • Appellationer: – Tierra De Castilla
 • Aktiviteter: Provsmakning och guidad tur
 • Pris: €8-25 per person

Vi hoppas att du kommer att besöka Castilla-La Mancha området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Spanien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Castilla-La Mancha som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Castilla-La Mancha samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Vilka städer och byar i Castilla-La Mancha är kända för sina unika monument?

Cuenca och Toledo är kända för sina unika monument, inklusive de hängande husen och katedralen.

Vilka naturreservat och nationalparker finns det i Castilla-La Mancha?

Tablas de Daimiel och Cabañeros är några av de naturreservat och nationalparker som finns i regionen.

Vilka traditionella fester kan man delta i i Castilla-La Mancha?

Man kan delta i traditionella fester som Corpus Christi i Toledo, påskveckan i Cuenca, mässan Albacete, och trumfestivlen i Hellín.

Vilka livsmedelsprodukter är regionen känd för?

Regionen är känd för livsmedelsprodukter som honung från La Alcarria och marsipan från Toledo.

Vilka druvor odlas i Castilla-La Mancha?

I regionen odlas röda druvor som Cencibel, Pinot Noir, Graciano, Malbec, Garnacha Tinta, Moravía Dulce/Crujidera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mencía, Monastrell, Petit Verdot, Bobal, och Syrah. De vita druvorna inkluderar Airén, Moscatel de Grano Menudo, Macabeo / Viura, Chardonnay, Sauvignon blanc, Parellada, Pedro Ximénez, Riesling, Torrontés, Verdejo, Viognier, och Gewürztraminer.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.