Båda typerna började odlas i Franska Bordeaux under 1600-talet. Idag odlas druvorna över hela världen och de olika odlingsområdena ger olika smakkaraktärer. Viner från varmare länder (den nya världen) är generellt fruktigare och därav sötare än de som har sitt ursprung i det äldre klassiska vinområdena i Europa. Om man jämför cabernet och merlot så brukar merlot vara något fruktigare medan cabernet har en mer intensiv karaktär. Den lättare merlot dricks gärna tillsammans med mat, medan cabernet lika gärna kan drickas utan tillbehör. Med det inte sagt att merlot också kan vara djup och intensiv och vice versa – detta beror på vinets ursprung och framställningsmetod.

Smaken på cabernet och merlot kan alltså variera kraftigt mellan olika vinområden och vingårdar. Men om man jämför en flaska merlot och en flaska cabernet som kommer från samma område och har tillverkats enligt samma metoder finns det en del skillnader i slutresultatet:

• Cabernet har en djupare, mer intensiv karaktär medan merlot är något enklare
• Merlot är fruktigare medan cabernet är matigare
• Cabernet har kraftigare tanniner medan merlot har en lenare framtoning

En annan skillnad är priset. Cabernet anses ofta som finare och mer sofistikerat och är generellt sett dyrare än merlot. Detta är dock något av en fördom då det även finns mycket exklusiva merlotviner. Som med allt annat finns det varianter som passar bättre till vissa tillfällen och när du väljer vin bör du hellre tänka på ändamålet än på vad som anses som finast – och såklart på dina egna smakpreferenser.

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris349 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy