Hem » Vin Fakta » Bordeaux 2015 – primörvinerna har provats!

Bordeaux 2015 – primörvinerna har provats!

En Primeur eller primörvinerna provades för några veckor sedan av kritiker, producenter, samlare och importörer, främst i vinregionen Bordeaux, Bourgogne och Rhône. Varje vår, efter ett år av skörd, kommer handlare och branschorganisationer smaka på “vin future“, framtida viner, som fortfarande ligger på fat, men bara sedan 6-8 månader.

Varför är det här så intressant?

Kommer just den är årgången att vara åtråvärd och sälja? För det första vill man naturligtvis prova vinerna för att se om årgången 2015 är en bra årgång. Men sedan gynnar det faktiskt också både kunden och odlaren på ett annat sätt.

En fördel för importörer och vinsamlare är att man tidigare än andra kan boka och investera i viner en primeur. Dels är det ofta ett billigare pris som gäller om man jämför med priset när vinet sedan släpps på marknaden och producenterna garanteras då i förväg betalning för den senaste skörden. De kan alltså redan nu dra nytta av ett kassaflöde och en garanterar försäljningshög nivå av sitt vin.

Det är alltid förväntansfullt att se hur den nya årgången har blivit och självklart blir det extra spännande om kritikerna ger den toppbetyg. Många som spekulerar i viner vill vara ute tidigt för att försäkra sig om att få tag i vinerna om årgången blivit bra, eftersom de annars har en tendens att sälja slut snabbt. Några viner kanske inte ens kommer att vara tillgängliga för oss slutkunder.

Köpa eller inte?

Många vinexperter rekommenderar oss ofta att köpa primörviner. Man provsmakar viner innan de ens har mognat, så det finns självklart ingen garanti hur viner som fotfarande ligger på tunnor faktiskt kommer att smaka på flaska c:a 18 månader senare – även om årgången bedöms som potentiellt fin.

Det slutliga Bordeauxvinet är ofta en blandning av flera druvsorter och sammansättningen kan i slutändan skilja sig från smakprovet, beroende på hur varje fat mognar under lagringen.  Under smakprovningen får alla viner ute i regionerna ett betyg på en poängskala från vinexperterna. Betyget baserar sig på hur man förväntar sig att kvaliteten slutligen kommer att vara, alltså när vinerna slutligen har mognat klart och tappats på flaska.

I Bordeaux har man haft dessa primörprovningar sedan flera hundra år, men nu har andra regioner också sett fördelen med primörprovningar, främst i Frankrike förstås, men även i Italien, Spanien och Portugal kan man numera prova en primeur.

Om du är intresserad att spekulera lite på egen nivå, så kan du alltså dels få tag i ett utmärkt vin innan det släpps och innan det blir svårt att få tag i det, om du redan nu förbokar – och betalar. Kruxet kan priset som du får betala idag. Det kan bli ett billigare pris senare, men du kan också ha tur. Inköpspriset idag kan också vara mycket lägre än det pris du får betala när vinet sedan släpps. För vissa årgångar har primörviner sålts till i genomsnitt 30% lägre pris än vid den senare lanseringen.

Kritiker som provsmakat årgången för 2015 kommer nu att fortsätta debattera om det är en fantastisk årgång eller bara en mycket bra. Lite vanskligt, det har ju varit väldigt torrt, vilket kan ha påverkat skörden med alkoholhalter som hamnar i överkant.

Och vad har då kritikerna sagt i de olika franska regionerna?

Det har varit blandad kritik lite beroende på om rött eller vitt vin, druva, vingård och region, men att 2015 kan sammanfattas som ett gaska bra år, står nog klart.

“En årgång full av friskhet”

”Vänta på den optimala mognaden”

”Högre tanninvinår än normalt”

”Det bästa året sedan 2010”

”Många vita har en balanserad syra”

”En del viner saknar stamina”

”Ingalunda en jämn och utmärkt vit årgång”

“Merlot är en stor framgång”

”Explosiva och aptitväckande röda”

”Cabernet är oerhört framgångsrik och charmig”

I Margaux, den finaste av primörregionerna, har producenterna fått utmärkt kritik. ”Fräscha, strukturerade med uttalad tanniner med bra eftersmak som håller”.

Våra råd till dig:

  • Spendera inte för mycket pengar – lagom är bäst i början.
  • Läs på lite om druvor och vingårdar i artiklar i media för att säkra dina primörval.
  • Hitta en vinhandlare med gott renommé och som redan nu har en primörkampanj på gång, där du kan förboka.

Det finns också en Facebookgrupp för Bordeauxentusiaster. Där kan du diskutera men andra primör-vänner och få veta mer om vinerna och där man också märker att efterfrågan faktiskt är ganska entusiastisk i år.

Det återstår flera provningar av 2015 skörden allt eftersom tiden går, men den här filmen kan ge dig lite förhandsinformation. Simon Larkin, Master of Wine, ger oss ett intressant perspektiv om årgång, terroir, skörd, klimat och priser.

Frågor och svar:

Vad är en Primeur eller primörvin?

Primörvin är framtida viner som fortfarande ligger på fat, men som provas av kritiker, producenter, samlare och importörer varje vår efter ett år av skörd.

Varför är det intressant att prova primörviner?

Det är intressant att prova primörviner för att se om årgången är bra och för att kunna investera i viner en primeur till ett billigare pris än när vinet släpps på marknaden.

Vad är fördelen med att köpa primörviner?

Fördelen med att köpa primörviner är att man kan få tag i ett utmärkt vin innan det släpps och innan det blir svårt att få tag i det, samt att det kan vara billigare att köpa primörviner än att köpa vinet när det släpps på marknaden.

Vad har kritikerna sagt om Bordeaux 2015?

Kritikerna har gett blandad kritik om Bordeaux 2015, men generellt sett anses det vara en ganska bra årgång med friska och strukturerade viner.

Vilka råd ges till den som vill köpa primörviner?

Råden som ges är att inte spendera för mycket pengar, läsa på om druvor och vingårdar, hitta en vinhandlare med gott renommé och förboka, samt att gå med i en Facebookgrupp för Bordeauxentusiaster.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

La Dame de Malescot
La Dame de Malescot
Pris:369 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, fatkaraktär, kaffe, kakao, komplex, korinter, plommon, rostad, vinbär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta, tobak, vinbär
Färg blåröd, färg, mörk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.