Rökelse

Rökelse i vin-sammanhang är som att ha en parfym i vinet. Det är en doft som påminner om rök, trä och kryddor. Det kan ge en extra dimension till vinet och passar särskilt bra till fylliga röda viner.

Frågor och svar om Rökelse:

Vad är rökelse i vin-sammanhang?

Rökelse är en smakoch doftbeskrivning som används för att beskriva vissa viner. Det kan beskriva en subtil rökighet i vinet som påminner om rökelse.

Vilka vintyper kan ha en rökelse-smak?

Viner som är lagrade på ekfat eller som har utsatts för rökarom kan ha en rökelse-smak. Det kan vara viner som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/syrah/u0022u003eSyrah u003c/au003eeller u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/pinot-noir/u0022u003ePinot Noiru003c/au003e.

Hur påverkar rökelse-smaken vinets karaktär?

Rökelse-smaken kan ge vinet en distinkt och karakteristisk arom, som kan variera från subtilt till mer framträdande. Den kan bidra till att ge vinet en kryddig och rökig dimension, vilket kan passa bra med rätter som grillat kött, rökiga ostar eller maträtter med en smoky underton.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.